ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
Σήμερα διάβασα καί σας προτείνω το βιβλίο ''ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ'' από την συγγραφέα κυρία Μανίνα Ζουμπουλάκη,το οποίο είναι το πρώτο μέρος της σειράς #Η Τριλογία της Αθήνας. Ήταν η δεύτερη φορά που ήρθα σε επαφή με την γραφή της καί έμεινα πολύ ικανοποιημένη.
Η συγγραφέας έχει ένα δικό της μοτίβο πάνω στο οποίο στηρίζεται για να αποτυπώσει τις ιστορίες της στο χαρτί. Δεν το θεωρώ κακό. Αντίθετα είναι ένα δικό της χαρακτηριστικό καί καθιστά ξεχωριστό τον τρόπο που γράφει. Μπορεί μέσα στα βιβλία της να συνδέει με έναν απλό,φυσικό τρόπο το χιούμορ καί τον σοβαρό λόγο,χωρίς να προσπαθεί το ένα να επικρατήσει του άλλου,αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει απόλυτη ισορροπία. Δεν μειώνεται καθόλου σε αξία το νόημα της ιστορίας. Μην σας πώ ότι έτσι γίνεται πιο έντονο κι ευνόητο από τον αναγνώστη.
Η υπόθεση του βιβλίου έχει συνεχόμενη ροή καί λόγο. Τα κεφάλαια είναι μικρά καί περιεκτικά. Καθένα κοσμείται με ένα δικό του τίτλο. Μία λέξη η οποία μας έδινε να καταλάβουμε το τι πρόκειται να μάθουμε/καταλάβουμε μέσα από την ανάγνωση του κεφαλαίου. Βρήκα ευφυή την κίνηση της συγγραφέως να βάζει ως εισαγωγή του κάθε κεφαλαίου τον μύθο για κάποια αρχαία ηρωϊδα. Κρατήστε αυτήν την πληροφορία. Εκτός του ότι έμαθα πράγματα που δεν γνώριζα,ταιριάζει απόλυτα με την πλοκή της ιστορίας. Ταυτόχρονα οι αληθοφανείς,γρήγοροι διάλογοι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές δίνουν έναν τόνο ζωντάνιας στο κείμενο.
Με πλοκή ενδιαφέρουσα η συγγραφέας έχει σκοπό να τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου καί να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του μέχρι το τέλος. Πώς μπορεί να συνδέονται μία διαζευγμένη με δύο έφηβα παιδιά που ''βλέπει'' οράματα,ο πρώην(γκέι)σύζυγός της,πολιτικές οργανώσεις καί κάποιοι φόνοι που θα γίνουν κατά την διάρκεια της αφήγησης; Η συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του βιβλίου της θέλει να αναδείξει τα κακώς κείμενα της εποχής μας καί το πως επηρεάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις τόσο σε προσωπικό,όσο καί σε κοινωνικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται ένα στακάτος,ξύλινος λόγος πάντα για να τονιστούν αυτά τα προβλήματα. Όσο πιο λιτός καί καθημερινός ο λόγος,τόσο πιο εύκολο να γίνει ανιληπτό από το αναγνωστικό κοινό.
Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων είναι πολύ καλή καί ταιριαστή με τους ήρωες. Εμφανίζονται με τα όποια στοιχεία θα θέλαμε κι εμείς να φέρουν. Συμπεριφέρονται καί σκέφτονται με τρόπο αντίστοιχο της ηλικίας,του φύλου τους,των πεποιθήσεών τους. Βλέπουμε την μάνα που παλεύει να τα καταφέρει για το καλό των παιδιών της. Ο άνεργος πατέρας που πλέον κάνει φανερές τις σεξουαλικές του προτιμήσεις ως ένα βαθμό αλλά παράλληλα φοβάται την πιθανότητα απόρριψης στον επαγγελματικό τομέα εξαιτίας αυτού. Οι έφηβοι με τις ανησυχίες τους καί οι υπόλοιποι ήρωες με τα δικά τους θέματα. Εμένα στο σύνολό τους μου έβγαλαν μία οικειότητα καί μπορούσα στα πρόσωπά τους να δω άτομα που γνωρίζω σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Εμένα το βιβλίο μου άρεσε πολύ καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε,να το διαβάσετε. Ελπίζω σύντομα να διαβάσω καί το δεύτερο βιβλίο της σειράς που κυκλοφορεί ήδη. Μέχρι την επόμενη φορά σας εύχομαι καλά σας αναγνώσματα!
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Τι σχέση έχει η Κασσάνδρα, η βασιλοπούλα της Τροίας, με τις εθνικιστικές οργανώσεις της σημερινής Ελλάδας; Και τι μπορεί να καταφέρει μια σύγχρονη, σχεδόν-μάντισσα όταν ο (γκέι) πρώην της συλλαμβάνεται για το φόνο ενός φιλελεύθερου πολιτικού; Μπορεί να «δει» ποιος είναι ο δολοφόνος ή απλώς φτιάχνει ιστορίες με το μυαλό της; Και, αν είναι έτσι, γιατί όσο πληθαίνουν οι νεκροί, προοδευτικοί, αλληλέγγυοι ή σχετικοί, τόσο την κυριεύουν τα «οράματα»; Η Δώρα δεν τα καταλαβαίνει όλα. Μόνον ποιος της κρύβει λόγια, δηλαδή όλοι. Ο μεγάλος της έρωτας που εμφανίζεται απ’ το πουθενά, ο δικηγόρος φίλος, ο γιος της… Εντωμεταξύ, οι προδοσίες διαδέχονται τα ψέματα και οι δολοφονίες γίνονται δύο, τρεις, ή έξι…
ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ
Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας:
https://dominicamat.blogspot.com/2020/03/blog-post_13.html
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΝΙΝΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ
Reviewed by Dominica
on
Ιανουαρίου 14, 2020
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: