ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Στο νέο της βιβλίο με τίτλο ''ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ'',η συγγραφέας κυρία Κλαίρη Θεοδώρου μας συστήνει δύο δίδυμες αδερφές,την Ρόζα καί την Μαργαρίτα,μέσα από ένα κοινωνικό-ιστορικό μυθιστόρημα,που υπόσχεται να μας καθηλώσει από την πρώτη έως καί την τελευταία του σελίδα.
    Εγώ είχα την χαρά να ανακαλύψω την γραφή της μέσα από αυτό το βιβλίο για πρώτη φορά καί δηλώνω εντυπωσιασμένη. Κατάφερε μέσα από την απλότητα της να με κερδίσει ολοκληρωτικά. Η γλώσσα του κειμένου είναι οικεία καί καθαρή,απαλλαγμένη από περιττές τάσεις εντυπωσιασμού ή χρήση βερμπαλισμών. Δίνει όλο το νόημα του κειμένου με έναν ευχάριστο τρόπο για τον αναγνώστη,γεννώντας του παράλληλα πολλά συναισθήματα. Συναισθήματα όπως είναι η ελπίδα,ο φόβος,η απελπισία,η αγωνία,ο έρωτας,η αδερφική αγάπη καί τέλος η λύτρωση. Σε όλο αυτό βοηθάει καί η ύπαρξη ζωντανών διαλόγων ανάμεσα στου ήρωες,που τους χαρακτήριζε μία αληφοθάνεια κι όχι ένας απρόσωπος,ξύλινος λόγος.
    Μου άρεσε πολύ το γεγονός,ότι η συγγραφέας αποφάσισε να στηρίξει την ιστορία του βιβλίου πάνω στις ζωές των δύο κοριτσιών από την μικρή τους ηλικία μέχρι καί την στιγμή που ξανασυναντήθηκαν. Κι όλα αυτά δοσμένα μέσα από περιγραφές ιστορικών γεγονότων που επηρέασαν όλον τον κόσμο τόσο σε κοινωνικό επίπεδο,όσο καί σε προσωπικό. Έχω την πεποίθηση ότι μέσα από την εξιστόρηση της ζωής των δύο κοριτσιών,θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσετε ότι τις έχετε ξαναβιώσει στο παρελθόν είτε εσείς,είτε δικά σας πρόσωπα. Προσέξτε! Δεν έχει κανένα ίχνος γραφικότητας ή μελοδραματισμού το κείμενο,ούτε πολιτικό χαρακτήρα. Απλά αναφέρεται σε αυτά τα γεγονότα,για να μπορέσει ο αναγνώστης να αντιληφθεί καλύτερα την εποχή καί τις συνθήκες στις οποίες διαδραματίστηκαν.
    Η πλοκή του βιβλίου,όπως σας προείπα,βασίζεται στην ζωή των δύο κοριτσιών από την στιγμή του αναγκαστικού τους αποχωρισμού από τους γονείς τους έως καί την στιγμή της επανένωσής τους μετά από πολλά χρόνια. Θα δούμε δηλαδή όλη την πορεία της ζωής τους καί την εξέλιξή τους σε αυτό που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα,μέσα στο κείμενο θα υπάρξουν αρκετοί καίριοι δευτεραγωνιστές,οι οποίοι με την σειρά τους θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της ιστορίας. Βρήκα έξυπνη την σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους κι απόλυτα ταιριαστή με την υπόθεση του κειμένου. Δεν νομίζω να άλλαζα κάτι.
    Έχω έναν αδερφό καί μπορώ να κατανοήσω απόλυτα την σημασία της αδερφικής αγάπης. Πάντα όμως θαύμαζα καί εξακολουθώ να θαυμάζω αυτήν την αγάπη-ένωση που υπάρχει ανάμεσα στα δίδυμα αδέρφια. Είναι ένα ανεξήγητο καί μοναδικό φαινόμενο,το πως δύο άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται τα ίδια πράγματα ταυτόχρονα,ακόμη κι αν δεν έχουν ειδωθεί ποτέ ή τους χωρίζουν πολλά μίλια σε απόσταση.
