ΦΥΓΑΜΕ!



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Ποδαρικό για την νέα χρονιά στις βιβλιοαναγνώσεις έκανα με το βιβλίο ''ΦΥΓΑΜΕ!'' από τον συγγραφέα κύριο Αλέξανδρο Κάσση,που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Ένα βιβλίο ιδιαίτερο κι εναλλακτικό,ό,τι δηλαδή χρειαζόμουν για να ξεκινήσει όμορφα το νέο έτος.
    Πρόκειται για ένα βιβλίο άκρως καλογραμμένο,με ωραία γραφή καί στρωτό λόγο,το οποίο διαβάζεται απνευστί. Ο συγγραφέας αποτυπώνει με τέτοιον τρόπο την ιστορία πάνω στο χαρτί,που εύκολα παρασυρόμαστε καί δεν θέλουμε να το αφήσουμε από τα χέρια μας. Οι διάλογοι που κοσμούν το βιβλίο είναι αληφοθανείς καί σύγχρονοι. Παράλληλα,βοηθούν στο να κατανοήσουμε,ή, πιο σωστά,να προσεγγίσουμε τους ήρωες της υπόθεσης. Μου άρεσε το καθημερινό καί οικείο λεξιλόγιο του καί η αποφυγή χρήσης βερμπαλισμών ή τάσεων εντυπωσιασμού από την μεριά του συγγραφέα. Δεν είναι καθόλου αναγκαίο κάτι τέτοιο. Η πλοκή του βιβλίου μπορεί καί το καταφέρνει, να σταθεί αξιοπρεπώς από μόνη της. Δεν της χρειάζονται περιττά βαρίδια...
   Αν καί μικρό σχετικά σε έκταση,μόλις 206 σελίδες,είναι περιεκτικό καί ουσιώδες. Πραγματικά διαφέρει ανάμεσα σε πολλά βιβλία που έχει τύχει να διαβάσω. Ίσως αυτό να οφείλεται στην υπόθεση του. Τί γίνεται όταν αποφασίζουμε να σπάσουμε τα δεσμά που εμείς οι ίδιοι έχουμε βάλει στους εαυτούς μας; Αν θελήσουμε να ξεφύγουμε από την μονότονη καθημερινότητά μας; Τί θα συμβεί αν τελικά ακολουθήσουμε αυτόν τον άγνωστο δρόμο; Ποιός/α όμως θα τολμήσει να το κάνει;
    Ο συγγραφέας με ρεαλισμό που σχεδόν μοιάζει κυνισμός,μέσα από την πλοκή του βιβλίου,μας βάζει σε διάφορες σκέψεις σχετικά με την ζωή μας. Σκέψεις για το αν τελικά ζούμε την ζωή που θέλουμε ή συμβιβαζόμαστε απλά καί μόνο για να επιβιώσουμε. Ακόμη καί η αναφορά στο σεξ μέσα στο βιβλίο μας δίνει να καταλάβουμε ότι η απόλαυση του σώματος απασχολεί περισσότερο τον κόσμο καί τον βοηθάει να σπάσει ταμπού καί να απελευθερωθεί. Μην ανησυχείτε. Είναι δοσμένο με τέτοιον τρόπο καί ποσότητα ώστε να ενισχύσει,ναι καλά ακούσατε,να ενισχύσει το νόημα του κειμένου. Τουλάχιστον,εγώ αυτό σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα.
   H κεντρική ηρωίδα,θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οποιαδήποτε σύγχρονη γυναίκα. Θα μπορούσε να είναι ακόμα κι εσύ που αποφασίζεις να διαβάσεις το βιβλίο. Δεν έχει πάνω της κάτι το οποίο φαντάζει άπιαστο. Είναι μία γυναίκα που θέλησε να ζήσει όσα επιθυμεί με τις όποιες συνέπειες,χωρίς να την νοιάζει το αύριο. Εδώ,να σας πώ,ότι μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που προσέγγισε ο συγγραφέας την γυναικεία προσωπικότητα/φύση.
   Μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα υπάρξουν κι άλλοι χαρακτήρες,οι οποίοι από την μεριά τους θα βοηθήσουν την πρωταγωνίστρια να καταφέρει αυτό που επιθυμεί κι αναζητά. Δεν θα σταθώ παραπάνω σε αυτούς γιατί νομίζω ότι αρκετά επιτέλεσαν τον σκοπό τους.
    Δεν γνωρίζω αν ο συγγραφέας έχει εκδόσει άλλα βιβλία,εμένα όμως μου κέντρισε το ενδιαφέρον το στυλ της γραφής του καί θα ήθελα μελλοντικά να διαβάσω κι άλλα του βιβλία. Εγώ σας το προτείνω καί θεωρώ ότι είναι μία πολύ καλή επιλογή για τα αναγνώσματά σας φέτος.
                                                              Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Η Μελίνα έχει βάλει τάξη στη ζωή της. Έχει μια καλή δουλειά κι έχει αποτοξινωθεί από όλες τις νεανικές της επιπολαιότητες. Ώσπου κάποια μέρα έρχεται αντιμέτωπη με τον πειρασμό της απόκλισης από αυτήν την τόσο προγραμματισμένη ζωή. Θα αντισταθεί, αλλά στο τέλος θα αφεθεί. Το αποτέλεσμα είναι ένα σχεδόν αυθόρμητο ταξίδι σε καινούργιες αναζητήσεις και απρόοπτες καταστάσεις, που την κάνουν να φλερτάρει άλλοτε με το άγνωστο και άλλοτε με τον ίδιο της τον εαυτό.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΣΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

   
   
ΦΥΓΑΜΕ! ΦΥΓΑΜΕ! Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 01, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.