O θησαυρός της Δαμασκού



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Θέλετε να κάνουμε ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν; Τότε που ζούσαν αυτοκράτορες καί χαλίφηδες,καί αναζητούσαν χαμένους θησαυρούς; Εγώ σήμερα θα σας μιλήσω για ένα βιβλίο,το οποίο αν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,μου άρεσε πάρα πολύ καί ''χάθηκα'' ευχάριστα μέσα στις σελίδες του. Ο λόγος για το βιβλίο ''O θησαυρός της Δαμασκού'',Το παιχνίδι των θεών,που είναι το πρώτο της ομότιτλης τριλογίας. Η συγγραφέας είναι η κυρία Δανάη Ιμπραχήμ καί κυκλοφορεί από τις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή/iwrite.
     Η γραφή του βιβλίου είναι αρκετά καλή με δυνατότητες εξέλιξης της συγγραφέως μελλοντικά. Είναι απλή,καθαρή κι απαλλαγμένη από περιττά βαρίδια όπως επαναλήψεις ή ωραιοποιημένες φράσεις καί βερμπαλισμούς. Έχουμε συνεχόμενη ροή καί στρωτό λόγο,που βασίζονται στις έξυπνες καί ζωντανές στιχομυθίες ανάμεσα στους πρωταγωνιστές,καθώς καί στην εξαιρετική περιγραφή των τοπίων καί των ηρώων. Υπάρχει μία δόση λυρικότητας σε αυτά,χωρίς όμως να γίνεται υπερβολική καί να κουράζει.
    Ένα στοιχείο,επίσης,που μου άρεσε όσον αφορά την γλώσσα του κειμένου,είναι η χρήση τόσο της Ελληνικής όσο καί της τοπικής γλώσσας καί διαλέκτου. Αυτό έκανε το κείμενο πιο οικείο καί παραστατικό για τον αναγνώστη. Μην σας πώ ότι βοηθούσε κιόλας στο να υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στους ήρωες εξαιτίας της καταγωγής καί της κοινωνικής τους τάξης.
     Είπα ήρωες καί δεν θα ήταν σωστό να μην αναφερθώ καί σε αυτούς. Από την μία μεριά,έχουμε τους Ρωμαίους στρατιώτες που πολεμούν για τα ιδανικά της Βυζαντινής αυτοκρατορίας καί την χριστιανική πίστη καί από την άλλη μεριά,έχουμε την ''βασιλική'' οικογένεια της Δαμασκού με όλα τα μέλη να είναι ενεργά είτε σε μικρότερο,είτε σε μεγαλύτερο βαθμό μέσα στην ιστορία. Όλοι αυτοί μας δίνονται ακριβώς με τα όποια χαρακτηριστικά εμφάνισης καί ψυχισμού αρμόζουν ανάλογα με το φύλο,την θέση,τα πιστεύω τους καί την καταγωγής τους. Δεν υπάρχει κάποιο ψεγάδι πάνω τους,το οποίο να μας ενοχλήσει. Θα γίνουν οι σύντροφοί μας σε αυτό το ταξίδι καί θα νιώσουμε πολλά συναισθήματα μαζί τους. Συναισθήματα όπως η χαρά,ο έρωτας,ο πόνος,η ελπίδα καί ο φόβος.
     Μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου,θα βιώσετε μία έντονη περιπέτεια. Η αγωνία καί η φαντασία θα χτυπήσουν κόκκινο καί θα παραμείνουν δίπλα σας μέχρι το τέλος της ιστορίας. Η αναζήτηση του πολυπόθητου θησαυρού δεν θα είναι το μόνο ζήτημα που θα μας απασχολήσει. Η πλοκή είναι πιο πολυδιάστατη. Θα μάθουμε ένα μέρος των μυστικών της οικογένειας του χαλίφη καί θα μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά στην κουλτούρα καί τον πολιτισμό του αραβικού κόσμου. Θα νιώσετε,κατά την διάρκεια της ανάγνωσης,ότι ζείτε τις χίλιες καί μία νύχτες. Θα θέλετε κι εσείς να μπορέσετε να δείτε πίσω από το πέπλο που σκεπάζει το πρόσωπο της πρωταγωνίστριας καί να μάθετε όλα τα κρυμμένα μυστικά.
