Σεβασμός στους νεκρούς-In memoria dei morti
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Ο σεβασμός απέναντι στους νεκρούς,είτε ήταν φίλοι,συγγενείς,οικείοι είτε ακόμη καί εχθροί,ήταν σαν ένας νόμος απαράβατος για πολλούς αρχαίους λαούς. Θεωρείτο μεγάλη προσβολή καί ντροπή αν κάποιος δεν τον τηρούσε. Ακόμη καί σήμερα,ο πολιτισμός ενός λαού ταυτίζεται εν μέρει καί με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους νεκρούς.
Διάβασα καί σας παρουσιάζω ένα ιστορικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ιχνηλάτης. Πρόκειται για το βιβλίο ''Σεβασμός στους νεκρούς-In memoria dei morti'' από τον ανερχόμενο συγγραφέα κύριο Γιάννη Τσακίρη. Θα αποτελέσει το πρώτο βιβλίο μιας σειράς ιστορικών μυθιστορημάτων.
Αν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,το βιβλίο έχει μια αρκετή καλή βάση καί θα ήθελα στο μέλλον να δω την πιθανή εξέλιξη του συγγραφέα. Είναι καλογραμμένο με ωραίο λόγο καί ύφος. Οι εικόνες είναι πολύ περιγραφικές καί δίνουν έναν τόνο ζωντάνιας σε όλο το κείμενο. Το μόνο που θα επιθυμούσα,θα ήταν να μου δοθούν περισσότερες πληροφορίες στο τέλος της ιστορίας,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μου άρεσε το βιβλίο. Με ενδιαφέρει η εξέλιξη της ιστορίας κάποιων πρωταγωνιστών. Βέβαια,δεν γνωρίζω αν ο συγγραφέας έχει σκοπό να μάθουμε περισσότερα για εκείνους σε επόμενο βιβλίο της σειράς.
Η πλοκή του ήταν ενδαφέρουσα καί ως ένα βαθμό οικεία για τον αναγνώστη. Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην χώρα μας κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου,θα ξυπνήσει μνήμες σε όσους έζησαν εκείνη την περίοδο.
Εγώ πολλά από αυτά που αναφέρονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου,όσον αφορά τις συμπεριφορές καί την στάση τόσο των Ιταλών,όσο καί των Γερμανών στρατιωτών απέναντι στους Έλληνες,τα είχα ακούσει από τους παππούδες μου. Ανασύρθηκαν από το βάθος του μυαλού μου μνήμες με σκηνές που μου περιέγραφαν από εκείνη την εποχή.
Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι απόλυτα ταιριαστή. Δεν θα άλλαζα κάτι πάνω σε αυτό. Μου άρεσε πάρα πολύ. Ήταν αυτό ακριβώς που είχα πλάσει με τον νού μου μαθαίνοντας για εκείνα τα χρόνια. Οι Ιταλοί,αν καί κατακτητές,ποτέ δεν ήταν τόσο βάναυσοι καί σκληροί στην συμπεριφορά τους απέναντι στους Έλληνες,όσο οι Γερμανοί που δρούσαν σαν ψυχροί εκτελεστές. Αυτή η σύγκριση ανάμεσα στις συνήθειες των δύο κατακτητών γίνεται αισθητή καί δικαιολογεί την στάση των Ελλήνων να βοηθήσουν όσους το είχαν ανάγκη. Ταυτόχρονα βλέπουμε καί τον τρόπο σκέψης καί δράσης των συμπατριωτών μας κατά την διάρκεια της κατοχής.
Τελειώνοντας,να σας πώ ότι βρήκα πολύ εύστοχες τις τρείς τελευταίες παραγράφους του βιβλίου. Μου γέννησαν πολλά συναισθήματα καί για ακόμη μία φορά μου απέδειξαν την ασχήμια του πολέμου καί την ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη. Πάντα θα υπάρχουν μάνες που θα έχουν στείλει τα παιδιά τους στο μέτωπο καί θα αγωνιούν. Πάντα κάποιοι θα μένουν αδιάφοροι. Στο τέλος όμως όλοι είμαστε άνθρωποι. Δεν πρέπει να ενδιαφερόμαστε μόνο όταν εμείς εμπλεκόμαστε σαν χώρα σε έναν πόλεμο. Θα πρέπει όλος ο κόσμος να νοιάζεται καί να επιδιώκει να μην γίνονται πολεμικές συγκρούσεις πουθενά.
Εγώ θα περιμένω με το καλό να εκδοθούν καί τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς καί να τα διαβάσω. Η ιστορία επαναλαμβάνεται καί καλό θα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος καί να προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Διαβάστε το. Αξίζει να στηρίζετε νέους συγγραφείς.
Καλές σας αναγνώσεις!
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σε μια εποχή όπου στρατοί και κόσμοι συγκρούονται, οι ζωές των ανθρώπων περνούν σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχουν αυτοί που άλλες φορές χάνονται αθόρυβα κι άλλες φορές σπάνε τη ροή της ιστορίας που κάποιοι άλλοι τους όρισαν, αλλάζοντας τους ρόλους και τους κανόνες. Δίχως τυμπανοκρουσίες, μανιφέστα και δαφνοστέφανα, οι ήρωες γεννιούνται και πεθαίνουν εκεί από όπου προήλθαν, μέσα στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής τους. Εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όταν ακόμα τίποτα δεν έχει κριθεί, ένας νεαρός ιταλός στρατιώτης βρίσκεται να υπηρετεί την πατρίδα του ως υπερασπιστής της ναυτικής βάσης της Λέρου την παραμονή της μάχης που θα άλλαζε την ιστορία του νησιού και της δικής του.
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ
Σεβασμός στους νεκρούς-In memoria dei morti
Reviewed by Dominica
on
Ιανουαρίου 12, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: