ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΒΙΒΛΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ (Ελληνικά Γράμματα, 2019)
Συγγραφέας: Γιάννης Ξανθούλης, Εικονογράφηση: Θανάσης Δήμου
Ένας αγαπημένος και πολυτάλαντος φίλος ξανά στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες, ο Γιάννης Ξανθούλης μας χαρίζει ένα ποιητικό-εικαστικό μανιφέστο, συνδυάζοντας τον χαρισματικό του λόγο με την πρωτότυπη και εμπνευσμένη εικονογράφηση του ηθοποιού και εικαστικού, Θανάση Δήμου. «Ο Σώτος και ο Άσωτος» και «Η Κατάρα της Γαλοπούλας» επιχειρούν σε άκεφους καιρούς!


Η ΑΓΑΠΗ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ (Ελληνικά Γράμματα, 2019)
Συγγραφέας: Σωτήρης Σαμπάνης
Μετά τα «Θέλω να μείνω με τον μπαμπά» (2000) και «Κόκκινος χορός» (2003), ο Σωτήρης Σαμπάνης επιστρέφει στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με ένα νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα. «Η αγάπη μεγαλώνει στο σκοτάδι» διαδραματίζεται στο δεύτερο μισό του 20ού με αρχές 21ου αιώνα, σε ένα εντυπωσιακό γεωγραφικό τρίγωνο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Αυστραλίας. Κεντρικοί ήρωες οι γονείς: μια αινιγματική μητέρα και ένας πατέρας γήινος, απτός και αληθινός. Στο φόντο, ένα παιδί με αναπηρία, αυτισμό και νοητική υστέρηση, και η διευθύντρια του ιδρύματος που το φιλοξενεί. Μια γυναίκα δολοπλόκος, αφοσιωμένη στη χειραγώγηση των γονέων με τρόπο που φανερώνει την άσβεστη επιθυμία της να ασκήσει την εξουσία της μέσω του παιδιού και να καθορίσει τις ζωές των ανθρώπων που σχετίζονται μαζί του. Ένα μυθιστόρημα που προσεγγίζει αφηγηματικά το ζήτημα του ιδρυματισμού από την πλευρά των ανθρώπων που το βιώνουν άμεσα, αλλά και από την πλευρά όσων βρίσκονται κοντά τους: της οικογένειας, των λιγότερο κοντινών συγγενών, των φίλων. Παράλληλα, το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και η αφοσίωση του πατέρα στο παιδί αποκαλύπτουν πολλά από την καθημερινότητα και τις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία. Στο μυθιστόρημα ξεδιπλώνονται η οπτική, η αποφασιστικότητα, αλλά και οι αμφιβολίες της πατρότητας, ενώ η απόφαση του κεντρικού ήρωα να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη φροντίδα του παιδιού, με τις τόσο ιδιαίτερες ανάγκες, οδηγεί στη γλυκιά συνειδητοποίηση ότι η αγάπη και η αποδοχή αποτελούν ταυτόχρονα την απάντηση και τη λύτρωση από τα «γιατί» μας.


ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΧΑΛΚΟ (Ελληνικά Γράμματα, 2019)
Συγγραφέας: Μιχάλης Σπέγγος
Η Αυτοκρατορία συρρικνώνεται, η Πατρίδα καταρρέει. Οι Άπιστοι έχουν ήδη κινήσει για τη Βασιλεύουσα. Τρεις άντρες, διαφορετικοί μεταξύ τους, διεκδικούν τον ρόλο του Σωτήρα. Ο δρόμος της φιλοδοξίας τους όμως περνάει μέσα από τον θρόνο και την εξουσία. Του ψέματος και του αίματος. Του ηρωισμού και της προδοσίας. Του μεγαλείου και της μικρότητας. Της αδελφοσύνης και των συγκρούσεων. Ένα μυθιστόρημα ιστορικό αλλά και φανταστικό, ερωτικό αλλά και πολιτικό, μαγικό αλλά και ρεαλιστικό, που φιλοδοξεί να αποδείξει ότι οι Θρύλοι που γεννά η Ιστορία έχουν τη δύναμη ακόμη και να την αλλάξουν. Το νέο μυθιστόρημα του διανοούμενου συγγραφέα Μιχάλη Σπέγγου, που επιστρέφει στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ (Lanimale femmina, Einaudi, 2018)
Συγγραφέας: Emanuela Canepa, Μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη
Το συγγραφικό ντεμπούτο της πρωτοεμφανιζόμενης Ιταλίδας συγγραφέως, η οποία έλαβε το βραβείο Premio Calvino 2017 με την –ασυνήθιστη στα χρονικά του θεσμού– ομόφωνη ψήφο της επιτροπής. Ένα μυθιστόρημα ώριμο και ολοκληρωμένο, με αξιοθαύμαστη δομή και καυστική γραφή. Εστιάζει στο αέναο παιχνίδι της αποπλάνησης και της σαγήνης, κάνοντας καινοτόμο αναφορά στη γυναικεία δύναμη ψυχής, χωρίς όμως να παραμελεί τη συνήθως λιγότερο σύνθετη, αλλά επιβλητική ανδρική ψυχολογία. Η κεντρική ηρωίδα της Canepa είναι ένα μοναδικό πλάσμα γένους θηλυκού, απαλλαγμένο από στερεότυπα, συγχρόνως όμως και μια κλασική γυναικεία φιγούρα. Ένας ιδιαίτερος συνδυασμός που σπάνια συναντάμε στην παγκόσμια λογοτεχνία, τον οποίο η Canepa κατάφερε να επιτύχει με την πρώτη της κιόλας συγγραφική προσπάθεια.