    Πρόκειται για ένα βιβλίο κατά κόρον φαντασίας(ανήκει ταυτόχρονα στην αισθηματική λογοτεχνία καί στα ιστορικά) που μέσα από τους ονειρικούς δρόμους που θα ακολουθήσουμε,θα μας δείξει ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο,ανεξάρτητα ποια είναι η πίστη μας. Υπάρχουν φορές που θα βρούμε φιλία καί αγάπη σε άτομα που μέχρι πρότεινος δεν θα το περιμέναμε.
    Εμένα το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ. Θέλω να φτάσει στα χέρια μου σύντομα καί το δεύτερο μέρος της τριλογίας γιατί η συγγραφέας πολύ έξυπνα επιλέγει να ''κλείσει'' το βιβλίο,αφήνοντάς μας με την αγωνία για το τι πρόκειται να συμβεί στην συνέχεια.
    Εγώ σας το προτείνω το βιβλίο καί σαν ιδανικό δώρο για τον εαυτό σας ή τους δικούς σας ανθρώπους τώρα την περίοδο των γιορτών. Είμαι σίγουρη ότι θα μείνετε πολύ ικανοποιημένοι.
                                                             Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Βρισκόμαστε στο έτος 674 μ.Χ. Τα πλοία του χαλίφη Μωαβία Α΄ έχουν περικυκλώσει την Κωνσταντινούπολη και απειλούν να την πολιορκήσουν. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δ΄ χρειάζεται χρήματα για να εξασφαλίσει την επιτυχημένη άμυνα της πόλης, γι’ αυτό και δίνει μια σημαντική αποστολή στον έμπιστό του, στρατιώτη Αστέριο. Εκείνος κι ο εκ γενετής μουγκός του ξάδερφος, ταξιδεύουν στην αραβοκρατούμενη, πλέον, Δαμασκό, για να επιστρέψουν στον αυτοκράτορά τους έναν θησαυρό. Σύμμαχός τους στη δύσκολη αυτή αποστολή γίνεται η κόρη του χαλίφη, Ααζίν, μια νεαρή κοπέλα με υψηλές γνώσεις και ικανότητες. Η αποστολή τους θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη μόλις μπουν στον δρόμο τους φαντάσματα του παρελθόντος. Οι ανίδεοι Ρωμαίοι θα μάθουν με αιματηρό τρόπο την πραγματική ιστορία της δυναστείας των Ομεϋαδών και θα κληθούν να προστατέψουν τη σουλτάνα Ααζίν από θανάσιμους εχθρούς.

Όλοι τους, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, θα χρειαστεί να διασχίσουν δύσβατα μονοπάτια για να επιβιώσουν από κάθε δοκιμασία που μπαίνει στο διάβα τους. Σύντροφοί τους αξίες κι ιδανικά, αλλά και μια θεϊκή βοήθεια. Στο τέλος θα καταφέρει ο καθένας τους να βρει τον δικό του θησαυρό.


«Ο πατέρας σου πιστεύει σε λάθος θεό». «Το λες συνέχεια αυτό για τον Αλλάχ. Γιατί είναι λάθος;» «Γιατί δεν είναι ο Θεός». «Κι αν είναι; Κι αν πιστεύουμε στον ίδιο θεό, αλλά τον αποκαλούμε με διαφορετικό όνομα;»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΑΝΑΗ ΙΜΠΡΑΧΗΜ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΗΓΗ/I-WRITE


O θησαυρός της Δαμασκού  O θησαυρός της Δαμασκού Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 16, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.