Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Λένε πως για τις γυναίκες είναι πιο δύσκολο το να προβούν σε ένα στυγερό έγκλημα λόγω της φύσης τους καί του πιο ήπιου χαρακτήρα τους σε σχέση με αυτό των αντρών. Συγγνώμη αλλά έχω άλλη άποψη,η οποία στηρίζεται τόσο σε ειδεχθή εγκλήματα που έχουμε ακούσει πως διαπράχθηκαν από γυναίκες,όσο καί σε αστυνομικά βιβλία με έντονη δόση ψυχολογικού θρίλερ,όπως αυτό που διάβασα καί σας προτείνω σήμερα.
   Ο λόγος για το βιβλίο '' Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ'' από την Ισπανίδα συγγραφέα κυρία Εύα Γκαρθία Σάενθ Ντε Ουρτούρι. Είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας ''Λευκή Πόλη'' καί ευελπιστώ σύντομα να κυκλοφορήσουν στην χώρα μας καί τα άλλα δύο.
    Είναι η δεύτερη φορά που διαβάζω αστυνομικό-crime βιβλίο από Ισπανίδα συγγραφέα καί έχω να δηλώσω κατενθουσιασμένη καί ταυτόχρονα εντυπωσιασμένη από την γραφή καί το δαιμόνιο μυαλό τους. Πολλές φορές αναρωτήθηκα πως είναι δυνατόν να σκεφτούν καί να γράψουν τόσο έντονα καί τρομακτικά σενάρια που μόνο ένας άντρας ίσως να μπορούσε να σκεφτεί. Μήπως έχει κάτι το νερό που πίνουν εκεί; Όχι,αλλά είναι ο τρόπος σκέψης των γυναικών,που οφείλεται στους μηχανισμούς άμυνας που πρέπει να αναπτύξουν για την επιβίωσή τους καί του σύνθετου τρόπου σκέψης με τον οποίο γεννιούνται.
   Ανατριχιαστικό,έντονο καί καταιγιστικό από τις πρώτες κιόλας σελίδες,το βιβλίο θα σας καθηλώσει στην θέση σας καί δεν θα θέλετε να το αφήσετε από τα χέρια σας. Με πλοκή άκρως ενδιαφέρουσα καί έξυπνη,αλλά ταυτόχρονα περίτεχνα δοσμένη από την συγγραφέα,θα σας ''παιδέψει'' με ευχάριστο τρόπο μέχρι να βρείτε την λύση του μυστηρίου. Ενώ αρχικά θα μπερδευτείτε καί θα νομίζετε πως εκεί τελειώνουν όλα,χωρίς να έχει δοθεί η επιθυμητή λύση,θα υπάρξει μία ανατροπή καί εκατό σελίδες περίπου πρίν το τέλος θα βρεθείτε στην τελική ευθεία. Μέχρι τότε να έχετε κατά νού πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.
    Το βιβλίο,όπως σας προείπα,ανήκει στην κατηγορία crime-αστυνομικό με πολλά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ. Αυτό οφείλεται στην έντονη συνεχόμενη δράση,το σασπένς καί το μυστήριο που διακατέχει όλη την ιστορία.
    Το ερωτικό στοιχείο είναι υπαρκτό μέσα στο βιβλίο αλλά όχι σε τέτοιον βαθμό δοσμένο που να υποσκιάζει την υπόλοιπη πλοκή. Κάθε άλλο,μπορώ να πώ. Ήταν απαραίτητο για την εξέλιξη της ιστορίας μερικών από τους πρωταγωνιστές.
    Είπα πρωταγωνιστές καί θεωρώ σωστό να αναφερθώ καί σε αυτούς. Η πλοκή του βιβλίου είναι πολυπρόσωπη με χαρακτήρες άριστα σκιαγραφημένους. Με τα προβλήματα καί τις ιδιαιτερότητες που κουβαλάει καθένας στην πλάτη του. Σίγουρα δεν θυμίζουν τόσο τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας ούτε έχουν την τάση να γίνουν ήρωες. Ειδικά αυτό το τελευταίο εμένα μου άρεσε πάρα πολύ. Ξέφευγε από τα συνηθισμένα μοτίβα ηρώων που συνηθίζω να διαβάζω σε βιβλία.
    Η γραφή του βιβλίου απλή καί καθαρή διανθισμένη από την απαραίτητη αργκό καί τις εκφράσεις που θα ακούσουμε να προφέρουν άτομα που διατηρούν φιλικές ή συναδελφικές σχέσεις. Τα κεφάλαια είναι μικρά καί περιεκτικά,διακοσμημένο με δικό του τίτλο το καθένα ξεχωριστά καί με πληθώρα ακριβέστατων σκηνών καί περιγραφών,καθιστούν το βιβλίο ευανάγνωστο.
     Ένα στοιχείο της υπόθεσης του βιβλίου που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν η αναφορά σε αρχαιολογικά ευρήματα καί γενικότερα στην παλαιότερη ιστορία καί τα μυστήρια καί τους συμβολισμούς που κρύβει. Πώς μπορεί αυτό να συνδέεται με δολοφονίες τόσο στο παρελθόν όσο καί τώρα; Tα οικογενειακά μυστικά που είναι θαμμένα βαθιά,αν έρθουν στο φώς,πόσα θα αποκαλύψουν καί πόσο θα διαταραχθούν οι ισορροπίες;
     Προφανώς καί δεν θα σας απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματα,αλλά θα σας αφήσω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Αξίζει να διαβαστεί.
    Η Λευκή πόλη θα βαφτεί κόκκινη από το αίμα των θυμάτων καί η σιωπή είτε θα είναι πιο εκκωφαντική από ποτέ ή θα τα πεί όλα......
                                                              Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο χαρισματικός αρχαιολόγος Τάσιο Ορτίθ ντε Θάρατε, καταδικασμένος για τα εγκλήματα που τρομοκράτησαν τη Βιτόρια πριν από δύο δεκαετίες, πρόκειται να βγει από τη φυλακή, όταν οι φόνοι ξαναρχίζουν. Στον Παλαιό Καθεδρικό ένα ζευγάρι εικοσάχρονων εντοπίζονται νεκροί. Είναι γυμνοί κι έχουν και οι δύο τσιμπήματα μελισσών στον λαιμό. Και δε θα είναι οι μόνοι. Ο νεαρός αστυνομικός Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, ο «Κράκεν», όπως τον φωνάζουν όλοι, ειδικευμένος προφάιλερ, θέλει πάση θυσία να σταματήσει τους φόνους. Μια πρόσφατη προσωπική τραγωδία, όμως, τον εμποδίζει να τους δει ως άλλη μια υπόθεση. Οι μέθοδοί του δυσαρεστούν την Άλμπα, την επικεφαλής της έρευνας, με την οποία διατηρεί μια αμφιλεγόμενη σχέση. Και στο μεταξύ, ο χρόνος τρέχει εναντίον τους και η απειλή παραμονεύει σε κάθε γωνιά της πόλης. Ποια θα είναι τα επόμενα θύματα;  

Ένα καθηλωτικό, σκοτεινό θρίλερ, όπου θρύλοι, αρχαιολογία και οικογενειακά μυστικά συνθέτουν ένα πυκνό μυστήριο. Κι όπου ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής είναι η ίδια η Βιτόρια, η γοητευτική πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΥΑ ΓΚΑΡΘΙΑ ΣΑΕΝΘ ΝΤΕ ΟΥΡΤΟΥΡΙ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: El silencio de la ciudad blanca

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ  Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 04, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.