Σύνθεση



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Βιβλία επιστημονικής φαντασίας έχω διαβάσει,βιβλία με αλληγορικό χαρακτήρα επίσης,βιβλία που να ανήκουν στο είδος της πολιτικής αλληγορίας επιστημονικής φαντασίας,οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν η πρώτη φορά που μου έτυχε. Για ένα τέτοιο βιβλίο πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα.
    Ο τίτλος του είναι ''Σύνθεση''. Ο συγγραφέας του είναι ο κύριος Βασίλης Καπελλιέρης καί κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Πιστεύω ότι αξίζει της προσοχής σας γιατί όμοιό του αποκλείεται να έχετε ξαναδιαβάσει.
    Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη με δικό του τίτλο το καθένα. Μέσα σε αυτά θα βρείτε μικρά αλλά περιεκτικά κεφάλαια,τα οποία καλύπτουν κάποια θεματική ενότητα. Επειδή,όπως λέει καί ο τίτλος του,το βιβλίο είναι πιο σύνθετο,επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για κάθε μέρος ξεχωριστά.
   Στο Α' Μέρος έχουμε τίτλο ''ΉΡΩΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ''. Για να μας μιλήσει ο συγγραφέας επιλέγει τους Ολύμπιους θεούς να κάνουν την εξιστόρηση των γεγονότων καί των προσώπων που σημάδεψαν την χώρα μας σε πολιτικό επίπεδο. Η χρονική περίοδος που καταπιάνεται είναι από τον Όθωνα καί την διεκδίκηση του Συντάγματος από τον λαό έως καί την δεκαετία του '80. Κάθε κεφάλαιο αντιπροσωπεύει έναν ήρωα/αντιήρωα καί κλείνει με ένα ποίημα.
   Το Β' Μέρος τιτλοφορείται ως ''ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ'' καί αναφέρεται στην χρονική περίοδο από τις αρχές της δεκαετίας του '80 έως καί σήμερα. Μέσα στις σελίδες του καλύπτει τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα αυτών των χρόνων καί το πως επηρέασαν όλον τον κόσμο. Όπως είναι οι φυσικές καταστροφές,οι πόλεμοι,η επέκταση της τεχνολογίας αλλά καί η οικονομική κρίση καί τα μνημόνια.
   Στο Γ' Μέρος,που είναι καί το τελευταίο του βιβλίου,έχουμε τον γενικό τίτλο ''ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ''. Εδώ έχουμε τις ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων,που διαδραματίζονται παράλληλα με όλα τα γεγονότα που είχαν λάβει χώρα εκείνα τα χρόνια μέχρι καί τώρα. Βλέπουμε την ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων,την διάλυση των οικογενειών καί των αξιών,την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,τον ρατσισμό,την προσφυγιά κι όλα τα δεινά καί τις επιπτώσεις,που επιφέρουν οι πόλεμοι καί η οικονομική κρίση. Κι εδώ πάλι,επιλέγει ο συγγραφέας,να κλείσει το βιβλίο με ένα ταιριαστό ποίημα.
    Όλο το βιβλίο είναι καλογραμμένο,με ωραίο στρωτό λόγο καί οικεία,σύγχρονη γλώσσα. Άν καί μιλάει για πράγματα που έχουν συμβεί ή συμβαίνουν,τα εντάσσει μέσα στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας με αρκετή δόση αλληγορίας καί σκοπό να καταδείξει τα κακώς κείμενα της πολιτικής καί της εκάστοτε εποχής.
    Άν σας αρέσουν τα βιβλία που έχουν κάπως πιο ιδιαίτερο κι εναλλακτικό θέμα,σας προτρέπω να το αναζητήσετε. Απλά να είστε αρκετά προσηλωμένοι σε αυτό κατά την διάρκεια της ανάγνωσής του,για να σας είναι πιο οικείο κι ευχάριστο.
                                                               Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σύγχρονος κόσμος, εξουσιαστικός.

Από τη δουλειά έως το σπίτι -αν είστε ειλικρινείς, θα καταλάβετε γιατί αυτό συμβαίνει και εκεί- σχέσεις εξουσίας διαμορφώνονται. Βυθισμένοι σε αυτές είμαστε και ας κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Θεοί ρυθμίζουν τη μοίρα μας, πολιτικοί τις τύχες μας, αν και αυτοί ξέρουν· άλλοι τους ελέγχουν κι αυτούς. Όλοι μας το ξέρουμε, μάλλον όλοι μας κάνουμε πως δεν συμβαίνει.

Σχέσεις οικογενειακές, κοινωνικές και πολιτικές, σχέσεις με τον ίδιο μας τον εαυτό και το κερασάκι στην τούρτα; Ο κανόνας της χειραγώγησης. Τι θα γινόταν αν βγαίναμε έξω απ’ αυτόν; Έστω, μόνο ένας.

Ένας κεντρικός ήρωας με υπαρξιακά ερωτήματα, μια μηχανή του χρόνου με όχημα τη φαντασία και εργαλείο έναν ανθρώπινο εγκέφαλο και στο προσκήνιο, θραύσματα ελληνικής και σύγχρονης ιστορίας.

Και πάνω απ’ όλα; Ο κόσμος της κλιματικής ανισορροπίας των Ολύμπιων Θεών. Αγάδες αυτοί πάνω απ’ τα κεφάλια μας κινούν τα νήματα, μην ξεγελιέστε…


Όπως προείπα, αυτό που κρατάτε είναι ένα βιβλίο καθηλωτικής εξουσίας.

Υ.Γ. Το βιβλίο απευθύνεται μόνο σε ενήλικες

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΕΛΛΙΕΡΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ
Σύνθεση Σύνθεση Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 08, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.