Συνέντευξη με τις συγγραφείς κυρίες Κορίνα Μαυράκη,Χρύσα Μπελελή,Τζένη Πετροπούλου καί Σοφία ΤριανταφυλλίδουΓράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντέυξεων,όχι μία,όχι δύο αλλά τέσσερις συγγραφείς. Πρόκειται για τις κυρίες Κορίνα Μαυράκη,Χρύσα Μπελελή,Τζένη Πετροπούλου καί  Σοφία Τριανταφυλλίδου. Έχουν γράψει το συλλογικό έργο ''Ένας κήπος,ένα γεύμα κι ένας έρωτας..'',που αποτελείται από τέσσερα διηγήματα καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο,είτε από το επίσημο site του εκδοτικού. Πρίν δούμε τι μου απάντησαν,να τους πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον χρόνο τους καί που δέχτηκαν να κάνουμε αυτήν την συνέντευξη.

                                            Πάμε να δούμε τις απαντήσεις τους....

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς προέκυψε η συγγραφή αυτής της συλλογής διηγημάτων; Ποιά η πηγή έμπνευσης;

Κ.Μ . Ένα εργαστήρι, μία άσκηση και τέσσερις εκκολαπτόμενοι συγγραφείς, συναντήθηκαν, συσκέφθηκαν και δημιούργησαν αυτή τη σπονδυλωτή ιστορία. Η δασκάλα μας Χαρά Ανδρεΐδου συντόνιζε και επιμελήθηκε την όλη προσπάθεια.

Σ.Τ.  Πηγή έμπνευσης για την συλλογή των διηγημάτων μας απετέλεσε ένα νεοκλασικό κτίριο στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Αμπελοκήπων. Το κτίριο αυτό είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο και έχει και έναν πανέμορφο κήπο. Αυτός ο κήπος ήταν η πηγή έμπνευσης μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: O τίτλος του βιβλίου ''Ένας κήπος, ένα γεύμα κι ένας έρωτας...'' βάζει τον αναγνώστη από την αρχή στο νόημά του. Ήταν κάτι που το είχατε σκεφτεί εξ αρχής ή ήρθε στην πορεία;

Κ.Μ. Πράγματι, έτσι φαίνεται! Η ύπαρξη βέβαια των αποσιωπητικών προμηνύει την εσκεμμένη απόκρυψη ενός σημαντικού συμβάντος που συνδέεται με το εν λόγω σπίτι και θα εκπλήξει τον αναγνώστη...

Τ.Π. Ο Τίτλος ήταν αυθόρμητη επιλογή. Νομίζουμε ότι εκφράζει απόλυτα το περιεχόμενο…

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Είχατε κάποιο πλάνο πάνω στο οποίο βασιστήκατε για να γράψετε την ιστορία του βιβλίου ή τo αφήσατε να σας οδηγήσει μόνο του;

Κ.Μ. Η καθεμία έγραφε το δικό της διήγημα και σε συναντήσεις που κάναμε,βρίσκαμε όλο και περισσότερα σημεία σύνδεσης των ιστοριών μας. Οπότε τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη του!

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πώς έγινε η συγγραφή του βιβλίου; Γράφατε και οι τέσσερις παράλληλα ή μόλις ολοκληρωνόταν η μία ιστορία, αναλάμβανε η επόμενη να συνεχίσει;

Τ.Π. Υπήρχε ένα κοινό πλάνο, και μετά η κάθε μία έγραψε την ιστορία της. Στο τέλος τις διαβάσαμε όλες μαζί για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις σε χρονικές περιόδους, στα πρόσωπα που ήταν κοινά, έτσι ώστε  να μην υπάρχουν ασάφειες .

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πόσο εύκολη ή δύσκολη η συνεργασία ανάμεσα σε τέσσερις συγγραφείς; 

Τ.Π. Όταν ξεκινάς  να εργαστείς για ένα κοινό θέμα πρέπει να υπάρχει διάθεση σύμπνοιας, κατανόησης, συνεργασίας και στην δική μας περίπτωση υπήρχαν!

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Η ιστορία του βιβλίου σας έχει μία αληθοφάνεια και ο αναγνώστης μπορεί να νιώσει οικειότητα διαβάζοντάς το. Πιστεύετε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που κάποιο βιβλίο γίνεται πιο αρεστό;

Τ.Π . Το στοίχημα για ένα συγγραφέα είναι να κερδίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Να θέλει να μην αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του για να μάθει την συνέχεια και διαβάζοντας το να μαθαίνει, να αισθάνεται, να ομορφαίνει η ψυχή του.  Αν το καταφέρει αυτό,γίνεται αγαπητό το πόνημα του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Ποιο το μήνυμα που θέλατε να περάσετε μέσα από την ιστορία του βιβλίου στο αναγνωστικό κοινό;

Σ.Τ. Στα 4 διηγήματα μας υπάρχει ένας κοινός κήπος που αλλάζει μορφές ανάλογα με τους  ιδιοκτήτες του και εκεί βρίσκεται μια γέρικη ελιά που αρνείται να πεθάνει μέχρι να ολοκληρώσει την αποστολή της. Ο μαγικός ρεαλισμός διάχυτος. Καλό και κακό δύο δυνάμεις που παλεύουν ποια θα κυριαρχήσει τόσο στην ζωή, όσο και στον κήπο μας, δηλαδή στη φύση. Ποιος αποφασίζει για το αποτέλεσμα της μάχης αυτής! Το τέλος αφήνει τον αναγνώστη να αποφασίσει...

EΡΩΤΗΣΗ 8: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την συγγραφή αυτής της συλλογής;

Σ.Τ. Ο χρόνος για να γραφεί το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν ο ελάχιστος δυνατός γιατί υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός μεράκι και πολύ όρεξη για την ολοκλήρωση του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Κ.Μ./Σ.Τ./Τ.Π. Το αναγνωστικό κοινό είναι αρκετά ώριμο ώστε να εκτιμά, να δέχεται και να αγκαλιάζει κάθε νέα προσπάθεια που κεντρίζει το ενδιαφέρον του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10 : Το βιβλίο κοσμείται από μία πολύ ωραία εικόνα. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Τ.Π . Η ιστορία είχε σαν βάση το σπίτι με τον κήπο. Εκεί πλέχτηκαν οι ιστορίες, εκεί έζησαν οι ήρωες μας. Αυτά μεταφέραμε στο Γιάννη Μαντζάκο ο οποίος έδωσε με τα χρώματα και τα πινέλα του εικόνα στο σημείο αναφοράς μας .

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος, τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Κ.Μ. Τους ευχόμαστε καλή τύχη στο κυνήγι του ονείρου τους και στην ανακάλυψη του δικού τους θησαυρού! Τα 3 Τ που έλεγε και ο Ελύτης: ταλέντο, τόλμη και τύχη.

                     Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

                       Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                   Διαβάστε εδώ την άποψή μου για το βιβλίο:

https://dominicamat.blogspot.com/2019/11/blog-post_59.html?fbclid=IwAR0KvnfZDTVPtVPnRVljSCe-s0nORpmTnBfeiSzGtnvwmEJOnxhoNJ-ut3I

Συνέντευξη με τις συγγραφείς κυρίες Κορίνα Μαυράκη,Χρύσα Μπελελή,Τζένη Πετροπούλου καί Σοφία Τριανταφυλλίδου Συνέντευξη με τις συγγραφείς κυρίες Κορίνα Μαυράκη,Χρύσα Μπελελή,Τζένη Πετροπούλου καί  Σοφία Τριανταφυλλίδου Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 26, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.