Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Βαλεντίνα Τερεζίδη




Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Βαλεντίνα Τερεζίδη. Το βιβλίο της με τίτλο ''Αν ερχόσουνα'' ανήκει στην αισθηματική λογοτεχνία καί κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                          Για να δούμε τι έχει να μοιραστεί μαζί μας


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Η συγγραφή ενός βιβλίου μπορεί να λειτουργήσει ως προσωπικός ψυχολόγος του εκάστοτε συγγραφέα;

B.T. Ναι φυσικά. Αυτός είναι και ο πρωταρχικός ρόλος όπου άρχισα να γράφω και το «Αν ερχόσουνα», το πρώτο μου βιβλίο. Πριν καν το καταλάβω,άρχισα να γράφω όλα όσα με έπνιγαν. Η συγγραφή έγινε ο αγαπημένος μου ψυχαναλυτής. Μέσα από τη γραφή ελάφρυνα το βάρος στη ψυχή μου και βρήκα απαντήσεις όπου βρισκόντουσαν μπροστά μου, μα αγνοούσα. Όταν γράφεις, όσο γράφεις για κάτι το οποίο έχεις ζήσει, για κάτι που ρίζωσε μέσα στη καρδιά σου, η κάθε μικρή λεπτομέρεια εκτινάσσεται στην επιφάνεια... Το μυαλό και η καρδιά σε πάνε πίσω, σε εκείνες τις στιγμές σε εκείνες τις ημέρες, σε κομμάτια που έγιναν μόνιμοι κάτοικοι στο κορμί σου. Πονάει όταν αρχίζεις να θυμάσαι πράγματα που θες να ξεχάσεις. Πράγματα και καταστάσεις όπου σε πλήγωσαν πολύ και ακόμα σε πονάνε. Δεν μπορείς όμως να το αποφύγεις, και στο τέλος αυτής της διαδρομής με τον εαυτό σου θα δεις πως θα βρεις τη λύτρωση.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα βιβλίο που στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα;

B.T. Η ίδια η ιστορία αποφάσισε να γραφτεί σε βιβλίο. 
Η γραφή του είχε ήδη ξεκινήσει πολύ πριν καταλάβω πως είχα αρχίσει να γράφω το βιβλίο της ζωής μου. Στην πορεία συνειδητοποίησα πως μπορεί να βγει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. 
Έγραφα μανιωδώς, φέρνοντας τη κάθε στιγμή στο προσκήνιο με πόνο και δάκρυ. Στο βιβλίο αυτό ξεγύμνωσα τη ψυχή μου, ξέθαψα γεγονότα όπου είχα καταχωνιασμένα μέσα στη καρδιά μου και έγραψα αλήθειες και γεγονότα όπου άφηναν αναπάντητα ερωτήματα.. 
Στη συνέχεια βρέθηκα σε ένα μεγάλο δίλημμα.. Αν θα κρατούσα την αλήθεια για εμένα, ή αν θα έπαιρνα την απόφαση να βγει «όλη η αλήθεια στο φως…».

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πόση ψυχική δύναμη χρειάζεται κάποιος συγγραφέας για να αποτυπώσει στο χαρτί την ζωή του; Πρέπει να ''βγει'' έξω από τον εαυτό του για να τα καταφέρει και να έχει το αποτέλεσμα που θέλει;

B.T. Ο κάθε ένας από εμάς θα μπορούσε να γράψει τη ζωή του σε μία κόλλα χαρτί αν υπάρχει η θέληση και η ανάγκη. Να γράψεις όμως περιγραφικά και με κάθε λεπτομέρεια συμβάντα όπου όχι μόνο σε πόνεσαν αλλά και σε τραυμάτισαν με αποτέλεσμα να μην είσαι πια «αυτό» που κάποτε ήσουν, θέλει «πολύ θάρρος» και τόλμη. Δεν ήταν εύκολο. Κάθε άλλο θα έλεγα, μου ήταν πολύ δύσκολο. Πολύ σκληρό. Ήρθα αντιμέτωπη με το χειρότερο μου εφιάλτη για άλλη μια φορά κοιτάζοντας τον κατάματα. Ψυχικά κατέρρεα και το συνειδητοποιούσα πως δεν μου έκανε καλό, ήξερα όμως πως αν καταφέρω να διαβώ αυτό το βουνό θα έβγαινα πιο δυνατή και θα έβρισκα τη λύτρωση. 
Όσο έγραφα το κάθε τι που έχει συμβεί, ήμουν θεατής της ίδιας μου της ψυχής. Δηλαδή, έγραφα τα γεγονότα όπως ακριβώς είχαν συμβεί βλέποντας όλες τις οπτικές γωνιές και όχι μόνο την οπτική τη δική μου. Έβλεπα μπροστά μου τις εικόνες του παρελθόντος πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Συνειδητοποιούσα πράγματα που ίσως να μην έβλεπα προτού αρχίσω να γράφω. 
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με κάθε ειλικρίνεια της ψυχής μου, και εκεί οφείλεται και η ομορφιά του.. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Το βιβλίο σας ''Αν ερχόσουνα'' μας αφήνει με μία γλυκιά απορία στο τέλος για το τι μέλλει γενέσθαι. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε ένα δεύτερο βιβλίο με την συνέχεια της ιστορίας;

