ΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Η σημερινή μου βιβλιοπρόταση για εσάς θα μπορούσε να θεωρηθεί κι ως κλασική,αφού διάβασα καί σας παρουσιάζω  το πρώτο έργο του Αλμπέρτο Μοράβια με τίτλο ''ΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ'',το οποίο επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα,σε μετάφραση της κυρίας Ελένης Τουλούπη.
   Ένα βιβλίο πολύ ιδιαίτερο αλλά ταυτόχρονα τόσο σύγχρονο,που δεν πρόκειται να αφήσει αδιάφορο κανέναν αναγνώστη μετά το πέρας της ανάγνωσής του. Μπορεί με μία πρώτη ματιά να δείχνει ''βαρύ'' καί ''δύσκολο'',η αλήθεια,όμως,είναι ότι διαβάζεται απνευστί. Εγώ το διάβασα μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο καί μου άρεσε πάρα πολύ.
   Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλό του,''Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει μια εξαιρετική εισαγωγή του έγκριτου Ε. Σανγκουινέτι, ένα σπουδαίο κριτικό σημείωμα της Α. Γκραντέλις, καθώς και τέσσερα σημαντικά και σπάνια κείμενα του ίδιου του Μοράβια που επεξηγούν και αναλύουν περαιτέρω τα νοήματα του έργου του αλλά και της εποχής κατά την οποία το έγραψε.'',με τελικό αποτέλεσμα ένα βιβλίο ευανάγνωστο καί καθόλου κουραστικό.
   Η γραφή του εξαιρετική,σε συνδυασμό με μία γλώσσα απλή αλλά στιβαρή,που μεταφέρει στον αναγνώστη όλα όσα επιθυμεί να πεί ο συγγραφέας. Οι δε περιγραφές,άκρως παραστατικές,γεμάτες από εικόνες σε όλες τις σελίδες του βιβλίου,του προσφέρουν μία ζωντάνια που επιβάλλεται σε τέτοιου είδους βιβλία. Παράλληλα,οι ακριβείς,αληφοθανείς διάλογοι καί η καταγραφή των προσωπικών σκέψεων των πρωταγωνιστών βοηθούν τον αναγνώστη να γίνει μέρος της ιστορίας καί να έρθει πιο κοντά σε αυτήν.
    Ο συγγραφέας,με την γλαφυρότητα που χαρακτηρίζει το βιβλίο,προσπαθεί να δείξει την ματαιότητα κάποιων πραγμάτων καί τα κακώς κείμενα που δυστυχώς συνοδεύουν κάθε εποχή. Στο συγκεκριμένο βιβλίο αποφασίζει μέσω του νεαρού ήρωά του να αποτυπώσει την κατάρρευση της αστικής τάξης,της χώρας του αλλά καί της ηθικής καί των αξιών γενικότερα.
    Ένα στοιχείο του βιβλίου που βρήκα αρεστό ήταν η σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων καί αυτή η αδιαφορία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό,που χαρακτήριζε τον καθέναν ξεχωριστά. Εξ ου κι ο τίτλος ''ΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ''. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ταιριαστός καί πιο απόλυτος στο νόημα του κειμένου. Ενώ τα πάντα δείχνουν τα καταρρέουν γύρω τους,εκείνοι δεν νοιάζονται για την ουσία αλλά απλά για το φαίνεσθαι. Γι'αυτόν τον λόγο,ο κεντρικός νεαρός ήρωας έρχεται σε μία εσωτερική πάλι με τον εαυτό του... Μία πάλη με ξεκάθαρη νικήτρια την αδιαφορία....
    Θεωρώ ότι ''ΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ'' είναι από εκείνα τα βιβλία που δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια για να προτρέψεις κάποιον αναγνώστη να τα διαβάσει. Έχουν την δύναμη να σταθούν καί να ''μιλήσουν'' από μόνα τους. Γι'αυτό κι εγώ κάπου εδώ θα κλείσω την κριτική μου καί θα σας ευχηθώ καλά σας αναγνώσματα.
   
                                                                 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι Αδιάφοροι είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια, το οποίο έγραψε σε πολύ νεαρή ηλικία και θεωρείται το σημαντικότερο της λογοτεχνικής του καριέρας. Το έργο αυτό κυκλοφόρησε σε μία από τις πιο δύσκολες ιστορικά στιγμές της Ιταλίας. Ο Μουσολίνι είχε ήδη επιβάλει τη δικτατορία του και η χώρα όδευε προς τη συναίνεση και τη λαϊκή επικύρωση του φασισμού. Έχοντας ελάχιστο ακόμα ενδιαφέρον για την πολιτική, ο Μοράβια έδειξε, παρ’ όλα αυτά, με τον πιο γλαφυρό και άμεσο τρόπο, ότι ο φασισμός μετατρέπει τον θανάσιμο κίνδυνο της αδιαφορίας σε ένα απόλυτα υπαρξιακό προσωπικό καθεστώς. Το πορτρέτο που φιλοτέχνησε, αυτό ενός εικοσάχρονου νέου, αντιμέτωπου με την κατάρρευση της αστικής οικογένειάς του, αλλά και της ίδιας της χώρας του, παραμένει αξεπέραστο μέχρι και σήμερα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ALBERTO MORAVIA(ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΜΟΡΑΒΙΑ)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: GLI INDIFFERENTI

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΤΟΥΛΟΥΠΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 17, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.