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ (Night Moves, Ballantine Books, 2018)
Συγγραφέας: Jonathan Kellerman, Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης
Το νέο βιβλίο του βιρτουόζου συγγραφέα ψυχολογικών θρίλερ, Τζόναθαν Κέλερμαν, με πρωταγωνιστή τον διακεκριμένο ψυχολόγο-εγκληματολόγο Άλεξ Ντέλαγουερ. Ο Ντέλαγουερ συνεργάζεται με το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες και με τον επικεφαλής του τμήματος, ντετέκτιβ Μάιλο Στέρτζις, για την επίλυση των πιο αποτρόπαιων εγκλημάτων. Στην πόλη των ονείρων, της δόξας αλλά και των κακόφημων συνοικιών, το δίδυμο Στέρτζις-Ντέλαγουερ είναι απόλυτα συντονισμένο. Αλλά παρά τη χαρισματική ματιά και το ταλέντο των δύο αντρών, η σκηνή του φόνου είναι ακατανόητη και απίστευτα βάναυση. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την αναγνώριση του θύματος. Και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ένα τόσο κακοποιημένο πτώμα βρέθηκε σε εκείνη την εύπορη κατοικία. Καθώς η έρευνα προχωρά, ο Μάιλο και ο Άλεξ αντιλαμβάνονται ότι σε αυτή τη γειτονιά υπάρχουν περίεργα μάτια, καχύποπτα μυαλά και φλύαρα στόματα. Και προσπαθώντας να γκρεμίσουν τα τείχη που φρουρούν τα πιο σκοτεινά μυστικά, θα δουν να ξεδιπλώνεται ένα περίπλοκο δίχτυ διεστραμμένης αγάπης, ανελέητης απληστίας και κλονισμένης εμπιστοσύνης. Ένα μυθιστόρημα που αν κάνετε το λάθος να το πιάσετε στα χέρια σας, δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσετε πριν την τελευταία σελίδα.


Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ (La revolucion en bicicleta, 1980)
Συγγραφέας: Mempo Giardinelli, Μετάφραση: Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
Το πρώτο μυθιστόρημα του διάσημου Αργεντινού Mempo Giardinelli, ο οποίος θεωρείται από τους σημαντικότερους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς όλων των εποχών. Είναι το θρυλικό αφήγημα της ιστορίας ενός ανθρώπου που δεν απογοητεύεται ποτέ από τις αποτυχίες. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, το κείμενο διατρέχει ένας αέρας πληρότητας και αέναης ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο. Ο συγγραφέας ανακατασκευάζει γλαφυρά μία από τις σκοτεινότερες εποχές της ιστορίας της Λατινικής Αμερικής, αποδίδοντας όμως παράλληλα τα γεγονότα με αναπάντεχη τρυφερότητα αλλά και χιούμορ, που συνεπαίρνουν τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου. Ίσως αυτοί να ήταν οι λόγοι που το κατέστησαν ένα έργο σταθμό στην παγκόσμια λογοτεχνία. Τα προφητικά λόγια του πρωταγωνιστή, ταγματάρχη του στρατού της Παραγουάης, δον Χουάν Μπαρτολομέ Γαϊτέ, «η επανάσταση πάντα ξαναγεννιέται», φαίνεται ότι ισχύουν και γι’ αυτό το βιβλίο, σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση. Ένα μυθιστόρημα αναφοράς για όλες τις επαναστάσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής... για όσες έγιναν αλλά και για όσες θα μπορούσαν να έχουν γίνει.


Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ (Il metodo della fenice, Giunti, 2016)
Συγγραφέας: Antonio Fusco, Μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη
Το τρίτο μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Καζαμπόνα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, είναι ένα από τα συναρπαστικότερα νουάρ των τελευταίων ετών. Ο αστυνόμος Καζαμπόνα που, λόγω ενός σοβαρού καβγά με τη γυναίκα του εδώ και λίγες μέρες κοιμάται στο τμήμα, είναι ο πρώτος που σπεύδει στον τόπο του εγκλήματος: εκεί, κάτω από την παλιά γέφυρα Καμπανέλε, στα όρια του δάσους όπου ζει απομονωμένη η μυστηριώδης κοινότητα των Elfi, των ξωτικών, υπάρχει το γυμνό και μισοκαμένο πτώμα μιας νεαρής γυναίκας. Για να λύσει το αίνιγμα, ο Καζαμπόνα θα χρειαστεί να σκαλίσει βαθιά στα σπλάχνα της ιταλικής επαρχίας, όπου το μόνο που μετράει είναι το «φαίνεσθαι» και όπου τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Μια τόσο απίθανη και αποτροπιαστική εμπειρία, που θα τον κάνει να αμφιβάλει ακόμα και για τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα.


Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ (A time to kill, Dell, 2009)
Συγγραφέας: John Grisham, Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Η «Ώρα της Εκδίκησης» αποτελεί το ντεμπούτο του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα, το έργο με το οποίο ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα. Κυκλοφόρησε λίγα χρόνια πριν από το «Firm» και το «Pelican Brief», τα οποία ανέδειξαν τον πρωτοεμφανιζόμενο και πολλά υποσχόμενο συγγραφέα σε σούπερ σταρ της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η «Ώρα της Εκδίκησης» είναι ένα καθηλωτικό δικαστικό δράμα που ερευνά τις πιο βάναυσες και σκοτεινές πτυχές της ρατσιστικής βίας σε μια μικρή κωμόπολη του Νότου στην πολιτεία του Μισισιπή. Ο φόνος ενός δεκάχρονου κοριτσιού από δύο αδίστακτους μεθυσμένους νεαρούς άντρες συγκλονίζει τον λευκό πληθυσμό του Κλάντον, που μένει άναυδος μπροστά στο βίαιο, αποτρόπαιο έγκλημα. Αποφασισμένος για εκδίκηση και άμεση απονομή δικαιοσύνης, ο Αφροαμερικανός πατέρας του θύματος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και για δέκα μέρες το Κλάντον φλέγεται στην κυριολεξία. Το αμερικανικό έθνος παρακολουθεί άφωνο τις εξελίξεις, την ώρα που ο νεαρός συνήγορος υπεράσπισης, Τζέικ Μπρίγκανς, δίνει μια απεγνωσμένη μάχη για να σώσει τη ζωή του πελάτη του... και στη συνέχεια τη δική του...

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΓΗ (La tierra maldita, Grijalbo, 2018)
Συγγραφέας: Juan Francisco Ferrandiz, Μετάφραση: Στράτος Ιωαννίδης
Το τρίτο βιβλίο ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς ιστορικού μυθιστορήματος της Ισπανίας. Ο Χουάν Φρανσίσκο Φεράντιθ, γεννημένος το 1971 στην επαρχία του Αλικάντε της Βαλένθια, νομικός στο επάγγελμα, είναι ταυτόχρονα διευθυντής του ραδιοφωνικού προγράμματος «Μια νύχτα στο κάστρο», που πραγματεύεται την ιστορία, τις παραδόσεις, τους θρύλους και τους αινιγματικά μυστηριώδεις μύθους του τόπου του και μεταδίδεται από το Δίκτυο Δημοτικών Ραδιοφώνων όλης της Βαλένθια. Με τη σχολαστικότητα και τη φαντασία που είναι χαρακτηριστικό των μεγάλων συγγραφέων, ο Φεράντιθ μας ταξιδεύει σε μια σκοτεινή εποχή και σε μια ηττημένη πόλη που πασχίζει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της. Περιγράφει αριστοτεχνικά τον αγώνα για την ελευθερία και την προκοπή ενός τόπου που όλοι μέχρι τότε αποκαλούσαν «καταραμένη γη». Η αριστουργηματική αναδημιουργία μιας σκοτεινής εποχής, σημαδεμένης από αιματηρούς αγώνες για εξουσία, και η συγκλονιστική αναπαράσταση της Βαρκελώνης του ένατου αιώνα συνθέτουν ένα ιστορικό μυθιστόρημα το οποίο υπογράφει ένας «μαέστρος» του είδους.


ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΚΑΣΟ (Cooking for Picasso, Ballantine Books, 2017)
Συγγραφέας: Camille Aubray, Μετάφραση: Γιούλη Δελιοπούλου,
Χαριτωμένη Βόντα
Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε πως η γιαγιά σας είχε κάποτε μαγειρέψει για τον Πάμπλο Πικάσο – ο οποίος, επιβραβεύοντας το ταλέντο της στη γαστρονομία, της χάρισε ένα από τα έργα του, που όμως κανείς δεν γνωρίζει πια πού βρίσκεται; Η Σελίν, επιτυχημένη makeup artist του Χόλιγουντ, είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει τι απέγινε το έργο. Έτσι ξεκινά το ταξίδι της στην παραμυθένια, μεθυστική Κυανή Ακτή, όπου ερωτεύεται, τι άλλο; Έναν ταλαντούχο σεφ!
Εμπνευσμένο από μια άγνωστη σχεδόν περίοδο της ζωής του διάσημου ζωγράφου, το συναρπαστικό αυτό μυθιστόρημα συνδυάζει μοναδικά τον έρωτα, το μυστήριο και τη γαλλική γαστρονομία με φόντο τα υπέροχα τοπία της Νότιας Γαλλίας και την εκλεκτή γεύση της ασυναγώνιστης γαλλικής κουζίνας.
Το περιοδικό People συμπεριέλαβε το «Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο» στη λίστα των Best New Books. Το υπογράφει η Καμίγ Ομπρέ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και μέλος της συγγραφικής ομάδας των τηλεοπτικών σειρών One Life to Live και Capitol και του αμερικανικού δικτύου ABC.


Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΘΕΟΣ (L’homme qui devint dieu, Le Livre de Poche, 1990)
Συγγραφέας: Gerald Messadie, Μετάφραση: Ελένη Κεκροπούλου
Το αξεπέραστο μυθιστόρημα του Ζεράλντ Μεσαντιέ, η αφηγηματική αποτύπωση μιας εντατικής και βαθιάς έρευνας δέκα ετών γύρω από τη σύντομη αλλά εντυπωσιακή ζωή του Ιησού, ενός ανθρώπου ή θεανθρώπου που άλλαξε για πάντα τον κόσμο. Βασισμένος σε ιστορικά γεγονότα, ο συγγραφέας συνθέτει και αφηγείται την εντυπωσιακή χρονική ακολουθία της ζωής του Ιησού όπως θα πρέπει να ήταν στην πραγματικότητα. Αναβιώνει με θαυμαστή ακρίβεια όλους εκείνους που περιστοίχιζαν και αγαπούσαν, αλλά και όλους εκείνους που καταδίκαζαν τη μοναδική αυτή προσωπικότητα. Ταυτόχρονα παρουσιάζει τα στοιχεία που παραμένουν ακόμη και σήμερα αδιευκρίνιστα, επιχειρώντας να διαλευκάνει κάποια από αυτά. Μέσα από τις συναρπαστικές σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα αντλήσει πολύτιμα ιστορικά στοιχεία για την καθημερινή ζωή εκείνης της περιόδου στην Παλαιστίνη. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του κλασικού.


ΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ (Gli Indifferenti, 1929)
Συγγραφέας: Alberto Moravia, Μετάφραση: Ελένη Τουλούπη
Ένα κλασικό αριστούργημα που συγκλόνισε το ιταλικό κοινό το 1929, το πρώτο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια και το σημαντικότερο της λογοτεχνικής του καριέρας. Μια παραπλανητικά απλοϊκή ιστορία πέντε βασικών χαρακτήρων με κεντρικό ήρωα τον Μικέλε, έναν νεαρό μπερδεμένο και θυμωμένο από τη ματαιότητα της αστικής του ζωής. Ο πατέρας είναι ήδη νεκρός. Η μητέρα παραμένει προσκολλημένη σε έναν βαρετό εραστή, τον αριβίστα, αδίστακτο και ψυχρό Λέο. Η αδερφή του ετοιμάζεται κι αυτή να παραδοθεί στον Λέο για να αλλάξει ζωή. Η Λίζα, η πρώην ερωμένη του Λέο, συχνή επισκέπτρια και επιστήθια φίλη της μητέρας του, ανυπομονεί να πέσει στην αγκαλιά του Μικέλε. Πέντε χαρακτήρες που συνθέτουν τη χαοτική πραγματικότητα της αστικής ιταλικής οικογένειας. Παθιασμένοι με τα ίδια τους τα θέλω, εγωκεντρικοί, εγκλωβισμένοι στη μοναξιά τους. Σε αυτό το κλασικό έργο ο Μοράβια αποδομεί για πάντα την αυταπάτη ότι η αφοσίωση σε έναν κόσμο υλικών απολαύσεων μπορεί να ικανοποιήσει την ανθρώπινη ψυχή. Το πορτρέτο που φιλοτέχνησε, αυτό ενός εικοσάχρονου νέου, αντιμέτωπου με την κατάρρευση της αστικής οικογένειάς του, αλλά και της ίδιας της χώρας του, παραμένει αξεπέραστο μέχρι και σήμερα. Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1964.


