Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Έλσα Σπανού



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Έλσα Σπανού. Την ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ''Στη φωτιά της επανάστασης'' κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής καί είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας ''Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ''.Για όσες/όσους ενδιαφέρεστε,μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                                     Για να δούμε τι μου είπε....

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Ε.Σ. Έγραφα από πολύ μικρή. Θεατρικά κείμενα, ποιήματα αλλά και διηγήματα. Στην πρώτη λυκείου, άρχισα να γράφω ένα μυθιστόρημα φαντασίας. Πάντα ήθελα να γίνω συγγραφέας γιατί με εκφράζει πολύ αυτό το ταξίδι των λέξεων. Είναι ένας υπέροχος τρόπος έκφρασης.

EΡΩΤΗΣΗ 2: Τί αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;

Ε.Σ. Τα πάντα. Όχι κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί να δω π.χ. ένα όμορφο τοπίο και να εμπνευστώ αλλά ακόμα και κάτι πιο απλό,όπως ένα αντικείμενο. Σίγουρα πηγή έμπνευσης αποτελεί για μένα η φύση και η μουσική  ̶  ιδιαίτερα η κλασσική.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο ''Στη φωτιά της επανάστασης'' κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής. Πόσο καιρό χρειάστηκε να το γράψετε; Eίχατε εξ αρχής στον νού σας όλη την ιστορία του,ή,το αφήσατε να σας οδηγήσει μόνο του;

Ε.Σ. Ένα χρόνο περίπου. Είχα από την αρχή όλη την ιστορία στο νου μου, ωστόσο, κάποιες στιγμές, οι ήρωές μου, με οδηγούσαν θα έλεγα σε διαφορετικά μονοπάτια και ιδιαίτερα ο κεντρικός πρωταγωνιστής μου ο Οδυσσέας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Το βιβλίο σας ''Στη φωτιά της επανάστασης'' είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας ''Η τριλογία της επανάστασης''. Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Μπορείτε να μας πείτε κάτι γι'αυτό;

Ε.Σ. Ναι, για την ακρίβεια, το δεύτερο είναι ήδη στη μέση περίπου. Δυστυχώς, για το δεύτερο δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά πέρα από το ότι είναι η έκπληξη της τριλογίας. Ωστόσο, ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι είναι πιο δραματικό χωρίς να χάνει ταυτόχρονα και τη χιουμοριστική διάθεσή του. Περιέχει πολλές απαντήσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Υπάρχει περίπτωση στα επόμενα βιβλία της τριλογίας να μάθουμε περισσότερα πράγματα σχετικά με τις ιστορίες των υπόλοιπων ηρώων; Π.χ.του Αλέξη με την Σμαράγδα;

Ε.Σ. Ναι, φυσικά. Ειδικά τα πρόσωπα που αναφέρατε ο Αλέξης και η Σμαράγδα είναι πρόσωπα που έχουν ενεργό ρόλο στη συνέχεια της ιστορίας και όχι μόνο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί επιλέξατε να γράψετε βιβλίο που να ανήκει στην αισθηματική λογοτεχνία; Τί θέλετε να πείτε μέσα από τα βιβλία σας;

Ε.Σ. Είμαι από τη φύση μου πολύ ρομαντική και αγαπώ το αισθηματικό μυθιστόρημα  ̶  όπως και όλα τα είδη. Πάντα το συναίσθημα κατείχε πολύ σημαντική θέση σε ό,τι κι αν έγραφα. Με κάθε βιβλίο θέλω να πω και κάτι διαφορετικό. Με την επανάσταση, θέλω να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι να τολμάμε γι’ αυτά που πραγματικά αγαπάμε. Να περιορίζουμε τα πρέπει και να ακολουθούμε την καρδιά μας, γιατί μόνο έτσι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να νιώσει ευτυχισμένος. Χωρίς,βέβαια,αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να ακούει και τη φωνή της λογικής. Είναι συνδυασμός. 
Επίσης, το αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κοινωνία και οι προκαταλήψεις της σε ένα άτομο. Όπως, στην περίπτωση των ηρώων μου, που τους επηρέασαν αρκετά, αλλά και τους ταλαιπώρησαν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη,ή,είστε δοσμένη στην αισθηματική λογοτεχνία;

