Η γάτα του ΣρέντινγκερΓράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   ''Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή της, Η Γάτα του Σρέντινγκερ παρουσιάζεται στο αναγνωστικό κοινό,αναθεωρημένη και επαυξημένη,από τον συγγραφέα της καί τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.'' Από την εισαγωγή του βιβλίου.
   Νομίζω ότι είναι περιττό να σας πώ για ποιο βιβλίο θα σας μιλήσω σήμερα,αφού το αναφέρω πιο πάνω. Μην έχοντας διαβάσει την πρώτη έκδοση,για να είμαι ειλικρινής,δεν μπορώ να τα συγκρίνω αλλά θα προσπαθήσω να το προσεγγίσω όπως κάθε νέο βιβλίο που φτάνει στα χέρια μου.
   Αρχικά να αναφερθώ στην γραφή του βιβλίου. Ο συγγραφέας,όντας δεινός χρήστης της γλώσσας,μας δίνει ένα άρτιο καί εξαιρετικό βιβλίο. Ανατρεπτικό,εναλλακτικό καί άκρως ιδιαίτερο από την πρώτη έως καί την τελευταία του σελίδα. Γραμμένο ύπο την μορφή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα σε δύο κι ύστερα σε τρία άτομα,μοιάζει λές καί είμαστε αυτήκοοι μάρτυρες μίας συνομιλίας. Αυτό καθιστά το βιβλίο ''ζωντανό'' καί οικείο για τον αναγνώστη. Χρησιμοποιεί σύγχρονη γλώσσα με την απαραίτητη φρασεολογία που συνηθίζεται ανάμεσα σε άτομα που διατηρούν φιλικές σχέσεις.
    Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερις ενότητες,αποτελούμενες από μικρά,περιεκτικά κεφάλαια,διακοσμημένες με ξεχωριστό τίτλο που δίνει το νόημα της κάθε ενότητας. Η Μνήμη θα βάλει τους ήρωες στην διαδικασία να αναφερθούν σε όλα εκείνα τα γεγονότα του παρελθόντος που τους στιγμάτισαν καί τους ακολουθούν έως καί σήμερα. Ύστερα η Λογική θα προσπαθήσει να βγεί νικήτρια απέναντι στα παιχνίδια της Φαντασίας...Καί τέλος θα έρθει η Αλήθεια για να αποκαταστήσει τα πάντα.
    Διαβάζοντας το βιβλίο ένιωσα τον πόνο,την θλίψη,την μοναξιά,την απελπισία,την εγκατάλειψη καί τον έρωτα μέσα από τα λόγια των πρωταγωνιστών. Μέσα από τα μηνύματα που ανταλλάσουν μεταξύ τους,κάνουν μία κατάθεση ψυχής,μια βαθιά εξομολόγηση. Μοιάζει σαν να ψάχνουν την λύτρωση καί την λύση των προβλημάτων τους.
    Όσον αφορά το τίτλο του,με παραξένεψε στην αρχή. Δεν μπορούσα να καταλάβω την σύνδεσή του με την υπόθεση αλλά αυτή μου η απορία θα λυθεί στην πορεία της ανάγνωσης του βιβλίου. Μην φοβάστε. Δεν θα κάνω spoiler,αν καί κάποιοι/ες θα έχετε ήδη διαβάσει στο παρελθόν την πρώτη εκδοχή του βιβλίου.
     Με λίγα λόγια είναι ένα βιβλίο που αξίζει να αφιερώσετε τον χρόνο σας καί να το διαβάσετε. Εμένα μου άρεσε πολύ καί σας το προτείνω.
                                                         Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Ό,τι φαίνεται δεν είναι και ό,τι είναι δεν φαίνεται...

Δύο φίλοι από παλιά, δύο γνωστοί, αλλά πλέον άγνωστοι άνδρες, μονομαχούν για μια γυναίκα, τη «γυναίκα του Κάστρου» της Χαϊδελβέργης. Είναι η γυναίκα που κάποτε τους χώρισε και τώρα τους ενώνει. Καθορίζει και σήμερα τις ζωές τους, ενώ κανένας τους δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η «γυναίκα του Κάστρου» υπάρχει.

Στις σελίδες της Γάτας του Σρέντινγκερ κυριαρχεί το ερώτημα του Αϊνστάιν εάν ο Θεός παίζει ζάρια. Σε μια τεράστια αφηγηματική οθόνη, που απλώνεται από την Αθήνα έως τη Φρανκφούρτη, από τα γουναράδικα της Καστοριάς έως την πανεπιστημιούπολη της Χαϊδελβέργης, και από την κοσμοπολίτικη Ζυρίχη έως την καλοκαιρινή Νάξο, υφαίνεται η λογοτεχνική εκδοχή του κβαντικού παράδοξου της γάτας του Σρέντινγκερ. Όταν καθετί προγενέστερο ακολουθεί το μεταγενέστερό του, όπως συμβαίνει στη Γάτα του Σρέντινγκερ, το αίτιο χωρίζεται από το αποτέλεσμα αλλάζει χρονική σειρά και καθίσταται αυθύπαρκτο.
Τα πάντα δημιουργούνται και χάνονται αποκλειστικά για τους «δράστες» της ιστορίας, οι πράξεις τους δεν έχουν συνέπειες και ο χρόνος, μαζί με τις όποιες αλήθειες του, γίνεται στάχτη στη φωτιά του πάθους.
«Είναι ο θάνατος τόσο οριστικός όσο πιστεύουμε;» ρωτούν αναστατωμένοι οι ήρωες της Γάτας του Σρέντινγκερ και ο συγγραφέας τούς καθησυχάζει: «Ό,τι φαίνεται δεν είναι και ό,τι είναι δεν φαίνεται.»
Στα ίχνη του αγαπημένου του φυσικού Έρβιν Σρέντινγκερ, ο συγγραφέας Γεράσιμος Θεοδόσης αποκαλύπτει στον αναγνώστη ότι η αλήθεια, σαν τη «γυναίκα του Κάστρου», είναι ένας χαμένος θησαυρός που πρέπει να ανακαλύψει μόνος του και η Γάτα του Σρέντινγκερ αποτελεί τον μυθικό χάρτη που θα τον οδηγήσει σε αυτή.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Η γάτα του Σρέντινγκερ Η γάτα του Σρέντινγκερ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 26, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.