Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Νίκη Μπλούτη



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Καί οι συνεντεύξεις συνεχίζονται... Σημερινή μου καλεσμένη η συγγραφέας κυρία Νίκη Μπλούτη. Την γραφή της την συνάντησα μέσα από την συμμετοχή της στο συλλογικό έργο ''Γράμματα Ανεπίδοτα'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Έχει εκδώσει δυο μυθιστορήματα, το “Όταν η σιωπή μιλάει στα όνειρα” και το ‘’Κάποτε… στον Παράδεισο’’. Το 2017 εκδόθηκε η πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο  ‘’Το κίτρινο δάνειο’’. Το 2019 κυκλοφόρησε η νέα συλλογή διηγημάτων της με τίτλο ‘’Άδεια φωλιά’’ εκδ. Φίλντισι. Ολόκληρο το βιογραφικό της στο τέλος της συνέντευξης.

                                           Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας....

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

Ν.Μ. Η συγγραφή προέκυψε από την αγάπη και το πάθος που τρέφω από παιδί για το διάβασμα και τη λογοτεχνία. Όταν ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο δεν περνούσε απ’ το μυαλό μου πως κάποτε θα έφτανε στα χέρια των αναγνωστών και πως θα μοιραζόμουν αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί τους. Η απόφαση της έκδοσης ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα. Γράφοντας αισθάνομαι πως επικοινωνώ με τον κόσμο γύρω μου.   

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Από το βιογραφικό σας μαθαίνουμε ότι έχετε παρακολουθήσει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής. Πόσο σας βοήθησε αυτό στην συγγραφή;

Ν.Μ. Τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής στοχεύουν στην ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων. Προσωπικά με οδήγησαν σε καινούργια μονοπάτια της γραφής. Ξεκίνησα να γράφω διηγήματα παρακολουθώντας τα σεμινάρια και ομολογώ πως ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα η έφεση που έχω στα μικρής φόρμας κείμενα, όπως το διήγημα και τα μπονζάι.  Πιστεύω πως η μικρή φόρμα των διηγημάτων προσδίδει δύναμη στα κείμενα και κεντρίζει τόσο το ενδιαφέρον του αναγνώστη όσο και του συγγραφέα, που πρέπει να δομήσει την ιστορία του αφαιρετώντας όλες τις περιττές λεπτομέρειες.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Διηγήματά σας διακρίθηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και συμπεριλαμβάνονται σε Ανθολογίες. Ποιά τα συναισθήματά σας όταν το ακούσατε πρώτη φορά; Σας φόβισε ότι μπορεί πλέον το αναγνωστικό κοινό να έχει περισσότερες απαιτήσεις από την γραφή σας μελλοντικά;

Ν.Μ. Οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί προσφέρουν την ευκαιρία στον συγγραφέα να αναδείξει κάτα κάποιο τρόπο το έργο του.  Όταν κάποιο έργο του μάλιστα ξεχωρίζει, ανάμεσα σε δεκάδες άλλα εξίσου αξιόλογα, η χαρά της επιβράβευσης είναι μεγάλη. Τα βραβεία είναι μια ηθική, κυρίως, επιβράβευση για τον συγγραφέα.  Δε με φόβισε καθόλου, απεναντίας, αυτές οι επιβραβεύσεις μου δίνουν τη δύναμη και τη χαρά να συνεχίσω να γράφω και να μοιράζομαι με τους αναγνώστες τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Ν.Μ. Την άνοιξη θα κυκλοφορήσει με το καλό το νέο μου μυθιστόρημα, ‘’Γράμματα σ’ έναν δραπέτη’’. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που, στα πενήντα της χρόνια, έρχεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο και μ’ ένα τραγικό μυστικό, το οποίο της απέκρυβαν οι πιο αγαπημένοι της άνθρωποι.  Τα γράμματά της απευθύνονται στον άνθρωπο που λάτρεψε με πάθος σε όλη της τη ζωή.  Είναι μια κατάθεση ψυχής και λειτουργούν σαν ψυχοθεραπεία για την ίδια. 
  Αν και υπάρχουν δυο ακόμα βιβλία ολοκληρωμένα, η συλλογή διηγημάτων ‘’Ένα τραγούδι για σένα’’ και το μυθιστόρημα  ‘’Ένα ποτήρι νερό όταν διψάς’’, συνεχίζω αδιάκοπα να γράφω. Το μυθιστόρημα  με το οποίο ασχολούμαι αυτό τον καιρό, το είχα ήδη ξεκινήσει από παλιά. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με τίτλο ‘’Μια μέρα σαν όλες τις άλλες’’ και αναφέρεται σε ένα ατύχημα που ανατρέπει τις ζωές δυο οικογενειών.   