    Η συγγραφέας κυρία Κλαίρη Θεοδώρου σε αυτό της το βιβλίο,μας μεταλαμπαδεύει αξίες διαχρονικές στον χρόνο. Αξίες που πάντα μας συντρόφευαν καί θα μας συντροφεύουν όσα χρόνια κι αν περάσουν. Μέσα από την προσωπική ιστορία αυτών των δύο κοριτσιών βλέπουμε την ανάγκη του ανθρώπου για επιβίωση καί για έναν τόπο που θα θεωρεί πατρίδα.
    Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης,μπορώ να σας πώ,ότι δεν μου έλειψε καθόλου η εξιστόρηση της ιστορίας των γονιών των δύο παιδιών. Με κάλυψαν απόλυτα οι διηγήσεις για τις ζωές των δύο κοριτσιών. Εγώ αισθάνθηκα την αγάπη των γονιών για τα ''χαμένα'' τους παιδιά,έστω καί μέσα από τα γράμματα του πατέρα τους που τα αναζητούσε,όσο κι από την στάση της Ηλέκτρας στον πρόλογο καί στον επίλογο του βιβλίου.
    Εδώ,να μου επιτρέψετε,ότι η δύναμη της αγάπης των γονιών προς τα παιδιά τους φάνηκε καί από την στάση της Αριάννας καί από την στάση των άλλων θετών γονιών. Γονιός δεν είναι μόνο αυτός που γεννά ένα παιδί αλλά κι αυτός που το μεγαλώνει.
   Κάπου εδώ θα κλείσω την κριτική μου κι ελπίζω να μην σας κούρασα. Εμένα το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ καί σας προτρέπω να το διαβάσετε. Είμαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή,θα αναζητήσω να διαβάσω κι άλλα βιβλία της ίδιας.
                                                             Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ρόζα και Μαργαρίτα: δύο αδερφές, δίδυμες, σε «δίσεκτα» χρόνια. Η άρρηκτη δυάδα, που δεν έπρεπε να σπάσει ποτέ, γίνεται άθελά τους χίλια κομμάτια, πριν ακόμα προλάβουν τα κορίτσια να συνειδητοποιήσουν την ύπαρξή τους, αφού οι μνήμες τους δεν καταγράφονται στο μυαλό παρά μόνο στην ψυχή. Δυο κόρες, απόρροια ενός μεγάλου έρωτα που άνθισε δίπλα στη θάλασσα, μάτωσε στο βουνό, δοκιμάστηκε στον χρόνο και ρίζωσε εντέλει στην άλλη άκρη της Γης. Δύο ψυχές που, παρά τις αντιξοότητες, κατορθώνουν όχι απλώς να επιβιώσουν, αλλά να ανθίσουν και να εξελιχθούν, να αγαπήσουν και να ερωτευθούν, να πονέσουν και να προδοθούν, να ελπίσουν και να ονειρευτούν. Βίοι παράλληλοι και τόσο διαφορετικοί συγχρόνως, οι δύο όψεις στην ουσία του ίδιου νομίσματος, καθώς ό,τι σημαδεύει τη ζωή της μίας σωματοποιείται με κάποιον ανεξήγητο, μεταφυσικό τρόπο, σχεδόν ταυτόχρονα, από την άλλη. Στον πυρήνα της ύπαρξής τους εκείνη: η μάνα, η βασίλισσα, η Ελλάδα. Στα μύχια της ψυχής τους εκείνος: ο έρωτας, ο πόθος, ο θάνατος. Στο φόντο της ζωής τους τρεις χώρες: η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Αμερική, και όλα εκείνα που τις σημαδεύουν στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.

Μια ιστορία για τη δύναμη των δεσμών αίματος, τη δίψα για επιβίωση, τη διαχρονικότητα του έρωτα, την ανάγκη για «πατρίδα».

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΛΑΙΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
    
   
ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 19, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.