B.T. Δεν σας κρύβω πως θα το ήθελα πολύ να γράψω τη συνέχεια του «Αν ερχόσουνα». Το σκέφτομαι από τη στιγμή όπου έφτασα στο τέλος του. Δεν σας κρύβω όμως πως με προβληματίζει. Μέχρι στιγμής το «Αν ερχόσουνα είναι μία αληθινή ιστορία» η συνέχεια του αναγκαστικά θα πρέπει να είναι μία μυθοπλασία και δεν είμαι ακόμη σίγουρη αν θέλω να γράψω μία φανταστική συνέχεια για το συγκεκριμένο βιβλίο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους όπου άφησα σε εσάς να γράψετε το τέλος του με τη δική σας φαντασία. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Μπορείτε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό;

B.T. Με μεγάλη μου χαρά μπορώ να σας πως εδώ και καιρό ταξιδεύω μαζί με την αγαπημένη μου «Ρεγγίνα» σέ ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ιταλίας, το «Positano». 
«ΡΕΓΓΙΝΑ το ταξίδι στο Ποζιτάνο» είναι ένα μυθιστόρημα όπου βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, υπόσχεται να σας καθηλώσει και να σας συνεπάρει μαζί του σε μέρη σμαραγδένια. Μέσα στα πλάνα μου είναι και η επίσκεψη μου σ ’αυτό το μέρος ώστε να σας ταξιδέψω και εσάς μαζί μου μέσα από τις περιγραφές μου. 
Καμιά περιγραφή δεν είναι πιο αληθινή από την ίδια τη πραγματικότητα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Η ιστορία της πρωταγωνίστριας του βιβλίου σας κρύβει πολύ πόνο αλλά δίνει στο τέλος ελπίδα για το μέλλον. Είναι κάτι που επιθυμούσατε να ''περάσετε'' σαν μήνυμα στους αναγνώστες;

B.T. Το ίδιο το βιβλίο δίνει τα δικά του μηνύματα.. 
Με την ολοκλήρωση του βιβλίου μου «Αν ερχόσουνα», ένιωσα την ελπίδα να γεννιέται ξανά.. Το ίδιο το βιβλίο κατάφερε να μου περάσει αυτό το συναίσθημα. Η ψυχανάλυση μέσα από τη γραφή ήταν αποδοτική. Εγώ άρχισα να αποτυπώνω όλα μου τα συναισθήματα, όλα όσα έζησα σε μία κόλλα χαρτί και με την ολοκλήρωση του, το ίδιο το βιβλίο με δίδαξε πολλά. 
 Μου έδωσε το συναίσθημα πως όλα θα φτιάξουν, πως ακόμη υπάρχει ελπίδα. Ελπίδα πως η ζωή θα είναι καλύτερη από δω και πέρα, ο πόνος δεν θα έπαυε να υπάρχει αλλά δε θα πονούσε με την ίδια ένταση πια. Ένιωθα λες και αφαίρεσα ένα κομμάτι από το βάρος που κουβαλούσα απάνω μου, και έκλεινα το παρελθόν μου με το τέλος αυτού του βιβλίου.  Οπότε ναι, αυτό το βιβλίο κάπου στο βάθος της ψυχής σου, σου δίνει αυτή την αίσθηση.
 «Υπάρχει ελπίδα»
Η ζωή είναι ένας συνεχές αγώνας. Μπορεί τη μια στιγμή να σε ανεβάσει στα σύννεφα και την άλλη να σε συντρίψει. Μπορεί να σε χτυπά αλύπητα παίρνοντας σου ό,τι αγαπάς ή όλα όσα ονειρεύτηκες, μα τη στιγμή που αισθάνεσαι πως τίποτα δεν έχει νόημα πια, πως όλα κατέρρευσαν,εκείνη ακριβώς τη στιγμή είναι που παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Αν το βιβλίο σας δεν γινόταν αγαπητό από το αναγνωστικό κοινό, θα συνεχίζατε την ενασχόλησή σας με την συγγραφή; Nαι ή όχι, και γιατί;

