Οι Αλεξανδρινές,Η ζωή στη ΝειλοχώραΓράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Η Αλεξάνδρεια καί γενικότερα όλες οι πόλεις όπου κάποτε ανθούσε ο ελληνισμός καί πλέον θεωρούνται χαμένες πατρίδες,μάγευαν καί εξακολουθούν να μας μαγεύουν όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η αγάπη για έναν τόπο ποτέ δεν παύει,ό,τι κι αν συμβεί.
    H σημερινή μου βιβλιοπρόταση για εσάς έχει τίτλο ''Οι Αλεξανδρινές,Η ζωή στη Νειλοχώρα'' κι είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα γραμμένο από την συγγραφέα κυρία Δέσποινα Χατζή.
    Η υπόθεση του βιβλίου μας δίνεται από τον τίτλο του κιόλας. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες αυτών των γυναικών ξεχωριστά,μαθαίνουμε για την ζωή των Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια,την αίγλη που έζησαν,τα πάθη τους,τους έρωτές τους,τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι καί την αναγκαστική τους φυγή στην Ελλάδα για να μπορέσουν να συνεχίσουν την ζωή τους.
    Ένα ωραίο πάντρεμα του παρελθόντος με το παρόν θα φέρει στην επιφάνεια μυστικά που ήταν καλά κρυμμένα κι απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούσαν χρόνια τους ήρωες του βιβλίου.
   Ένιωσα λές καί τους δινόταν μία δεύτερη ευκαιρία στην ζωή,για να κλείσουν τελικά τους λογαριασμούς με το παρελθόν καί να ατενίσουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία καί χαρά.
    Αν καί είναι σχετικά ογκώδες το βιβλίο,είναι ευκολοδιάβαστο,καθόλου κουραστικό με γρήγορη εξέλιξη της ιστορίας απαλλαγμένο από περιττές επαναλήψεις. Οπότε δεν το θεωρώ δικαιολογία για να μην το διαβάσετε. Η γλώσσα του επίσης είναι απλή καθημερινή καί μέσα θα βρείτε κάποιους τοπικούς ιδιωματισμούς που χρησιμοποιούν οι πρωταγωνιστές κι διανθίζουν τους διαλόγους.
    Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου θα νιώσετε -όπως κι εγώ- διάφορα συναισθήματα. Από συμπόνοια κι ευτυχία έως λύπη καί θαυμασμό. Δεν θα είναι όλα αγγελικά πλασμένα,θα υπάρξει καί πόνος. Αλλά θα μου πείτε πως έτσι είναι καί η πραγματική ζωή. Άλλωστε θα μπορούσε να είναι ένα βιβλίο που θα στηριζόταν σε πραγματικά γεγονότα. Γι'αυτόν τον λόγο μπορεί κάποιος/α να ταυτιστεί με τους ήρωες καί να ανασύρει από την μνήμη του/της παλιές αναμνήσεις.
    Επίσης,βρήκα πολύ έξυπνο τον διαχωρισμό του βιβλίου,από την συγγραφέα,σε δύο κύκλους. Ήταν λές καί έμπαινε μία νοητή γραμμή που καθόριζε ή πιο συγκεκριμένα σηματοδοτούσε την έναρξη νέων εμπειριών στις ζωές των πρωταγωνιστριών. Κάτι σαν μία ριζική αλλαγή. Αυτό θα το αντιληφθείτε,μόλις διαβάσετε το βιβλίο.
     Καταλήγωντας να σας πώ ότι το βρήκα αρκετά καλό σαν βιβλίο καί μελλοντικά θα ήθελα να διαβάσω κι άλλα βιβλία της συγγραφέως.
                                                         Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αλεξάνδρεια 1905. Ο Αγαμέμνονας και η Ουρανία Βρανά ζουν υπό την κηδεμονία του θείου τους και της Γαλλίδας συζύγου του. Λίγο πριν ξεσπάσει ο Αʹ Παγκόσμιος, ο ευφυής Αγαμέμνονας υψώνει το ανάστημά του στην αλεξανδρινή εμπορική κοινότητα, ενώ ο γάμος του με τη γοη­τευτική Σμυρνιά Αναστασία Γιάσογλου επισφραγίζει την πολυπόθητη ευτυχία.

Η αδελφή του Αγαμέμνονα, Ουρανία, μετά τον αδιέξοδο έρωτά της μ’ έναν νεαρό Αιγύπτιο και τον άτυχο γάμο της, γίνεται ένθερμη υποστηρίκτρια της Huda Shaarawi, στέλνοντας ένα μήνυμα εθνικής και φεμινιστικής αφύπνισης σε μια πανσπερμία γυναικών. Η επαναστατική της φύση την οδηγεί στην Ελλάδα του Μεταξά, αφήνοντας στην Αλεξάνδρεια, στα έμπιστα χέρια του αδελφού της, τη μεγάλη της κόρη Αικατερίνη. Ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινά για την Αικατερίνη με φόντο τα οδυνηρά γεγονότα του Βʹ Παγκοσμίου.

Μισόν αιώνα μετά, η αρχαιολόγος Κλειώ Αντύπα, κόρη της Αικατερίνης, καλείται να εργαστεί στο Κάιρο προσκεκλημένη του Ιταλού αρχαιολόγου Φάμπιο Σορεντίνο. Η επίσκεψη «στὲς γειτονιὲς τὲς ἴδιες» της καβαφικής Αλεξάνδρειας φέρνει στο φως ένα γεγονός που έλαβε χώρα στη μάχη του Ελ Αλαμέιν το 1942, ικανό να λυτρώσει τρεις γενιές γυναικών.


Μέσα από μια μυθιστορηματική αναδρομή σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους σκιαγραφείται η ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και την εμβληματική Αλεξάνδρεια. Την πόλη της Μπελ Επόκ, των αντιθέσεων, των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των διανοούμενων, της φτώχειας και των χαμαιτυπείων.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΤΖΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ
Οι Αλεξανδρινές,Η ζωή στη Νειλοχώρα Οι Αλεξανδρινές,Η ζωή στη Νειλοχώρα Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 16, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.