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την λογοτεχνική ιστοσελίδα ''Λόγω Γραφής'';

Ν.Μ. Το πρώτο μου κείμενο που δημοσιεύτηκε στη λογοτεχνική ιστοσελίδα Λόγω Γραφής ήταν τον Σεπτέμβρη του 2016 με τίτλο ‘’Μαμά θα μας κουρέψουνε;’’  Αυτό το κείμενο στάθηκε η απαρχή της συνεργασίας μας. ‘Έκτοτε ξεκίνησε μια άψογη συνεργασία με την κυρία Ευαγγέλου- Κίσσα, η οποία είναι  η διευθύντρια της λογοτεχνικής σελίδας,  και καλλιεργήθηκε ανάμεσά μας μια αληθινή φιλία.  Η Κατερίνα είναι ένας άνθρωπος ζεστός και χαμογελαστός που σου μεταδίδει πάντα τη θετική της ενέργεια και αγαπάει με πάθος την ποίηση και τη λογοτεχνία.  Τα περισσότερα διήγηματά μου έχουν δημοσιευτεί για πρώτη φορά στη  ‘’Λόγω Γραφής’’,  η οποία είναι μια εξαιρετική λογοτεχνική σελίδα με πολλές  δράσεις στο ενεργητικό της.  Μέσα σε τρία χρόνια έχει καταφέρει να  προσεγγίσει και να φιλοξενήσει πολλούς  διακεκριμένους συγγραφείς στις δράσεις της, οι οποίες αναδεικνύουν την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας. 
Τον Ιανουάριο του 2018 κυκλοφόρησε το Συλλογικό Έργο «Χριστός Γεννάται» και το 2019 το  ‘’Γράμματα Ανεπίδοτα’’. Και τα δυο αυτά  Έργα  προέκυψαν κατόπιν προσκλήσεως που απηύθυνε η λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής» στους διακονούντες τη γραφή. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σ’ αυτά τα Συλλογικά Έργα, καθώς μέσα από τη γραφή επικοινωνούμε και δημιουργούμε πολιτισμό. 
Το 2019 επίσης, σε συνεργασία με τη Λόγω Γραφής, ολοκλήρωσα μια σειρά διηγημάτων για τη δράση ‘’Ένα τραγούδι για σένα’’.  Κάποια απ’ αυτά τα κείμενα, μάλιστα,  διακρίθηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. 
Εύχομαι από καρδιάς στην αγαπημένη μου φίλη και στους συνεργάτες της, να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη το έργο τους στα μονοπάτια της ποίησης και της λογοτεχνίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Στο συλλογικό έργο ''Γράμματα Ανεπίδοτα'' συμμετέχετε με τα εξής κείμενα:''Το όνειρο'', ''Σαν δραπέτης'', ''Το καταφύγιο'' και το ''Ψυχή βαθιά''. Ήταν εύκολη ή δύσκολη η επιλογή των διηγημάτων σας που θα στέλνατε για να περιληφθούν στο συλλογικό έργο ''Γράμματα Ανεπίδοτα''; Ποιό νόημα θέλατε να περάσετε μέσω αυτών στο αναγνωστικό κοινό; 

Ν.Μ. Η πρόσκληση που απηύθυνε η λογοτεχνική ιστοσελίδα Λόγω Γραφής, ήταν η συμμετοχή κειμένων από τους συγγραφείς, κάτω από τον γενικό τίτλο «Γράμματα ανεπίδοτα». Οπότε, εφόσον  δίνεται το  θέμα εξ αρχής, πρέπει να έχει σχέση με αυτή την έννοια, των γραμμάτων, των σκέψεων, των συναισθημάτων που για διάφορους λόγους δεν επιδόθηκαν στον παραλήπτη τους –όπως σας ανέφερε και η Κατερίνα. Σαφώς είναι πιο δύσκολο να επιλέξεις από τα κείμενά σου κάποιο που να ανταποκρίνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα και τίτλο. Κάθε κείμενο περνάει τα δικά του μηνύματα στο αναγνωστικό κοινό.  Το πάθος που μας οδηγεί πολλές φορές σε λάθος διαδρομές και οι παγίδες που μας στήνει η ζωή στο διάβα της,  η ειλικρίνεια και η ποιότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων,  είναι κάποια από τα θέματα που αναλύονται και ταξιδεύουν τον αναγνώστη,  στα διηγήματα της συμμετοχής μου σ’ αυτό το αξιόλογο Συλλογικό Έργο.     

