Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Υπάρχουν αναγνώστες που αγαπούν να διαβάζουν,αποκλειστικά καί μόνο,ιστορικά βιβλία καί να μαθαίνουν νέα πράγματα. Σήμερα έχω για εσάς μία ιδιαίτερη βιβλιοπρόταση,την οποία είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψουν οι θαυμαστές του είδους. Πρόκειται για το ιστορικό δοκίμιο του συγγραφέα καί καθηγητή ιστορίας κυρίου Συλβαίν Γκουγκενέμ,με τίτλο ''Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ''. Το βιβλίο ανήκει στην σειρά ''Ιστορικά Θέματα'' καί κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Ενάλιος.
   Πρόκειται για ένα βιβλίο,το οποίο βασίζεται πάνω σε μία έρευνα του ίδιου του συγγραφέα,με σκοπό να αναδείξει,όπως λέει καί ο τίτλος του,την δόξα των Ελλήνων καί το πως επηρέασαν την εξέλιξη του πολιτισμού στην Ευρώπη.
    Πιο συγκεκριμένα καταπιάνεται με το Βυζάντιο την περίοδο από τον 10ο έως καί τον 13ο αιώνα. Για να φτάσουμε όμως εκεί,ο συγγραφέας αποφασίζει καί μας παρουσιάζει την επίδραση του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού στην Βυζαντινή αυτοκρατορία,όσον αφορά την γλώσσα,τις επιστήμες,τις τέχνες,την φιλοσοφία καί την θρησκεία. Ουσιαστικά εκείνη η περίοδος,ή,πιο σωστα το Βυζάντιο λειτούργησε σαν ένας συνδετικός κρίκος του παρελθόντος με την νεότερη ιστορία.
   Η γλώσσα του κειμένου είναι απλή καί κατανοητή. Δεν υπάρχει πιθανότητα να δυσκολευτεί κάποιος αναγνώστης. Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο,ενδιαφέρον καί προσιτό. Έχει προνοήσει γι'αυτό ο ίδιος ο συγγραφέας,χωρίζοντάς το σε τρίτα μέρη,αποτελούμενα από μικρά καί συνοπτικά κεφάλαια. Μέσα στις σελίδες του δεν θα βρείτε έναν λόγο σκληρό ή αυστηρά ακαδημαϊκό,που πιθανόν να μην σας ήταν τόσο αρεστός. Μπορώ να σας πώ ότι όλο το βιβλίο διαβάζεται απνευστί.
    Επίσης,είναι φανερή η ενδελεχής καί συστηματική έρευνα που πραγματοποίησε ο συγγραφέας πρίν την συγγραφή του βιβλίου. Σχεδόν για κάθε πληροφορία που υπάρχει μέσα στο κείμενο,μπορούμε να βρούμε την πηγή από την οποία το βρήκε ο συγγραφέας. Δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή επιφανειακή καταγραφή των γεγονότων. Άλλωστε,στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε ανηρτημένη όλη την βιογραφία πάνω στην οποία στηρίχτηκε η συγγραφή του εν λόγω δοκιμίου,ένα πίνακα συντμήσεων καί τις σημειώσεις του ίδιου του συγγραφέα αναλυτικά ανά μέρος.
   Κλείνοντας,θα σας προτρέψω να το διαβάσετε το βιβλίο. Εμένα με εντυπωσίασε καί κατέρριψε τους όποιους φόβους καί προκαταλήψεις μπορεί να είχα απέναντι σε ανάλογα δοκίμια. Μελλοντικά μπορεί να αναζητήσω να διαβάσω κι άλλα τέτοια βιβλία.
                                                              Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 Ποιός υπήρξε ο ρόλος της βυζαντινής αυτοκρατορίας στην πολιτιστική ανάπτυξη της λατινικής Ευρώπης κατά την περίοδο της ρωμανικής τέχνη. Στο Βυζάντιο αντιγράφηκε το σύνολο σχεδόν των έργων της αρχαίας Ελλάδας. Στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα η αρχαία κουλτούρα εξακολούθησε να αποτελεί το θεμέλιο της σχολικής εκπαίδευσης. Αυτό το βυζαντινό υλικό μεταβιβάσθηκε στις βασιλικές αυλές και σε όλη την έκταση της Ευρώπης του 10ου ως 12ου αιώνα στις κοιλάδες του Μεύση και του Ροδανού, στην Γερμανία, ακόμη και στα βασίλεια της Σκανδιναυίας.

Ο εμβριθής Συλβαίν Γκουγκενέμ μέσα από την μεγαλειώδη αυτή μελέτη του αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια, αποδίδοντας στο Βυζάντιο τα εύσημα για την μεταβίβαση της αρχαίας γνώσης σε όλον τον Δυτικό Κόσμο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΥΛΒΑΙΝ ΓΚΟΥΓΚΕΝΕΜ(SYLVAIN GOUGUENHEIM)

ΣΕΙΡΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: LA GROIRE DES GRECS

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΝΑΛΙΟΣ
    

Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 11, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.