ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

     Η ζωή μπορεί να μας οδηγήσει σε διάφορα μονοπάτια καί να αναγκαστούμε να υποδυθούμε πολλούς ρόλους είτε για να παραπλανήσουμε τους γύρω μας με σκοπό την επίτευξη κάποιου στόχου είτε γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε.
    Το κυριότερο όμως θέμα είναι αν τελικά ζούμε την αληθινή μας ζωή ή άλλες ζωές στον ψεύτικο κόσμο που έχουμε δημιουργήσει. Θα μπορέσει να υπάρξει ποτέ ουσιαστικός διαχωρισμός ανάμεσα στην πραγματικότητα καί την φαντασία; Είμαστε ικανοί να το αντιληφθούμε καί να πράξουμε αναλόγως; Ή μήπως,τελικά θα γίνουμε ''θύματα'' της ίδιας μας της παραπλάνησης στους άλλους;
    Όλα τα παραπάνω με έκανε να τα σκεφτώ το βιβλίο που διάβασα καί σας προτείνω σήμερα. ''ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ'' ο τίτλος του καί είναι γραμμένο από την συγγραφέα κυρία Kate Atkinson.
    Εδώ έχουμε ένα ιδιαίτερο στυλ βιβλίου που όμοιό του δεν είχε τύχει να διαβάσω έως σήμερα. Το διακρίνει η καλή γραφή συνάμα με την γρήγορη ροή των εξελίξεων της υπόθεσης. Βρήκα ενδιαφέρουσα αυτήν την χρονική μας μετάβαση μπρός-πίσω στις δεκαετίες καί τον τρόπο με τον οποίο το απέδωσε στο χαρτί η συγγραφέας. Για μένα λειτούργησε σαν μία αιτιολόγηση των όσων συνέβησαν στην ζωή της πρωταγωνίστριας πρίν καί μετά από κομβικές χρονικές στιγμές.
     Η ιστορία του βιβλίου,παρά το στοιχείο της μυθοπλασίας,θα μπορούσε ως ένα βαθμό να βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα,αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε ακούσει για στρατολογημένα άτομα με σκοπό την κατασκοπεία πρός όφελος της χώρας τους εν καιρώ πολέμου καί μη.
    Εν κατακλείδι η ''ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ'' είναι ένα βιβλίο το οποίο μας φέρνει ''αντιμέτωπους'' με τις επιλογές μας τόσο σε προσωπικό,όσο καί σε κοινωνικό επίπεδο. Γι'αυτόν τον λόγο είναι οικείο καί προσιτό για τον αναγνώστη. Μα πάνω από όλα επίκαιρο,αφού θίγει τα επαναλαμβανόμενα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας.
                                                        Καλές σας αναγνώσεις!

                                                               ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια εξηντάχρονη γυναίκα βρίσκεται χτυπημένη από αυτοκίνητο σε έναν δρόμο του Λονδίνου. Ποια είναι στ’ αλήθεια; Πόσες διαφορετικές ταυτότητες και ρόλους έχει αναλάβει στη ζωή της; Και τι ή ποιος την καταδιώκει; Στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η νεαρή Τζούλιετ, ορφανή, ευφυής, προσαρμοστική, με σαρδόνιο χιούμορ αλλά και κοριτσίστικη αφέλεια, έχει ενταχθεί, χωρίς καλά καλά να καταλάβει πώς, σε μια ομάδα κατασκόπων της ΜΙ5 που στοχεύει στην εξάρθρωση του δικτύου των Βρετανών φιλοναζιστών. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, τη συναντάμε ως παραγωγό εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο BBC, να ζει μια φαινομενικά κανονική, σχεδόν βαρετή ζωή. Τότε όμως το παρελθόν της επιστρέφει για να κλείσει ορισμένους σκοτεινούς λογαριασμούς που έχουν παραμείνει ανοιχτοί.


Η πολυβραβευμένη Κέιτ Ατκινσον δημιουργεί, με ανελέητο χιούμορ, έναν εκπληκτικό γυναικείο χαρακτήρα που μας εισάγει σε ένα νέο, εκ πρώτης μόνο όψεως ανάλαφρο, είδος κατασκοπικού θρίλερ. Ταυτόχρονα, όμως, διερευνά με ακρίβεια την ευελιξία της θηλυκής ταυτότητας, τη ρευστότητα του Εαυτού, σε έναν κόσμο όπου, η πραγματικότητα είναι εξίσου ρευστή και αβέβαιη.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: KATE ATKINSON

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: TRANSCRIPTION

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
    
    
   
ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.