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα βιβλία σας που κυκλοφορούν ήδη;

Ν.Μ. Και τα τέσσερα βιβλία μου είναι κοινωνικά. Αναφέρονται στις ανθρώπινες  σχέσεις και στην καθημερινότητα. Κάθε ιστορία είναι διαφορετική  και αφήνει στους αναγνώστες το δικό της απόσταγμα.  
 Το πρώτο μου βιβλίο είναι  μυθιστόρημα με τίτλο ‘’Όταν η σιωπή μιλάει στα όνειρα’’ και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2014 από τις Πρότυπες εκδ. Πηγή. Αναφέρεται στη μάχη που δίνει ο κάθε άνθρωπος, ανάμεσα στα «πρέπει» και στα «θέλω».   Οι ήρωές του, παλεύουν σε κάθε τους βήμα με τη λογική και το συναίσθημα. Τα βιώματα του καθένα τους, ο χαρακτήρας  και η ιδιοσυγκρασία του, είναι οι παράγοντες που καθορίζουν και τις επιλογές του.
 Ακολούθησε το ‘’Κάποτε στο Παράδεισο’’, ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στο χωριό μου και στους ανθρώπους του, το οποίο εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2016. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία δυο μικρών ορφανών που μεγαλώνουν στο χωριό με τη φροντίδα της γιαγιάς τους.  Στις σελίδες του αναβιώνουν τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του τόπου μας. Είναι μια νοσταλγική διαδρομή στα μονοπάτια του χθες, στα οποία μας σεργιανάει ο μικρός εντεκάχρονος αφηγητής με τον λιτό και απέρριτο λόγο του.  
    Το 2017 εκδόθηκε η πρώτη συλλογή διηγημάτων μου με τίτλο ‘’Το Κίτρινο δάνειο’’ από τις εκδ. Όστρια.  Το βιβλίο αυτό διακρίθηκε με δυο βραβεία σε Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και το ομώνυμο διήγημα απέσπασε το Α βραβείο στον Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της ΕΤΕΠΚ [Εταιρία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού] το 2016. Αποτελείται από ιστορίες που πηγάζουν από  τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια όλοι μας. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό βιβλίο που αντικατοπτρίζει το σήμερα μιας Ελλάδας φλεγόμενης από την κρίση.
   Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων μου έχει τίτλο ‘’Άδεια φωλιά’’ και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2019 από τις εκδ. Φίλντισι.  Στις ιστορίες αυτού του βιβλίου υφαίνεται ένας κοινωνικός ιστός από καθημερινούς, οικείους ανθρώπους που ενίοτε αναμετρώνται με κάθε είδους απώλεια. Η αφήγηση ψηλαφίζει τις ψυχές των ηρώων και ιχνογραφεί τις ανθρώπινες σχέσεις. Σχέσεις φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές, κοινωνικές, άλλοτε ελλειματικές και άλλοτε γεμάτες αγάπη που υπάρχουν στη ζωή τού καθένα μας και την επηρεάζουν συναισθηματικά.

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστρια,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Ν.Μ. Τα βιβλία με κοινωνικά θέματα είναι κυρίως αυτά που με συγκινούν ιδιαίτερα και κερδίζουν το ενδιαφέρον μου. Επίσης τα τελευταία χρόνια με γοητεύουν πολύ τα ιστορικά και τα λαογραφικά βιβλία. Η αγάπη μου για αυτού του είδους τη λογοτεχνία με οδήγησε φέτος να φοιτήσω στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στην πόλη μας, με την επωνυμία Τροφώνιος Ακαδημία.    

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Ν.Μ. Δύσκολα θα έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό όμως δεν το θεωρώ αρνητικό στοιχείο. Ο κάθε αναγνώστης έχει τη δική του κρίση και τη δική του προτίμηση, όσο αφορά την επιλογή των βιβλίων που θα αφιερώσει τον χρόνο του να ταξιδέψει μαζί τους. Ένας νέος συγγραφέας πρέπει να δουλέψει πολύ για να  καταφέρει να κερδίσει το αναγνωστικό κοινό με τα έργα του. Η επιλογή των θεμάτων του, ο τίτλος του βιβλίου και το ύφος της γραφής του είναι κάποια από τα στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο  στην αποδοχή του κοινού.  Θα χρειαστεί να δώσει αρκετά δείγματα της δουλειάς του για να καταφέρει να αποκτήσει τη δική του προσωπική σφραγίδα στον χώρο της λογοτεχνίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