ΟΚΤΩ (The Eight, Ballantine Books, 1988)
Συγγραφέας: Katherine Neville, Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Το μοναδικό, λατρεμένο μυθιστόρημα της Katherine Neville κυκλοφορεί ξανά σε νέα μετάφραση. Η χαρισματική απόδοση του έργου στην ελληνική γλώσσα από τον Χρήστο Καψάλη αναδεικνύει το μοναδικό ταλέντο της συγγραφέως, η οποία με τις ικανότητες ενός αλχημιστή συνδυάζει με απαράμιλλο τρόπο το σύγχρονο ρομάντζο, το ιστορικό μυθιστόρημα και το μεσαιωνικό μυστήριο. Είναι η ιστορία της αναζήτησης μιας μοναδικής σε ομορφιά, πολύτιμης σκακιέρας, στολισμένης με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους, που κάποτε ανήκε στον Καρλομάγνο. Η αναζήτηση ξεκινά την αυγή της Γαλλικής Επανάστασης, όταν στρατιώτες αρπάζουν τη σκακιέρα από ένα μοναστήρι στα Πυρηναία Όρη. Το συγκλονιστικό ανελέητο κυνηγητό, που διαρκεί για περισσότερα από διακόσια χρόνια, διαδραματίζεται στα πέρατα της υφηλίου. Εξήντα τέσσερις μοναδικοί χαρακτήρες (τριάντα δύο ιστορικές προσωπικότητες και τριάντα δύο σύγχρονες) δεν σταματούν να αναζητούν με απόλυτη αφοσίωση τα κομμάτια της πελώριας σκακιέρας. Το «Οκτώ» έγινε best seller σε 12 γλώσσες μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από την πρώτη κυκλοφορία του, και έχει ήδη μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Ένα υπέροχο βιβλίο που έχει βραβευτεί αμέτρητες φορές, πρόσφατα μάλιστα ψηφίστηκε από την ισπανική εφημερίδα El Pais ως ένα από τα δέκα κορυφαία βιβλία όλων των εποχών.


ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ (Sherlock Holmes – The Labyrinth of Death, Titan Books, 2017)
Συγγραφέας: James Lovegrove, Μεταφραστής: Χρήστος Μπαρουξής
Το πρώτο βιβλίο από τα τέσσερα της σειράς «Οι Ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς», από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, ένα απολαυστικό μυθιστόρημα μυστηρίου με μεγάλες στιγμές αγωνίας και έντασης. Ο βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας των Financial Times, Τζέιμς Λάβγκροουβ, μας μεταφέρει στο νούμερο 221B της οδού Μπέικερ στο Λονδίνο του 1895. Εκεί ένα απόγευμα ο ανώτατος δικαστής Μπένζαμιν Νίκολς χτυπά το κουδούνι του κυρίου Χολμς και του ζητά να βρει τη γοητευτική, καλλιεργημένη και εξαιρετικά φιλελεύθερη κόρη του, η οποία εξαφανίστηκε δίχως ίχνος. Ο Χολμς και ο Γουάτσον ανακαλύπτουν ότι η κοπέλα –που κυκλοφορεί με το όνομα Χάνα Γούλφσον– αναζητούσε και η ίδια μια στενή φίλη της, τη Σοφία, η οποία εξαφανίστηκε. H Σοφία είχε στρατολογηθεί από την ομάδα των «Ηλυσίων», μια παραθρησκευτική οργάνωση εμμονικά προσκολλημένη στους μύθους και τα τελετουργικά της αρχαίας Ελλάδας, με επικεφαλής τον χαρισματικό σερ Φίλιπ Μπιουκάναν. Η Χάνα, θέλοντας να βρει τι απέγινε η φίλη της, έχει εισχωρήσει στην ομάδα των Ηλυσίων. Και ενώ ο Σέρλοκ Χολμς συμφωνεί η κοπέλα να παραμείνει ως «πράκτοράς» του στη μυστικιστική αλλά φαινομενικά ακίνδυνη αίρεση, ο δόκτωρ Γουάτσον είναι πεπεισμένος ότι η Χάνα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Γιατί το όνειρο του σερ Φίλιπ είναι να βελτιώσει την ανθρωπότητα μέσω των ιδανικών της αρχαιότητας με κάθε κόστος…


ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ (Sherlock Holmes – The Devil’s Promise, Titan Books, 2014)
Συγγραφέας: David Stuart Davies, Μεταφραστής: Χρήστος Μπαρουξής
Το δεύτερο βιβλίο από τα τέσσερα της σειράς «Οι Ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς», το οποίο υπογράφει ο Βρετανός David Stuart Davies, που θεωρείται ο σημαντικότερος σύγχρονος συγγραφέας ιστοριών με πρωταγωνιστή τον διάσημο ντετέκτιβ σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού Sherlock HolmesThe Detective Magazine, και σήμερα είναι σύμβουλος του μουσείου Σέρλοκ Χολμς και σύμβουλος παραγωγής και σεναρίου της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς. Στην περιπέτεια μυστηρίου «Η Υπόσχεση του Διαβόλου» ταξιδεύουμε στις βρετανικές ακτές. Εκεί ο Σέρλοκ και ο Γουάτσον περνούν ανέμελα τις διακοπές τους μέχρι που ανακαλύπτουν ένα πτώμα στην παραλία... το οποίο όμως στη συνέχεια εξαφανίζεται. Οι δυο τους αποφασίζουν να αναζητήσουν βοήθεια στο κοντινότερο χωριό, το οποίο κατοικείται από κάπως παράξενους και όχι ιδιαίτερα φιλικούς ανθρώπους. Λίγο μετά το πτώμα εμφανίζεται ξανά στην αγροικία στην οποία έχουν καταλύσει και ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι καταδιώκονται από διάφορους άγνωστους και παράξενους τύπους. Αλλά και ο Γουάτσον σκέφτεται ότι ο αγαπητός Σέρλοκ δεν είναι ο εαυτός του. Τι μπορεί να συνέβη στον φίλο του; Μήπως ήταν κάτι που είχε σχέση με τον νεκρό, διαβολικό προσκυνητή, τα παιδιά του οποίου ζούσαν στο καταραμένο εκείνο χωριό;


ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΣΑΡΚΑ (Broken skin, Harper Collins Publishers, 2017)
Συγγραφέας: Stuart MacBride, Μετάφραση: Αγορίτσα Μπακοδήμου
Από τον συγγραφέα του best seller «Ψυχρός Γρανίτης», τον πολυβραβευμένο Σκοτσέζο Stuart MacBride, το τρίτο στη σειρά συναρπαστικό θρίλερ με πρωταγωνιστή τον ευφυή, επιτυχημένο αλλά μάλλον περιθωριακό επιθεωρητή Λόγκαν Μακρέι. Πιο ώριμος από ποτέ, ο MacBride μας ταξιδεύει και πάλι στη γρανιτένια πόλη του Αμπερντίν, εκεί όπου ένας κατά συρροή μανιακός βιαστής αφήνει πίσω του φρικτά κακοποιημένα πτώματα αθώων γυναικών. Τη στιγμή που η αρχηγός του τμήματος Τζάκι Γουάτσον βρίσκεται στον δρόμο κάνοντας το δόλωμα για να παγιδεύσει τον αρρωστημένο φονιά, ο Λόγκαν προσπαθεί να αναγνωρίσει το αιματοβαμμένο σώμα μιας γυναίκας που κάποιοι παράτησαν έξω από τα Επείγοντα. Πολύ γρήγορα οι έρευνες του Λόγκαν τον οδηγούν στον σκοτεινό κόσμο της πορνογραφίας και των sex-shops. Αναζητώντας ακούραστα τον δράστη, ανακαλύπτει ότι κύριος ύποπτος δεν είναι άλλος από το μεγαλύτερο αστέρι της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αμπερντίν. Και ενώ ο Λόγκαν είναι πεισμένος πως έχουν κάνει ένα πολύ σοβαρό λάθος στην πορεία της έρευνάς τους, η Τζάκι φαίνεται απόλυτα βέβαιη για την ενοχή του νεαρού ποδοσφαιριστή και είναι αποφασισμένη να την αποδείξει πάση θυσία. Ένα μοναδικό δώρο, όχι μόνο για τους φανατικούς αναγνώστες του MacBride, αλλά και για όλους τους λάτρεις του σκοτεινού νουάρ. 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 3+


ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΧΟΛΕΙΟ! (Non voglio andare a scuola!, Piccole Grandi Sfide, DeAgostini, 2018)
ΜΙΣΩ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ! (Odio le regole!, Piccole Grandi Sfide, DeAgostini, 2018)
Σειρά «ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ»
Συγγραφείς: Alberto Pellai, Barbara Tamborini, Εικονογράφηση: Elisa Paganelli,
Μετάφραση-Προσαρμογή: Γιούλη Δελιοπούλου
Δύο νέα βιβλία έρχονται να προστεθούν στην επιτυχημένη σειρά Μικρές Μεγάλες Προκλήσεις: η άρνηση του μικρού παιδιού να πάει στο σχολείο και η αντίστασή του στους κανόνες που επιβάλλουν οι μεγάλοι και είναι πολύ σημαντικοί για την ασφάλεια και την ψυχοσωματική του υγεία. Κάθε βιβλίο της σειράς δεν είναι απλώς μια εικονογραφημένη ιστορία, ούτε ένας συμβουλευτικός οδηγός· είναι και τα δύο μαζί. Ένα διπλό εργαλείο που βοηθά γονείς και παιδιά να ξεπεράσουν ομαλά τις αναπτυξιακές προκλήσεις της νηπιακής ηλικίας. Κάθε βιβλίο της σειράς περιλαμβάνει ένα μέρος με εικονογραφημένα τραγουδάκια, σχεδιασμένο να διαβάζεται από τους γονείς στα παιδιά, για να τα βοηθήσει να κατανοήσουν (και να επιλέξουν) αυτό που θα τα κάνει να νιώσουν δυνατά και ασφαλή. Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες και ελκυστικές για το νήπιο λέξεις, οι στόχοι εκφράζονται με τραγούδια που επιτρέπουν στον γονιό να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με το παιδί του και μεταφέρουν το μήνυμα με φαντασία και παιχνιδιάρικη διάθεση. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου οι γονείς θα βρουν πολύτιμες εκπαιδευτικές συμβουλές για να ξεπεράσουν τις αμφιβολίες τους και να μάθουν να αποφεύγουν τα πιο συχνά λάθη της ανατροφής και τις αδιέξοδες καταστάσεις που προκαλούν εντάσεις μέσα στο σπίτι.
Ο Alberto Pellai, γιατρός και ψυχοθεραπευτής της νηπιακής ηλικίας, είναι ερευνητής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, όπου ειδικεύεται στην πρόληψη κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας. Η Barbara Tamborini είναι ψυχοπαιδαγωγός και συγγραφέας. Πραγματοποιεί σεμινάρια σε σχολεία, για όλες τις τάξεις, και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για δασκάλους και γονείς. Είναι συγγραφέας βιβλίων για γονείς μαζί με τον Alberto Pellai.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 6+


Σειρά: Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ! (Incanto!, Piemme, 2017)
  1. ΠΕΝΤΕ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ (Il segreto delle principesse!, Piemme, 2017)
  2. ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΕΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ (Le guardiane dei sogni!, Piemme, 2017)
  3. Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ (La magia delle ricordi!, Piemme, 2018)
  4. ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ (L’ enigma del fuoco!, Piemme, 2018)
Συγγραφέας: Tea Stilton, Μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη
Τα τέσσερα πρώτα βιβλία της σειράς «Η χώρα της μαγείας» από την ιδιαίτερα επιτυχημένη και αγαπητή στο κοινό συγγραφική ομάδα Tea Stilton με επικεφαλής την Elisabetta Maria Dami. Πέντε μοναδικές πριγκίπισσες, μέλη της Ακαδημίας που έχει την έδρα της στο μακρινό Βασίλειο της Φαντασίας. Πέντε πανέμορφα κορίτσια που τα ενώνει ένα πανάρχαιο μυστικό: αυτές είναι, σύμφωνα με την προφητεία, οι προστάτιδες της Χώρας της Μαγείας, και μόνον αυτές μπορούν να υπερασπιστούν την Ακαδημία και το Βασίλειο της Φαντασίας από τις δυνάμεις του Κακού! Σε αυτόν τον αγώνα μάλιστα δεν είναι μόνες. Ο Λευκός Μάγος και πέντε τετράποδοι αγέρωχοι πιστοί φίλοι βρίσκονται πάντα στο πλάι τους, έτοιμοι να βοηθήσουν σε κάθε νέα συναρπαστική περιπέτεια.


ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 8+


ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑΤΟ ΝΟΣΗΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (A Series of Unfortunate Events No 8, The Hostile Hospital, Harper Collins, 2001)
Συγγραφέας: Lemony Snicket, Εικονογράφηση: Brett Helquist, Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
Μια ακόμη περιπέτεια με πρωταγωνιστές τα ορφανά Μποντλέρ, τα οποία χρειάζονται άμεσα ένα ασφαλές μέρος για να μείνουν. Ένα μέρος μακριά από τους κακούς αλλά και την τοπική αστυνομία. Ένα ήσυχο καταφύγιο το οποίο δεν επισκέπτεται ποτέ η κακοτυχία. Άραγε θα είναι το Νοσοκομείο Χάιμλιχ το μέρος που αναζητούν;
Το όγδοο βιβλίο της κλασικής σειράς «Μια σειρά από ατυχή γεγονότα», η οποία πρόσφατα ανανέωσε την απήχησή της στο παγκόσμιο κοινό μετά την επιτυχημένη προβολή της από το τηλεοπτικό δίκτυο Netflix. «Το νοσηρό νοσοκομείο», το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, επανακυκλοφορεί σε νέα, ανανεωμένη έκδοση.

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑΤΟ ΣΑΡΚΟΒΟΡΟ ΤΣΙΡΚΟ (A Series of Unfortunate Events No 9, The Carnivorous Carnival, Harper Collins, 2002)
Συγγραφέας: Lemony Snicket, Εικονογράφηση: Brett Helquist, Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
Όλοι αγαπούν το τσίρκο! Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε όλο αυτό το πολύχρωμο, μοναδικό θέαμα με τα παράξενα γοητευτικά πλάσματα; Το τσίρκο είναι ιδανικό μέρος για να διασκεδάσει η οικογένεια – με την προϋπόθεση φυσικά ότι κάποιος έχει οικογένεια. Για τα ορφανά Μποντλέρ όμως η επίσκεψη στο τσίρκο αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στη σειρά των ατυχών γεγονότων, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα φρικτό ψέμα, ένα τρομακτικό τροχόσπιτο και τον Τσάμπο, το νεογέννητο λυκάκι.
Το ένατο βιβλίο της κλασικής σειράς «Μια σειρά από ατυχή γεγονότα», η οποία πρόσφατα ανανέωσε την απήχησή της στο παγκόσμιο κοινό μετά την επιτυχημένη προβολή της από το τηλεοπτικό δίκτυο Netflix. «Το σαρκοβόρο τσίρκο», το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, επανακυκλοφορεί σε νέα, ανανεωμένη έκδοση.


ΟΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ! (Fiesta en el mercado, Beascoa, 2018)
Συγγραφέας: Elsa Punset, Μετάφραση: Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
Η Έλσα Πουνσέτ και το «Εργαστήριο Συναισθημάτων» παρουσιάζουν στους μικρούς αναγνώστες άλλη μια περιπέτεια της ατρόμητης παρέας της Αλέξια, του Τάσι και του πιστού Ρόκι. Σε μια αναπάντεχη επίσκεψη στην αγορά οι φίλοι μας ανακαλύπτουν ότι τα πιο μικρά και απλά πράγματα είναι αυτά που κρύβουν τη μεγαλύτερη ευτυχία! Μαζί με τον λατρεμένο εκπαιδευτή συναισθημάτων, τον γλάρο Φλορεστάν, είναι έτοιμοι για μια νέα μαγική εμπειρία και έναν καινούργιο θησαυρό γνώσης! Το έκτο βιβλίο της σειράς «Οι Ατρόμητοι» από την Ισπανίδα Έλσα Πουνσέτ, μια καταξιωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγγραφέα παιδικών βιβλίων στον τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης.


ΟΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΚΕΡΩΝ! (Los Atrevidos en el país de los unicornios, Beascoa, 2018)
Συγγραφέας: Elsa Punset, Μετάφραση: Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
Η Έλσα Πουνσέτ και το «Εργαστήριο Συναισθημάτων» παρουσιάζουν το πέμπτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς «Οι Ατρόμητοι». Η παρέα της Αλέξια, του Τάσι και του πιστού Ρόκι φτάνουν στη συναρπαστική χώρα των μονόκερων και ανακαλύπτουν τη δύναμη να φέρνουν τη χαρά και να προσφέρουν βοήθεια στους άλλους! Μαζί με τον λατρεμένο εκπαιδευτή συναισθημάτων, τον γλάρο Φλορεστάν, είναι έτοιμοι για μια νέα μαγική εμπειρία και έναν καινούργιο θησαυρό γνώσης! Το έκτο βιβλίο της σειράς «Οι Ατρόμητοι» από την Ισπανίδα Έλσα Πουνσέτ, μια καταξιωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγγραφέα παιδικών βιβλίων στον τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Συνταγματάρχου Δαβάκη 10 & Μυλοποτάμου, 115 26, Αθήνα, Τηλ.: 210 3390204 • Fax: 210 3390209

e-mail: info@pediobooks.gr • www.pediobooks.gr


ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019 ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»  ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019  Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 07, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.