Αντιμέτωποι με το χθές



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Σήμερα διάβασα καί σας προτείνω την νέα αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου της συγγραφέως κυρίας Άννας Γαλανού με τίτλο ''Αντιμέτωποι με το χθές''.
    Η πρώτη μου σκέψη κλείνοντας το βιβλίο ήταν πως έχει μία γλύκα η γραφή της,που θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει καί σε μία περασμένη εποχή. Τότε που όλα ήταν πιο αγνά και ρομαντικά.
    Το βιβλίο το βρήκα αρκετά καλογραμμένο με γρήγορη αλλά σφιχτοδεμένη ιστορία που μου κράτησε το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος. Μου άρεσε πάρα πολύ που τα κεφάλαιά του ήταν μικρά και συνοπτικά,με καθένα ξεχωριστά να αναφέρεται σε ένα ή περισσότερα πρόσωπα της υπόθεσης. Έτσι,έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο ευανάγνωστο και καθόλου μονότονο ή κουραστικό.
   Χωρισμένο σε δύο μέρη,το βιβλίο μας δίνει το παρελθόν καί το μέλλον όλων των πρωταγωνιστών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο,βρίσκονται μπλεγμένοι μέσα στο γαϊτανάκι της μοίρας. Όσο κι αν προσπαθούν να ξεφύγουν,δεν μπορούν. Ίσως,γιατί πρέπει να έρθει η στιγμή να κλείσει ο κύκλος και μετά να είναι ελεύθεροι πια.
    Τα συναισθήματα που θα σας γεννηθούν κατά την διάρκεια της ανάγνωσής του ποικίλα όπως και οι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών του. Θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να προσωποποιούνται μέσα από τα πρόσωπα των ηρώων. Άλλος να είναι η αγάπη,άλλος η χαρά κι άλλος ο θυμός και ούτω καθεξής.
    ''Αντιμέτωποι με το χθές'' ο τίτλος του. Πόσες φορές άραγε στην ζωή του ένας άνθρωπος,ηθελημένα ή όχι,θα έρθει αντιμέτωπος με πρόσωπα και καταστάσεις του χθές; Ποιές οι συνέπειες αυτού του πισωγυρίσματος; Έχει κάποιο ουσιαστικό νόημα ή με αυτόν τον τρόπο επιλέγει να αυτοτιμωρηθεί για λάθη του παρελθόντος; Μήπως τελικά θα βρεί την γαλήνη;
    Μέσα από τις σελίδες του η συγγραφέας θα μας πάει πίσω στον χρόνο,τότε που η γυναίκα και η αποκατάστασή της μπροστά στον κοινωνικό της περίγυρο είχε άλλη σημασία και ειδικά όταν ήταν κάτοικος επαρχίας.
    Οι πρωταγωνιστές θα ζήσουν έντονες συναισθηματικές καταστάσεις σε μία όχι και τόσο φιλελεύθερη εποχή και θα προσπαθήσουν να βρούν τα πατήματά τους και να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια. Κι ο έρωτας; Ο χωρισμός; Μπορεί εν τέλει ο χρόνος να γιατρέψει τον πόνο καί να κλείσει τις πληγές;
    Δεν θα σας κουράσω λέγοντάς σας παραπάνω γιατί είναι πιθανό να έχετε ξαναδιαβάσει το βιβλίο. Εγώ,παρ'όλα αυτά,σας προτρέπω να προμηθευτείτε κι αυτή την νέα του έκδοση. Θα σας αρέσει σίγουρα.
                                                        Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                  ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η εγκατάσταση της πλούσιας οικογένειας του Θεοφάνη Φωκά σ’ ένα μικρό χωριό της Κεντρικής Ελλάδας αλλάζει ξαφνικά τα δεδομένα της ζωής των κατοίκων. Μοιραία αναστατώνει και τη ζωή της Ερατώς, η οποία δεν μπορεί να δια­χειριστεί τα έντονα αισθήματα που από την πρώτη στιγμή ξυπνούν μέσα της για τον γιο της οικογένειας, τον Ανδρέα.
Η ερωτική τους σχέση μοιάζει ανέλπιδη και αδιέξοδη, μέχρι που η Ερατώ παίρνει μια εξαιρετικά δύσκολη και καθοριστική απόφαση για το μέλλον τους. Κάποια μέρα φεύγει, κυριολεκτικά εξαφανίζεται, και χωρίς να υπολογίσει κανένα κόστος γίνεται τιμονιέρισσα της ζωής της.
Ο χρόνος τη δικαιώνει, γιατί η πραγματική αγάπη μπορεί και υπερβαίνει όλα τα εμπόδια. Η συγγνώμη γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά κι ενώνει όλους εκείνους που το πείσμα και ο εγωισμός είχαν χωρίσει για πολύ καιρό, αποδεικνύοντας πως τα σταυροδρόμια της ζωής, πολύ συχνά, οδηγούν στους δρόμους της ευτυχίας.


Το Αντιμέτωποι με το Χθες σκιαγραφεί χωρίς υπεκφυγές την ελληνική επαρχία της δεκαετίας του ’60, τότε που η αποκατάσταση μιας κοπέλας ήταν πάντα το ζητούμενο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΟΠΤΡΑ
   
   
    
Αντιμέτωποι με το χθές Αντιμέτωποι με το χθές Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 04, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.