ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Οι απανταχού βιβλιοφίλοι  -εκτός από την κοινή μας αγάπη για τα βιβλία- έχουμε κι άλλα δύο ζητήματα που μας προβληματίζουν σχεδόν καθημερινά. Ποιά είναι αυτά; Πρώτο είναι το ζήτημα των χρημάτων,δεν έχουμε ποτέ αρκετά για να πάρουμε όσα βιβλία θέλουμε. Δεύτερο κι εξίσου σημαντικό -είπαμε έχουμε αδυναμία στα βιβλία- είναι πως έχουμε τόσα πολλά που τα σπίτια μας ίσως να μην χωράνε άλλα.
    Μπορεί να μην έχω βρεί ακόμα την λύση στο πρώτο πρόβλημα που μας απασχολεί αλλά για το δεύτερο νομίζω πως την βρήκα. Τι θέλω να πώ με αυτό. Έχετε ακούσει για τα βιβλία σε pocket μέγεθος ή αλλιώς τσέπης; Είναι οικονομικά καί πιάνουν λιγότερο χώρο στην βιβλιοθήκη σας καί μεταφέρονται ευκολότερα από τα βιβλία κανονικού μεγέθους.
    Εγώ σήμερα είχα την ευκαιρία να διαβάσω ένα τέτοιο βιβλίο καί μπορώ να σας πώ με σιγουριά πως με κάλυψε το ίδιο όπως ένα κανονικό βιβλίο. Ο λόγος για το βιβλίο ''ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ'' από την συγγραφέα κυρία Μαίρη Μαγουλά.
    Καλογραμμένο από την πρώτη ως καί την τελευταία του σελίδα,με εικόνες τόσο έντονα καί παραστατικά αποτυπωμένες στο χαρτί που έμοιαζαν λές καί ζωντάνευαν μπροστά στα μάτια μου,είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο.
    Οι ήρωές του Έλληνες καί άλλοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης από το 1926 έως το 1964 μας διηγούνται τις δικές τους προσωπικές ιστορίες. Τα πάθη,τα λάθη,τα εμπόδια καί τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην ζωή τους την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
    Η συγγραφέας εύστοχα αποδίδει στο χαρτί τα γεγονότα της κάθε χρονιάς σε μικρά συνοπτικά καί μεστά κεφάλαια που καθιστούν γρήγορο,ευανάγνωστο καί καθόλου κουραστικό το βιβλίο. Εμμένω πολλές φορές σε αυτό το σημείο γιατί ως αναγνώστες δεν θέλουμε να ''κολλάει'' κάπου η πλοκή των βιβλίων που επιλέγουμε να διαβάσουμε αλλά να έχει ομαλή ροή.
    Πιο πάνω είπα ότι ακούμε αφηγήσεις ζωής Ελλήνων της Πόλης. Πολλοί/ες διαβάζοντάς το,θα βρείτε κοινά σημεία με ιστορίες δικών σας ανθρώπων που όντως μπορεί να είχαν ζήσει εκεί ανάλογες καταστάσεις.
    Εγώ τους ένιωσα καί τους νοιάστηκα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Μπορεί να μην έχω ζήσει ανάλογες εμπειρίες,αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν αισθάνθηκα τον πόνο τους,ειδικά όταν τους ξερίζωσαν με τέτοιον τρόπο από τον τόπο τους. Θα μείνει καιρό νωπό στην μνήμη μου.
    Εν κατακλείδι είναι ένα έντονα φορτισμένο συναισθηματικά ιστορικό-κοινωνικό βιβλίο που θα ξυπνήσει μνήμες αλλά θα διδάξει ταυτόχρονα πως κανείς δεν ξέρει την πραγματική του δύναμη μέχρι να φτάσει στο σημείο να την χρησιμοποιήσει.
                                                            Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κωνσταντινούπολη 1926-1964
Η Ευρυδίκη, µια νέα ταλαιπωρηµένη κοπέλα, αποφασίζει να φέρει στον κόσµο το εξώγαµο αγόρι της, τον Ευάγγελο, και να κρατήσει µυστική την ταυτότητα του πατέρα. Στην προσπάθειά της να δώσει ένα όνοµα στο παιδί και να αποκτήσει µια κανονική οικογένεια, ακολουθεί τον Σταύρακα, συνδέει την τύχη της µαζί του για να βιώσει αργότερα η ίδια και τα παιδιά της τις συνέπειες.
Ο Ευάγγελος ξεπερνά δυσκολίες και κινδύνους, επιβιώνει, δηµιουργεί οικογένεια και αναζητά µε πείσµα µια πολυπόθητη θέση στην κοινωνία και µια αλήθεια. Μια αλήθεια απ’ τη µάνα του που σέβεται και υπεραγαπά. Θα τη βρει και, αν ναι, πώς θα τη διαχειριστεί;
Και παράλληλα συµπορεύονται: ο Παναγιώτης Στουπάκης, µαθητής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, η υπέρκοµψη τριαντάρα Ντενίζ στις αποβάθρες του Γαλατά, η Ελεονώρα, το µικρό παράλυτο κορίτσι που ατενίζει τον Βόσπορο από το παράθυρο του αρχοντικού γιαλί, η Λεβαντίνα χήρα Μαρκέλλα, η Σµυρνιά δασκάλα Ευγενία και κάπου ψηλά στον λόφο του Χριστού στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, άλλο ένα µικρό παιδί, ο Ρωµανός, που αναζητά τη χαµένη του ταυτότητα.

Ζωές που λες κι επηρεάζονται από τα ιδιόµορφα νερά του Βοσπόρου, άλλοτε γαλήνιες και άλλοτε ταραγµένες, χαράζουν την πορεία τους µέσα στον χρόνο, αναπλάθοντας µέσα από την αφήγηση ιδανικά την εικόνα της εποχής.

Υ.Γ. Στις εκδόσεις Μεταίχμιο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία με βιβλία pocket size για όλα τα γούστα. Σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: MAIΡΗ ΜΑΓΟΥΛΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


    


ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 14, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.