ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανός το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Μαίρης Γκαζιάνη,με τίτλο ''ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ'' καί η πλοκή του βασίζεται σε αληθινή ιστορία. 'Ηταν η πρώτη μου επαφή με την γραφή της καί έμεινα πολύ ικανοποιημένη.
    Η ιστορία που αποτυπώνεται στις σελίδες του,όπως σας προείπα,βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα καί θα ήθελα να μου επιτρέψετε να μην ασκήσω κριτική για αυτήν,γιατί δεν νομίζω ότι έχει ο καθένας μας δικαίωμα να κρίνει την ζωή του άλλου. Καθένας επιλέγει την ζωή που θα ζήσει με βάση τα δικά του κριτήρια.
    Αγαπώ τα βιβλία που στηρίζονται σε αληθινές ιστορίες,για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η ζωή πλάθει τα καλύτερα καί πιο ευφάνταστα σενάρια,καί ο δεύτερος λόγoς είναι ότι μέσα από αυτά λαμβάνουμε εξαιρετικά νοήματα καί γνώσεις για την ζωή μας. Έχουν,δηλαδή,έναν διδακτικό χαρακτήρα.
    Βρήκα την πένα της συγγραφέως καθηλωτική κι άκρως ενδιαφέρουσα από την πρώτη έως καί την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Η γλώσσα μπορεί να είναι απλή καί οικεία αλλά κοσμεί πολύ όμορφα όλο το βιβλίο. Μου άρεσε πολύ το γεγονός ότι ήταν απαλλαγμένη από περιττές φιοριτούρες ή βερμπαλισμούς καί μας έδινε την ιστορία έτσι όπως ακριβώς ήταν. Δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει καταστάσεις αλλά να προβληματίσει καί να μας κάνει,μέχρι καί να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα.
     Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων από την συγγραφέα ήταν άψογη. Απόλυτα ταιριαστή με τον χώρο καί τον χρόνο στον οποίο ζούν καί δρούν οι ήρωες. Η γυναίκα του χωριού με τις αυστηρές πεποιθήσεις για την θέση της γυναίκας καί την τιμή της,η νεαρή κοπέλα που από μικρή αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας καί είναι μία ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά του κόσμου καί παράλληλα αναζητά την ομορφιά του έρωτα καί τέλος η κόρη κι εγγονή αυτών των δύο γυναικών που βρίσκεται ανάμεσά τους. Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν κι αρκετοί δευτεραγωνιστές που με την παρουσία τους,θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της ιστορίας.
    Μου άρεσε,επίσης,πολύ η απόφαση της συγγραφέως να μας δώσει την ιστορία,είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό,από τρείς οπτικές γωνίες. Έχουμε,συνεπώς,την μεριά της εγγονής,της μάνας καί της γιαγιάς. Κάθε μία θα προσπαθήσει να ''δικαιολογήσει'' τις αποφάσεις καί τις πράξεις της.
     Πολλές φορές οι γονείς από την υπερβολική αγάπη που τρέφουν για τα παιδιά τους,χωρίς να το αντιλαμβάνονται,γίνονται πιεστικοί καί δεν τα αφήνουν ελεύθερα να ανοίξουν τα φτερά τους καί να ζήσουν όπως θέλουν την ζωή τους. Θα πρέπει,όμως,να σκεφτούν τι είναι αντικειμενικά καλό για εκείνα καί να τους δείχνουν εμπιστοσύνη.
    Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που αναφέρεται μέσα στο βιβλίο για την ευτυχία. Όντως η ευτυχία είναι σαν την ζάχαρη άχνη. Πρέπει να την κρατάμε πολύ καλά στα χέρια μας,γιατί αλλιώς μπορεί να χαθεί πολύ γρήγορα. Θα σκορπιστεί παντού με ένα απλό φύσημα του αέρα. Γι'αυτό,λοιπόν,να την προσέχετε την ευτυχία σας. Να είστε ευγνώμονες που την έχετε.
    Για μένα πρόκειται για ένα πολύ καλό βιβλίο,που ναι μεν έχει έναν τραγικό χαρακτήρα αλλά ταυτόχρονα μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις καί το πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες. Χρειάζεται κόπος καί θέληση για να διατηρηθούν.
     Κατά την διάρκεια της ανάγνωσης,θα βιώσετε ποικίλα συναισθήματα. Συναισθήματα,όπως είναι η γονεϊκή αγάπη προς τα παιδιά,η εγκατάλειψη,ο πόνος,η αδικία καί ο έρωτας. Ελπίζω κλείνοντας το βιβλίο να έχετε νιώσει κι εσείς την λύτρωση που βιώσαν οι πρωταγωνίστριες. Έστω κι αργά,δόθηκαν απαντήσεις κι αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις τους.
    Δεν θα σας κουράσω λέγοντάς σας παραπάνω,μόνο θα σας προτρέψω να αναζητήσετε καί να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ. Ποιός ξέρει; Ίσως μέσα στις σελίδες του να βρείτε καταστάσεις που έχετε ζήσει εσείς ή δικά σας πρόσωπα.
                                                         Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ

     Η Αύρα γεννιέται μια κρύα νύχτα του Γενάρη σε μια μικρή επαρχιακή πόλη κι είναι το όγδοο παιδί μιας πολυμελούς πολυμελούς οικογένειας. «Σε χρίζω μάνα» είπε η μια από τις τρεις μοίρες που στάθηκαν πάνω από την κούνια της. Κι αυτός ο ρόλος την ακολούθησε σ΄ όλη της τη ζωή. Πρώτο της μωρό το αδερφάκι που γεννήθηκε μετά απ΄ αυτήν, ύστερα η κούκλα που της έφερε ο αδερφός της από την Αμερική, κι ακολούθησαν ανίψια και παιδιά που δεν γέννησε. Ή μήπως γέννησε;
     Έφηβη γνωρίζει τον Λεωνίδα, έναν φαντάρο που υπηρετεί τη θητεία του. Η απλή γνωριμία τους κατέληξε σ’ έναν βεβιασμένο γάμο που γρήγορα διαλύθηκε.
      Με τη στάμπα της ζωντοχήρας «φυγαδεύτηκε» από το χωριό για την Αθήνα, σε μια από τις αδερφές που μόλις είχε παντρευτεί και είχε γεννήσει. Ακόμα μια φορά ανέλαβε τον ρόλο της μάνας.
      Ώσπου θα έρθει στη ζωή της ο Αρίστος… Είναι γι’ αυτήν η αδερφή ψυχή, αλλά τα εμπόδια μπροστά τους ορθώνονται βουνό…
    Μια ζωή γεμάτη εμπόδια, μια ζωή πικρή, μια ευτυχία σαν ζάχαρη άχνη… που σκορπίζει στο παραμικρό φύσημα του ανέμου.
    Ένα συγκινητικό, τραγικό μυθιστόρημα που ανατέμνει τις ανθρώπινες σχέσεις με συμπόνια και ψυχολογικό βάθος.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ
ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 10, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.