Ε.Σ. Ναι, βέβαια. Γράφω όλα τα είδη. Φτάνει να πω ότι γράφω ήδη  ̶ πάντα παράλληλα−  ένα βιβλίο φαντασίας και ένα άλλο θρίλερ. Μέχρι στιγμής έχω γράψει διηγήματα τρόμου, φαντασίας (κάποια εκ των οποίων έχουν βραβευτεί) αλλά και επιστημονικής φαντασίας. Κάποια στιγμή θα ήθελα να γράψω και ένα αστυνομικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;

Ε.Σ. Να γράφω βιβλία με τα οποία ο/η αναγνώστης/αναγνώστρια θα ξεφεύγει από τη δύσκολη καθημερινότητα και θα ταξιδεύει μέσω των σελίδων τους. Βιβλία που διαβάζονται πολλές φορές και δεν κοσμούν απλά μια βιβλιοθήκη. Ιστορίες που θα αγαπηθούν για τα μηνύματα, τις εικόνες και τους ήρωές τους. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ξεκινήσατε ως συγγραφέας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα wattpad. Πώς αισθάνεστε που πλέον το βιβλίο σας εκδόθηκε;

Ε.Σ. Ναι, ήταν ένα μεγάλο τόλμημά μου να αναρτήσω κείμενά μου στο διαδίκτυο. Όπως είπα,έγραφα από μικρή και επειδή θα ακολουθούσα τη συγγραφή επαγγελματικά, ήθελα να ακούσω απόψεις, κριτικές και να μάθω εντυπώσεις. Γιατί θέλω να εξελίσσομαι. Κάθε φορά θέλω να γίνομαι καλύτερη. Γι’ αυτό και δουλεύω πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Ποιό το αρχικό συναίσθημα που νιώσατε,όταν πιάσατε για πρώτη φορά το βιβλίο σας στα χέρια σας;

Ε.Σ. Δε νομίζω ότι περιγράφεται. Χιλιάδες συναισθήματα. Συγκινήθηκα πολύ. Δεν ντρέπομαι να πω ότι έκλαψα κιόλας από χαρά κι ενθουσιασμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Υπάρχει κάποιος συγγραφέας,ή,βιβλίο το οποίο ξεχωρίζετε;

Ε.Σ. Πολλούς συγγραφείς ξεχωρίζω. Αλλά πάνω από όλους θαυμάζω τον αδερφό μου, Κωνσταντίνο Σπανό, που είναι υπέροχος συγγραφέας. Είναι πρότυπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Είσαστε πολύ νέα καί κάνατε μία πολύ καλή αρχή στον κόσμο της συγγραφής. Ποιό μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στα νέα παιδιά,που επιθυμούν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Ε.Σ. Να μην σταματήσουν να γράφουν ακόμα κι αν δουν δυσκολίες στον δρόμο τους. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες σίγουρα. Αλλά αν υπάρχει αγάπη και μεράκι για τη συγγραφή,μπορούν να αντιμετωπιστούν τα πάντα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 13: Τέλος,θα μπορούσατε να δείτε ένα βιβλίο σας να γίνεται τηλεοπτική σειρά,θεατρικό έργο,ή,ταινία στο σινεμά;

Ε.Σ. Ναι, θα το ήθελα πολύ. Ιδιαίτερα στον κινηματογράφο και στο θέατρο που αγαπώ πολύ.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Ε.Σ. Κι εγώ σας ευχαριστώ για την υπέροχη συνέντευξη!

                                       Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                        https://dominicamat.blogspot.com/2020/01/blog-post_71.html

Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Έλσα Σπανού Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Έλσα Σπανού Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 28, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.