Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Στο σημερινό αναγνωστικό μου ταξίδι,μου έκανε συντροφιά το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ,με τίτλο ''Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης''. Για μένα ήταν η πρώτη μου επαφή με την γραφή της. Πιστεύω όμως ότι πολλοί/ες θα την γνωρίζετε μέσα από το προηγούμενο βιβλίο της ''Eat,pray,love'',το οποίο έχει γίνει best seller καί έχει μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία στο σινεμά. Ευελπιστώ σύντομα να έχουμε την χαρά,να δούμε κι αυτό το βιβλίο να ζωντανεύει στην οθόνη του κινηματογράφου.
    ''Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης'',o τίτλος του βιβλίου καί παίρνουμε μία πρώτη ιδέα για τον τόπο στον οποίο θα διαδραματιστούν τα γεγονότα της ιστορίας. Παρατηρώντας πιο προσεκτικά το εξώφυλλο,θα δούμε κι άλλα σημαντικά στοιχεία για την υπόθεσή του,όπως είναι τα πολύχρωμα μποά καί το σαγηνευτικό βλέμμα της κοπέλας. Εγώ τα βρήκα αρκετά για να με ιντριγκάρουν καί να θελήσω να διαβάσω το βιβλίο.
    Μην έχοντας διαβάσει προηγούμενο βιβλίο της,για να το συγκρίνω με αυτό,θα σας πώ ότι το βρήκα αρκετά καλογραμμένο. Η γλώσσα του ήταν απλή αλλά πάντα δίνοντάς μας τις αναλυτικές καί κατάλληλες περιγραφές των σκηνών όπου χρειάζεται. Το ίδιο καί οι διάλογοι του βιβλίου. Είναι ζωντανοί,όσο γίνεται αληθοφανείς μέσα σε ένα προϊόν μυθοπλασίας καί γρήγοροι. Το βιβλίο παρά τον όγκο του δεν είναι κουραστικό. Η ροή των γεγονότων είναι γρήγορη καί συνεχόμενη,απαλλαγμένη από περιττές επαναλήψεις.
    Μου άρεσε,επίσης,ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει να σκιαγραφήσει τον κάθε ήρωα ξεχωριστά η συγγραφέας. Δίνει βάση στις λεπτομέρειες,ακόμη κι αν πρόκειται για κάποιον ήρωα που δεν θα τον συναντήσουμε αρκετά μέσα στη υπόθεση. Αυτό δίνει μία γενικότερη όμορφη εικόνα στο κείμενο καί ο αναγνώστης μπορεί να νιώσει πιο οικεία διαβάζοντάς το,θέτοντας καί τον εαυτό του κάποιες φορές μέρος αυτού.
    Το βιβλίο είναι γραμμένο με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ενώ ξεκινάει ως μία απλή απάντηση σε μία ερώτηση που δέχθηκε η πρωταγωνίστρια,καταλήγει να γίνει μία εξομολόγηση ζωής που περιλαμβάνει τα πάντα μέσα. Ξεκινάει με το πως έζησε καί τι έκανε η πρωταγωνίστρια στα νιάτα της φτάνοντας στην Νέα Υόρκη,τους έρωτες,τα πάθη,τις φιλίες,τους χωρισμούς,τους τσακωμούς έως καί την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου καί την συμμετοχή των Η.Π.Α. καί φτάνει μέχρι το σήμερα που πλέον είναι ηλικιωμένη καί τα αφηγείται.
    Μέσα στο βιβλίο θα νιώσετε πολλά καί διάφορα συναισθήματα. Ο έρωτας καί η ελευθερία είναι τα κυριότερα σημεία του βιβλίου. Παράλληλα,η απώλεια,ο πόνος,ο θυμός,η πραγματική φιλία καί τα νεανικά λάθη που μας ακολουθούν μία ζωή θα μας συντροφεύσουν σε αυτό το ταξίδι.
    Ένα νοερό ταξίδι στην Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1940 που τα σόουγκερλς ήταν σαγηνευτικά καί πλάνευαν όποιον επιθυμούσαν με τα πολύχρωμα μποά τους. Τότε που οι γυναίκες ζητούσαν παραπάνω ελευθερία καί να κάνουν ό,τι επιθυμούν χωρίς να τις κρίνει κάποιος. Μία εποχή σεξουαλικής επανάστασης καί προχωρημένων,για εκείνη την χρονική περίοδο,γυναικών.
   Άραγε η πρωταγωνίστρια,που έζησε όλα όσα θέλησε,βρήκε αυτό που αναζητούσε; Βρήκε την πραγματική αγάπη; Κι αν ναι,πότε; Φυσικά δεν πρόκειται να σας το αποκαλύψω αυτό αλλά θα σας αφήσω να βρείτε μόνοι σας τις απαντήσεις. Το μόνο που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας είναι ότι μία γεμάτη από εραστές ζωή,δεν σημαίνει απαραίτητα καί ζωή γεμάτη από αγάπη.
   Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που αναφέρεται στο τέλος του οπισθοφύλλου,πως το βιβλίο είναι ''Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα,γραμμένο με μεγάλη σοφία, για τον έρωτα, την ελευθερία και την αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας.''.
    Εμένα μου άρεσε αρκετα ως βιβλίο καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε για να το διαβάσετε. Κρύβει μέσα του αλήθειες ζωής....
                                                            Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                  ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Νέα Υόρκη, 1940. Η 19χρονη Βίβιαν Μόρις μόλις έχει αποβλη-
θεί από το Κολέγιο Βάσαρ. Οι εύποροι γονείς της τη στέλνουν στο
Μανχάταν για να ζήσει με τη θεία της, η οποία έχει ένα παλιό, ετοι-
μόρροπο θέατρο στο κέντρο της πόλης. Εκεί η Βίβιαν θα αναδεί-
ξει το ταλέντο της στη ραπτική και θα εργαστεί ως ενδυματολόγος
του θεάτρου.
Μπροστά στα έκπληκτα μάτια της θα αναδυθεί ένας
εντελώς άγνωστος φαντασμαγορικός κόσμος: αντισυμβατικά κορί-
τσια που αναζητούν διασκέδαση και πίνουν το μεθυστικό κρασί της
ζωής ως την τελευταία σταγόνα, ένας χαρισματικός πλέι μπόι ηθο-
ποιός, μια μεγάλη κυρία του θεάτρου, ένας κυνικός συγγραφέας
και ένας ευαίσθητος σκηνοθέτης.
Στον κόσμο της Βίβιαν, όμως, θα έρθουν τα πάνω κάτω, όταν με
ένα λάθος της θα ξεσπάσει ένα μεγάλο σκάνδαλο. Τι ακριβώς έχει
συμβεί και ποια απόφαση θα πάρει;
«Κάποια στιγμή στη ζωή της η γυναίκα κουράζεται να νιώθει
συνεχώς ντροπιασμένη. Έπειτα από αυτό είναι ελεύθερη

να γίνει αυτό που πραγματικά είναι».
    
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ELIZABETH GILBERT(ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΓΚΙΛΜΠΕΡΤ)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: City of Girls

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ
Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης Τα κορίτσια της Νέας Υόρκης Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.