ΟΔΗΓΟΣ ΦΟΝΩΝ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Επιστροφή λοιπόν στις βιβλιοπροτάσεις αστυνομικών βιβλίων με το νέο βιβλίο του συγγραφέα κυρίου Αντώνη Γκόλτσου με τίτλο ''ΟΔΗΓΟΣ ΦΟΝΩΝ'' που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
   Αρχικά να σας μιλήσω για τον ιδιαίτερο τίτλο του. Γνωρίζουμε την ύπαρξη διαφόρων έντυπων οδηγών που κυκλοφορούν σε βιβλιοπωλεία,σε περίπτερα κι αλλού που αφορούν ταξίδια,σπουδές κ.α. αλλά οδηγό φόνων για να είμαι ειλικρινής πρώτη φορά ακούω! Εδώ πιστεύω ότι ο συγγραφέας ήδη έχει τραβήξει την προσοχή του αναγνωστικού κοινού. Σίγουρα οι αναγνώστες θα θέλουν να μάθουν περί τίνος πρόκειται.
   Ας συνεχίσουμε τώρα με την γραφή,την σκιαγράφηση των χαρακτήρων καί την πλοκή της ιστορίας.
    Το βιβλίο είναι καλογραμμένο με άρτια δομή,μεστή ιστορία καί πολύ καλή χρήση της γλώσσας που δεν νομίζω να χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Είναι σίγουρα ευκολοδιάβαστο καί έχει ομαλή συνεχιζόμενη ροή κατά την διάρκεια της ανάγνωσης.
    Οι χαρακτήρες είναι πολλοί καί διαφορετικοί μεταξύ τους. Από απλοί καθημερινοί έως πιο αυστηροί καί πλούσιοι. Τόσο αντίθετοι καί τόσο ταιριαστοί ταυτόχρονα δίνουν νόημα με την ύπαρξη τους μέσα στην ιστορία. Καθένας θα προσθέσει το λιθαράκι του για να χτιστεί η υπόθεση. Εμένα μου άρεσε αρκετά η σκιαγράφηση του κεντρικού ήρωα-συγγραφέα. Με ανάλογο τρόπο θα τον φανταζόμουνα κι εγώ. Ίσως να δημιουργήθηκε έτσι ώστε να τονιστεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν όταν ανέλαβε να γράψει το βιβλίο.
    Πάμε τώρα στην πλοκή. Ένας συγγραφέας σχεδόν στα όρια της φτώχειας δέχεται μία πολύ ενδιαφέρουσα καί άκρως δελεαστική από άποψη χρημάτων πρόταση για συγγραφή ενός αστυνομικού βιβλίου. Τί γίνεται όμως όταν ο μοναδικός αναγνώστης-αποδέκτης του βιβλίου πράττει όσα αναφέρονται μέσα; Πώς θα ανατραπεί το σκηνικό καί θα σταματήσει η δράση του; Μέχρι που θα φτάσει; Άραγε από ποιόν θα δοθεί το τέλος;
    Εγώ για να είμαι ειλικρινής ήθελα λίγο παραπάνω αγωνία καί σασπένς διαβάζοντας το βιβλίο καθώς κι ένα πιο ξεκάθαρο τέλος γιατί μπερδεύτηκα κάπως. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι ένα κακό βιβλίο(για μένα είναι μέτριο προς καλό).
    Αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία. Τα γούστα στο διάβασμα είναι πάντα υποκειμενικά καί τα βιβλία πρέπει να μας καλύπτουν όλους τους αναγνώστες.
                                                       Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Συγγραφέας είναι κάποιος που έχει μια ιστορία να πει. Μια νουάρ ιστορία, για παράδειγμα. Όμως, πώς είναι όταν ο συγγραφέας γράφει για να διαβαστεί από τον… δολοφόνο; Πώς είναι όταν προτείνει ένα Εγχειρίδιο φόνων; Έναν Οδηγό φόνων; Όπου δείχνει στον δολοφόνο το πότε και το πού και το πώς; «Έχει κάθε μυθιστοριογράφος μια ηθική ευθύνη για τις πιθανές επιπτώσεις των όσων γράφει;», κατά πώς αναρωτιέται η P. D. James;
Συνεργεί σε φόνο ο Αλκιβιάδης Πικρός, ο τριανταεξάχρονος αστυνομικός συγγραφέας, όταν, στα πρόθυρα ψυχολογικής και οικονομικής χρεοκοπίας, αναλαμβάνει να γράψει, κατά παραγγελία ενός «ενθουσιώδους» όσο και ανώνυμου «αναγνώστη» του, ένα μυθιστόρημα-ρεπλίκα μιας ιστορίας εγκλήματος; Εγκλήματος που παραμένει για μήνες ανεξιχνίαστο;
Και ο δολοφόνος θα χτυπήσει πατώντας στον Οδηγό φόνων του Πικρού! Που, κατ’ απαίτηση της αστυνομίας, θα συνεργαστεί με τη Δίωξη στο κυνήγι του «ενθουσιώδους αναγνώστη» του. Ο Οδηγός φόνων είναι η ιστορία ενός κυνηγητού. Όχι ακριβώς του ποντικιού από τη γάτα. Περισσότερο της ύαινας από τους διώκτες της• με τον Πικρό, σε ατέρμονα παιχνίδια του μυαλού, να σκηνοθετεί παγίδες ενορχηστρωμένες από τη Δίωξη, και την τελευταία –συστηματικά– ένα βήμα και δύο πτώματα πίσω.

Κάποιοι κερδίζουν, κάποιοι χάνουν. Δεν παίζει το ρήμα. Παίζει το πόσο.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΟΛΤΣΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΟΔΗΓΟΣ ΦΟΝΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΦΟΝΩΝ Reviewed by Dominica on Ιουλίου 14, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.