ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Πόσες λέξεις χρειάζονται για να ειπωθεί μία ιστορία σωστά; Κατά την γνώμη μου,δεν είναι απαραίτητο να είναι πολλές,αλλά επιβάλλεται να είναι ουσιαστικές καί να αποδίδουν στον μέγιστο βαθμό το νόημα του κειμένου.΄Ομοια καί ο σπουδαίος συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ,στην κλασική νουβέλα του με τίτλο ''Το μαργαριτάρι ''(The Pearl),μας δίνει ένα σχετικά μικρό αλλά μεστό βιβλίο που δύσκολα θα ξεχαστεί μετά την ανάγνωσή του.
   Έχοντας ως έμπνευση έναν γνωστό θρύλο,ο συγγραφέας αποτυπώνει στο χαρτί μία ιστορία πλούσια από συναισθήματα καί μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Ουσιαστικά έχουμε μία αλληγορία που μιλάει για την ανθρώπινη φύση,την απληστία,την εξάρτησή μας από τα υλικά αγαθά ως μονάδες αλλά κι ως κοινωνία εν γένει. Θα καταφέρουμε ποτέ να σπάσουμε τα ''δεσμά'' καί να είμαστε ελεύθεροι; Τί θυσίες χρειάζεται να κάνουμε ώστε να το πετύχουμε; Με λίγα λόγια,η υπόθεσή του βασίζεται στην αιώνια μάχη του καλού καί του κακού καί στην ανιδιοτελή αγάπη ανάμεσα στους γονείς καί τα παιδιά τους.
    Με γλώσσα απλή,καθαρή αλλά συνάμα εύστοχη,το βιβλίο πετυχαίνει τον σκοπό του καί διαβάζεται με την ίδια προσοχή καί ενδιαφέρον από την πρώτη ως καί την τελευταία του σελίδα. Είναι απαλλαγμένο από βερμπαλισμούς ή άλλες τάσεις εντυπωσιασμού. Ξέρετε,η γλώσσα,που σχεδόν θεωρείται κάποιες φορές παιδική,''μιλάει'' περισσότερο στην ψυχή των αναγνωστών καί τους κατακτά ολοκληρωτικά. Σε αυτό το σημείο να πώ ένα μπράβο για την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στην μετάφραση του βιβλίου από τον κύριο Μιχάλη Μακρόπουλο.
    Οι ήρωες φαινομενικά άνθρωποι μίας άλλης εποχής,όχι τόσο μακρινής σε εμάς,αντιπροσωπεύουν ακριβώς όλα αυτά που θέλει να πεί σε εμάς ο συγγραφέας μέσα από την ιστορία καί είμαι σίγουρη πως ως ένα βαθμό θα δείτε χαρακτηριστικά δικά σας ή γνωστών σας πάνω τους.
   Δεν θα σας κουράσω παραπάνω,αλλά θα σας προτρέψω να το διαβάσετε. Εκτός της κλασικής του αξίας,το βιβλίο καί η υπόθεσή του είναι πιο σύγχρονα από ποτέ. Θα το θυμηθείτε αυτό πολλές φορές κατά την διάρκεια της ανάγνωσης.
                                                       Καλές σας αναγνώσεις!

                                                               ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εμπνευσμένος από έναν μεξικανικό μύθο, ο Στάινμπεκ αφηγείται στο Μαργαριτάρι την τραγική ιστορία ενός φτωχού αντρόγυνου, του Κίνο και της Χουάνα. Ο Κίνο βρίσκει το Μαργαριτάρι του Κόσμου και κάνει όνειρα για το μέλλον, που όμως όλα γκρεμίζονται.


Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1947, στην ομώνυμη πολυβραβευμένη ταινία του Εμίλιο Φερνάντεζ, ενώ, χάρη στη δύναμη και στο βάθος του μύθου του, δεν έχει πάψει μέχρι σήμερα να διδάσκεται στα αμερικανικά σχολεία.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΖΟΝ ΣΤΑΪΝΜΠΕΚ(JOHN STEINBECK)

MΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Pearl

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
   
    
ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.