B.T. Ναι θα την συνέχιζα! Γιατί ίσως να άργησα λίγο να συνειδητοποιήσω πως πέρα από στίχους τραγουδιών μπορώ επίσης να γράψω, τώρα πια ξέρω πως για μένα η συγγραφή είναι το αγαπημένο μου μέρος. 
Είναι το μέρος όπου μπορώ να ταξιδεύω άφοβα. Να αφήνομαι ελεύθερη σε νου και σώμα. Να συνεπαίρνομαι με την μουσική και το μυαλό μου και να ταξιδεύω μέσα απ’ αυτά πατώντας τα πλήκτρα του υπολογιστή.. Θα συνεχίσω να γράφω επειδή αυτό με ευχαριστεί, αυτό με εκφράζει και αυτό με γεμίζει. 
Αν η συγγραφή μου καταφέρει να αγγίξει τις καρδιές του αναγνωστικού κοινού και γίνει αγαπητή, θα ήταν για μένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή…   

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Διάβασα στο βιογραφικό σας πως εργάζεστε σαν φωτογράφος τοκετών. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Είναι κάτι που ήρθε τυχαία στην ζωή σας ή ήταν καθαρά δική σας επιλογή;

B.T. Ναι, αυτό προέκυψε μετά τη γέννηση του δικού μου παιδιού όπου τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως θα ήθελα(βίντεο-φωτογραφίες)και ως φωτογράφος που είμαι σκέφτηκα πως θα μπορούσα να ασχοληθώ συγκεκριμένα με αυτό. Τις φωτογραφίσεις τοκετού. Το έψαξα, είδα πως στο εξωτερικό είναι κάτι το οποίο δουλεύει πολύ και έτσι και εγώ άρχισα να ασχολούμαι με αυτό. 
Η δική μου άποψη; 
Η σημαντικότερη στιγμή κάθε ανθρώπου είναι η στιγμή όπου έρχεται στον κόσμο το παιδί του. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ερώτηση κλισέ αλλά υπάρχει κάποιος/α που διάβασε το βιβλίο σας πριν πάει στον εκδότη;

B.T. Ολοκληρωμένο το βιβλίο όχι, όμως είχαν διαβάσει κάποια αποσπάσματα του βιβλίου άτομα όπου αναφέρονται μέσα στο βιβλίο. Ένας από αυτούς μάλιστα και ο ίδιος ο συμπρωταγωνιστής. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Θα θέλατε να δείτε το βιβλίο σας να γίνεται κινηματογραφική ταινία;

B.T. Πάρα πολύ! Πιστεύω πως είναι μία σειρά γεγονότων, μία ιστορία όπου μπορεί να γίνει ταινία! Με τους κατάλληλους ηθοποιούς και καλή σκηνοθεσία, πραγματικά πιστεύω πως θα είναι μία συγκινητική ταινία όπου θα καθηλώσει μέχρι και τον τελευταίο θεατή. 

EΡΩΤΗΣΗ 11: Τί εύχεστε ολόψυχα στην Βαλεντίνα;

B.T. Να αφήσει πίσω τις σκιές του παρελθόντος, να κυνηγήσει τα όνειρα της ακόμη και αν μοιάζουν άπιαστα και να ψάχνει πάντα να βρει τη δύναμη και την ελπίδα ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Αγαπημένο βιβλίο, ταινία, συγγραφέας;

B.T. Πιστεύω πως ο κάθε συγγραφέας έχει κάτι που τον κάνει μοναδικό, όπως και από το κάθε συγγραφέα πάντα υπάρχει κάτι να μάθεις και κάτι να κρατήσεις.. Ένας άνθρωπος ο οποίος θαυμάζω πολύ είναι ο «Paulo Coelho». Ο τρόπος που γράφει, που σκέφτεται και μεταφέρει στον αναγνώστη τόσα μηνύματα είναι συγκλονιστικός. 
Μέσα από όλα του τα βιβλία είναι πολλά αυτά που κρατάς.  

Ταινίες όπου με άγγιξαν και ξεχώρισα ως αγαπημένες είναι…
 Το  «The blind side» με τη Sandra Bullock μία συγκινητική ταινία με βαθυστόχαστο μήνυμα. 
«A walk to remember» με την Μandy Moore μία ταινία πάρα πολύ συγκινητική, μα από όλα το πιο αγαπημένο δεν είναι άλλο από το «The Notebook» με τους Ryan Gosling & Rachel McAdams..   

                                                      Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!
                      Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                   Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Βαλεντίνα Τερεζίδη Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Βαλεντίνα Τερεζίδη Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 14, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.