Ν.Μ. Πολλά βιβλία είναι αγαπημένα μου. Το καθένα ξεχωρίζει για διαφορετικούς λόγους. Πρόκειται για εκείνα τα βιβλία που τα διαβάζεις ευχάριστα και δεύτερη και τρίτη φορά.  Θα τολμήσω να δηλώσω μια μικρή αδυναμία στον μεγάλο μας Ν.Καζαντζάκη. Από τους σύγχρονους Έλληνες Λογοτέχνες θα ξεχωρίσω τη γραφή της Ι.Καρυστιάνη, του Γ. Μακρυδάκη  και της Χ. Φραγκεσκάκη.  Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι το υπέροχο αφήγημά της ‘’Πιάνεις χώμα’’, το οποίο πραγματεύεται την απώλεια, τη νοσταλγία και τον αποχωρισμό. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Ν.Μ. Θα τους παρότρυνα να το τολμήσουν. Να συνεχίσουν να γράφουν και συνάμα να διαβάζουν πολύ κι όταν νιώσουν έτοιμοι να εκτεθούν στο αναγνωστικό κοινό, να μη διστάσουν να προχωρήσουν στην έκδοση. Είναι απερίγραπτα τα συναισθήματα ενός συγγραφέα όταν πιάνει στα χέρια του για πρώτη φορά το δικό του βιβλίο. Στη ζωή τίποτα δεν σου χαρίζεται. Χρειάζεται να διαθέσεις πολύ χρόνο και κόπο για να τα καταφέρεις να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, με οτιδήποτε κι αν επιλέξεις να ασχοληθείς. Η αγάπη όμως που τρέφουμε όλοι οι συγγραφείς για τη λογοτεχνία είναι αυτή που μας ωθεί να συνεχίζουμε αυτό το γοητευτικό ταξίδι της συγγραφής.

                            Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
                              Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                           N.M. Κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την όμορφη συνέντευξη. 

                                               ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Γεώργιο, Λιβαδειάς. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ζει μόνιμα με την οικογένειά της στη Λιβαδειά και ασχολείται με τη συγγραφή. Έχει εκδώσει δυο μυθιστορήματα, το “Όταν η σιωπή μιλάει στα όνειρα” και το ‘’Κάποτε… στον Παράδεισο’’. Το 2017 εκδόθηκε η πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο  ‘’Το κίτρινο δάνειο’’. Το 2019 κυκλοφόρησε η νέα συλλογή διηγημάτων της με τίτλο ‘’Άδεια φωλιά’’ εκδ. Φίλντισι.
 Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικούς λογοτεχνικούς ιστότοπους κι εφημερίδες ( Εντευκτήριο, Εμβόλιμον, Book Press, περιοδ. Θράκα, Ποιητικός Πυρήνας,  Πλανόδιον,  περιοδ. Χάρτης,  τοβιβλίο.net, κ.α) και στην τοπική έντυπη εφημερίδα, ‘’Διάβημα’’. Με τη λογοτεχνική ιστοσελίδα Λόγω Γραφής συνεργάζεται από το 2016 και ολοκλήρωσε μια σειρά διηγημάτων για τη δράση ‘’Ένα τραγούδι για σένα’’. Κείμενά της συμπεριλαμβάνονται σε Συλλογικά έργα και Ανθολογίες. 
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για παιδιά (ανάγνωση, εργαστήρια δημιουργικότητας) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς. Έχει επίσης συμμετάσχει ως εθελόντρια στην Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.  Είναι επίτιμο μέλος της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς.  Έχει παρουσιάσει έργα της στον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς κι έχει συμμετάσχει σε εκδήλωση για τους Βοιωτούς Συγγραφείς.  Φοιτεί  στο νεοσύστατο  Λαΐκό Πανεπιστήμιο Λιβαδειάς με την επωνυμία Τροφώνιος Ακαδημία.
Διηγήματά της διακρίθηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και συμπεριλαμβάνονται σε Ανθολογίες. Το διήγημα με τίτλο ‘’Το κίτρινο δάνειο’’ απέσπασε το Α Βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της ΕΤΕΠΚ το 2016 και το διήγημα ‘’Τα φιλαράκια’’ διακρίθηκε με έπαινο στον ίδιο διαγωνισμό το 2017. Το διήγημά της με τίτλο ‘’Σαν σήμερα’’ απέσπασε το Β βραβείο διηγήματος στον Παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας. Στον ίδιο διαγωνισμό στην κατηγορία ‘’Βιβλία και έργα’’ της χρονιάς 2017,  η πρώτη συλλογή διηγημάτων  της Το κίτρινο δάνειο διακρίθηκε με βραβείο. Το κίτρινο δάνειο απέσπασε επίσης το Γ βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Λογοτεχνικό Περιοδικό Κεφαλονιάς για το έτος 2017.  


Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Νίκη Μπλούτη Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Νίκη Μπλούτη Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 29, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.