Τυφλό Φως



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Για τους απαιτητικούς αναγνώστες,οι οποίοι αναζητούν στα βιβλία τους κάτι το αλλιώτικο,έχω σήμερα μία ιδιαίτερη βιβλιοπρόταση. Ο λόγος για το βιβλίο ''Τυφλό Φως'' από τον συγγραφέα κύριο Αχιλλέα Φακατσέλη,που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Το βιβλίο είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα,το οποίο ανήκει στην φανταστική λογοτεχνία,οπότε καλό θα είναι να είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι κατά την διάρκεια της ανάγνωσής του.
    Το βιβλίο είναι καλογραμμένο,με χαρακτηριστικό του το πλούσιο λεξιλόγιο,τον στρωτό λόγο,καθώς καί τις άκρως παραστατικές περιγραφές των εικόνων. Χωρίζεται σε 21 μέρη,καθένα από τα οποία φέρει δικό του τίτλο καί φαντάζουν σαν ένα βήμα που χρειάζεται να πραγματοποιήσει ο ήρωας του βιβλίου κάθε φορά,για να φτάσει πιο κοντά στην κατάκτηση του στόχου του. Αυτό βοηθάει καί τον αναγνώστη να κάνει μικρά διαλείμματα κατά την διάρκεια της ανάγνωσης,χωρίς όμως να χάνει τον ρυθμό της πλοκής.
    Η πλοκή του βιβλίου στηρίζεται κυρίως στο ταξίδι που επιθυμεί να πραγματοποιήσει ο ήρωάς μας,ώστε να ανακαλύψει αυτό που αναζητά καί θα καλύψει το κενό της ψυχής του. Ένα ταξίδι κυρίως πνευματικό,με συνοδοιπόρο μία γυναίκα καί κάποιες τυχαίες του συναντήσεις με αγνώστους. Όλα αυτά θα τον βοηθήσουν να εξωτερικεύσει αυτά που θέλει να πεί. Εγώ για να είμαι ειλικρινής διέκρινα μία φιλοσοφική νότα καί οπτική,όσον αφορά τους προβληματισμούς καί τις απόψεις του ήρωα. Κάτι το οποίο δεν με ενόχλησε καθόλου αλλά το βρήκα ταιριαστό μέσα στο μυθιστόρημα.
     Ο κύριος πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένας άνδρας που αναζητά απαντήσεις. Απαντήσεις που θα του δώσουν την επιθυμητή ελευθερία ή τουλάχιστον αίσθηση αυτής. Μία ελευθερία σκέψης καί τρόπου αντίληψης των πραγμάτων γύρω μας. Άλλωστε,το λέει καί ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου,''Τυφλό Φως''! Μας αρκεί απλά να κοιτάμε ή επιθυμούμε να βλέπουμε κιόλας; Κι αν αντιληφθούμε ότι το φως είναι ''τυφλό'' κι απλά μας ξεγελάει; Ότι μας εμποδίζει να δούμε καθαρά καί θολώνει την όρασή μας; Ή συμβαίνει το αντίστροφο; Πόσο έτοιμοι είμαστε να το αποδεχτούμε ως πιθανότητα;
     Δεν θέλω να σταθώ στην σκιαγράφηση του ήρωα γιατί για μένα δεν έχει τόση σπουδαιότητα. Στην θέση του πιστεύω ότι μπορεί να μπεί ο καθένας από εμάς,που επιθυμεί να νιώσει ό,τι καί ο ήρωας. Εδώ,να σας πώ ότι μου άρεσε το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος της ''αναζήτησης'' κι εξιστόρησης από μεριάς του ήρωα,έγινε ενώ ήταν γυμνός μαζί με την ερωμένη του. Έρχεται στα μάτια μας απαλλαγμένος από περιττά βάρη αλλά καί ''ανοικτός'' στο να μας μιλήσει. Γιατί όλοι οι άνθρωποι μετά την απόλαυση του έρωτα είναι απογυμνωμένοι ψυχη τε καί σώματι,με αποτέλεσμα να έχουν ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του εαυτού τους καί να είναι πιο δεκτικοί... Μοιάζει σαν ένας λευκός καμβάς που θα τον χρωματίσει ο ζωγράφος με τα χρώματα που επιθυμεί.
     Για μένα σε αυτό το βιβλίο μεγάλη βαρύτητα έχει το νόημά του. Ποιό είναι αυτό; Ό,τι το κυριότερο μέρος ενός ταξιδιού/αναζήτησης δεν είναι ο τελικός προορισμός αλλά όλη διαδικασία καί οι εμπειρίες που αποκομίζεις μέχρι να φτάσεις εκεί. Κάθε ταξίδι μοναδικό όπως καί κάθε άνθρωπος.
    Δεν θα σας κουράσω παραπάνω. Εγώ σας το προτείνω,ειδικά αν είστε από εκείνους που αγαπούν τα δυστοπικά μυθιστορήματα.
                                                        Καλές σας αναγνώσεις!

                                                              ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ενας τόπος μυστηριακός κι απόμακρος, είναι το σκηνικό όπου εξελίσσεται αυτό το δυστοπικό μυθιστόρημα. Εκεί φτάνει ο πρωταγωνιστής. Ανώνυμος και διαχρονικός ζει τις προσωπικές του περιπέτειες ρίχνοντας φως στην αδιάκοπη προσπάθεια του ανθρώπου για μια καλύτερη κοινωνία. Αμφισβητώντας κάθε παγιωμένη βεβαιότητα, περιπλανιέται στο στίβο της προσωπικής ανυπακοής για να φτάσει μέχρι τις συμπληγάδες που φράζουν κάθε απελευθερωτική απόπειρα. Έτσι, το ταξίδι της ζωής του, καταλήγει εκεί που καταλήγουν όλα τα ταξίδια των ανθρώπων: σε έναν προσωπικό προορισμό, που ορίζει και την τελική αξία του ταξιδιού.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ
    
Τυφλό Φως Τυφλό Φως Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 07, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.