ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟΝΑΤΗ MOTHERSTAR(ΜΑΔΕΡΣΤΑΡ)


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Ως αναγνωστικό κοινό θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός γινόμαστε όλο καί πιο ''απαιτητικοί'' από τα βιβλία που επιλέγουμε να διαβάσουμε. Ιδίως αυτά που ανήκουν στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Για ένα τέτοιο βιβλίο θα σας μιλήσω σήμερα. Πρόκειται για το βιβλίο ''ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟΝΑΤΗ MOTHERSTAR'' από τον κομίστα-συγγραφέα κύριο Νίκο Μηλιώρη.
    Ένα πολύ ωραίο βιβλίο,καλογραμμένο που οδηγεί την φαντασία μας σε μονοπάτια που ίσως να μην είχαμε φανταστεί έως τώρα. Καί δεν εννοώ την ύπαρξη ρομπότ κι άλλων ανθρωποειδών αλλά το πως θα μπορούσε το μέλλον να είναι τόσο για το ανθρώπινο είδος όσο καί για αυτά,παράλληλα με την μεταξύ τους συνύπαρξη.
    Μικρά περιεκτικά καί ευανάγνωστα κεφάλαια που το καθένα καλύπτει ένα μέρος της πλοκής του βιβλίου σε συνδυασμό με την απλή γλώσσα βοηθούν στο να έχουμε στα χέρια μας ένα ευκολοδιάβαστο καί καθόλου κουραστικό βιβλίο.
    Θα μπορούσαν τελικά ακόμη καί στο πολύ μακρινό μέλλον τα ανθρωποειδή να γίνουν σχεδόν άνθρωποι; Nα αναπτύσσουν συναισθήματα; Nα διεκδικούν τα δικαιώματα τους όπως οι άνθρωποι; Kι άν γινόταν κάτι τέτοιο,ποιά η αλληλεπίδραση τους με το περιβάλλον όπου θα ζούσαν αλλά καί με το ανθρώπινο γένος; Θα ήταν δυνατή ίσως καί η γέννηση συναισθημάτων ανάμεσα σε ένα ανθρωποειδές καί έναν άνθρωπο;
     Πάνω σε τέτοιου είδους ερωτήματα μπορώ να υποθέσω ότι βασίστηκε ο συγγραφέας για να προβεί στην συγγραφή αυτού του μυθιστορήματος. Κατά βάθος όμως πιστεύω ότι η ιστορία έχει ένα αληγορικό ίσως χαρακτήρα. Άν δεν σέβεται ο ένας άνθρωπος τον άλλον καί του στερεί ή καταπατά τα δικαιώματά του θα έρθει μεγάλη ρήξη ανάμεσα σε όλα τα κράτη τελικά καί αυτό μπορεί να σημαίνει την ολοκληρωτική καταστροφή του είδους μας.
     Όσοι/ες έχετε διαβάσει το graphic novel Djsmo48 θα βρείτε παλιούς γνώριμους διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Άν πάλι δεν το έχετε διαβάσει-όπως κι εγώ- δεν υπάρχει πρόβλημα,αφού είναι γραμμένο από τον συγγραφέα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα κατανόησης της υπόθεσης.
     Κλείνοντας να πώ ότι μου άρεσε πάρα πολύ η γραμματοσειρά που έχει χρησιμοποιηθεί για να αποτυπωθεί η ιστορία πάνω στο χαρτί καθώς καί η εικονογράφηση του εξωφύλλου καί του οπισθοφύλλου.
                      Σας το προτείνω να το διαβάσετε. Καλές σας αναγνώσεις.

                                                            ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Βρισκόμαστε στο μακρινό έτος 2182. Τα τελευταία δημιουργήματα του μασκοφόρου ρομποτιστή Άουτωφ Όρντερ, που ονομάζονται «σφαιρογενείς», έχουν ξεκινήσει πόλεμο κατά της ανθρωπότητας για το μέταλλο και την επιβίωσή τους. Για να τελειώσει όμως ο πόλεμος τα κράτη της Γης χρειάζεται να συνεργαστούν με τις αποκομμένες κοινότητες του Άρη. Παράλληλα, το αναβαθμισμένο ανδροειδές Τζις έχει ακόμα στα κυκλώματα του αναμνήσεις απ’ τη δολοφονία της γυναίκας του Χιονάτης Μάδερσταρ που πέθανε στην αγκαλιά του πριν από είκοσι ένα χρόνια. Και παρόλο που απ’ τη φύση του δεν μπορεί να ονειρευτεί ξυπνάει από τον πρώτο του εφιάλτη…

Βαθμολογία: 3.5/5

                   Διαβάστε εδώ την συνέντευξη που παραχώρησε ο συγγραφέας στο blog:

                       https://dominicamat.blogspot.com/2019/06/blog-post_54.html

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΗΛΙΩΡΗΣ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΑΤΥΠΟ
   
 
     
ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟΝΑΤΗ MOTHERSTAR(ΜΑΔΕΡΣΤΑΡ) ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟΝΑΤΗ MOTHERSTAR(ΜΑΔΕΡΣΤΑΡ) Reviewed by Dominica on Ιουνίου 20, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.