Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Δημήτρη Κοπαράνη



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Νέα χρονιά,νέες συνεντεύξεις από πολλούς ενδιαφέροντες συγγραφείς που θέλουμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Ποδαρικό με την πρώτη συνέντευξη του έτους μας κάνει ο συγγραφέας κύριος Δημήτρης Κοπαράνης. Το βιβλίο του με τίτλο ''Γκλόρια,δε χιονίζει τα Χριστούγεννα στη Λεπτοκαρυά'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε μέσω του site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                              Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας....

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;

Δ.Κ. Είμαι δημοσιογράφος και γράφω για γαστρονομία και ταξίδια. Η ιστορία ξεκίνησε ούτε έναν χρόνο πριν, με ένα μάθημα δημιουργικής γραφής που έκανα για να χαλαρώσω το ύφος μου. Με αυτή την αφορμή ανακάλυψα πως είχα πολλές ιστορίες να πω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ο τίτλος του βιβλίου σας ''Γκλόρια,δε χιονίζει τα Χριστούγεννα στη Λεπτοκαρυά'',πώς επιλέχθηκε;

Δ.Κ. Τον διαλέξαμε γιατί σπάνια χιονίζει τα Χριστούγεννα στη Λεπτοκαρυά αλλά θα ήταν πολύ ωραία αν χιόνιζε. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Είχατε κάποιο πλάνο πάνω στο οποίο βασιστήκατε για να γράψετε την ιστορία του βιβλίου ή τo αφήσατε να σας οδηγήσει μόνo τoυ;

Δ.Κ. Δεν ξεκινάω από το θέμα όταν γράφω αλλά από τα βασικά. Ετοιμάζω σημειώσεις για τους ήρωες, πως είναι, τι φοράνε, πως τους λενε, τι τους αρέσει, τι φαγητό τρώνε το βράδυ, τι μουσική ακούνε. 

Συνεχίζω περιγράφοντας το μέρος που ζουν. Που είναι, πως είναι, τι άνθρωποι κυκλοφορούν, πως βρέθηκαν αυτοί εκεί και τι γυρεύουν στη ζωή τους.  Είναι σημαντικό να νιώσω πως το μέρος αυτό και οι άνθρωποι εκεί είναι πραγματικοί. Μόνο έτσι θα τους νοιαστώ. 

Μετά κάνω ένα σχεδιάγραμμα πλοκής: από που ξεκινάει η ιστορία, τί συμβαίνει, τί πυροδοτεί τη δράση, έρχεται κάποιος, φεύγει κάποιος, συμβαίνει κάτι μοναδικό; Πώς τελειώνει η ιστορία; Ποιά θέματα θέλω να τακτοποιήσω, ποιά να εξηγήσω και ποιά να αφήσω στη φαντασία του αναγνώστη; 

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιά ήταν η αφορμή για την συγγραφή του βιβλίου σας ''Γκλόρια,δε χιονίζει τα Χριστούγεννα στη Λεπτοκαρυά'';

Δ.Κ. Είχα αγαπήσει τόσο πολύ τους ήρωες που έπρεπε να ολοκληρώσω την ιστορία τους. Κανά δυό φορές που τους παράτησα στη μέση, δεν με άφηναν σε ησυχία. Άκουγα ένα τραγούδι και έλεγα «Αυτό θα μπορούσε να το πει η Γκλόρια», έβλεπα μια ταινία και σκεφτόμουν,έτσι θα έκανε το Μελαγχολικό Αγόρι. Έπρεπε να τελειώνω, σαν μνημόσυνο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς; 

Δ.Κ. Αχ. Δεν πιστεύω πως μπορείς να προκαλέσεις την έμπνευση για κάτι. Μπορείς να καλλιεργήσεις όμως τη διάθεση για δημιουργία που έχεις. Εγώ,για παράδειγμα,προσπαθώ να έχω την αίσθηση πως όλα μπορούν να συμβούν. Επίσης, επιδιώκω να απολαμβάνω κάθε στιγμή. Για το γράψιμο όμως ισχύει το εξής: χρειάζεσαι λέξεις για να γράψεις. Αν δε γράφεις συστηματικά και κάθε μέρα,δεν τελειώνεις αλλά ούτε αρχίζεις τίποτα.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Αν ναι,θα μπορούσατε να μας πείτε κάποια πράγματα;

Δ.Κ. Θα είναι ένα βιβλίο μαγειρικής. Είναι μια δουλειά που έκανα με μεγάλη επιτυχία για πολλά χρόνια. Όταν είσαι μέσα στο σύστημα αυτό,δεν μπορείς να πεις την αλήθεια. Τώρα που βγήκα,μπορώ να μιλήσω. Θα έχει συνταγές, ιστορίες και στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε. Πώς επιλέγουμε τί θα φάμε; Τί είναι αυτό που κάνει ένα φαγητό νόστιμο; Γιατί το σύγχρονο διατροφικό σύστημα μας αρρωσταίνει, και τί θα μαγειρέψουμε αύριο; 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Μέσα στο βιβλίο σας έχετε βάλει πολλά χαρακτηριστικά τραγούδια της εποχής,που διαδραματίζονται τα γεγονότα. Θεωρείτε ότι αυτό βοηθάει στο να γίνει πιο οικείο στον αναγνώστη το κείμενο;

Δ.Κ. Δεν είναι απλά τραγούδια που παίζουν σε μια λίστα. Οι ήρωες συνομιλούν με τους στίχους και η Γκλόρια - σαν τραγουδίστρια - συνδέει άμεσα τη ζωή της με τη μουσική που ακούει. Το βιβλίο άλλωστε είναι στην ουσία του ένα μιούζικαλ. Έτσι το έζησα όταν το έγραφα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Δ.Κ. Ζούμε σε μια χώρα που δε διαβάζει, δεν είναι κουλ να διαβάζεις. Μπορεί να μην έχουμε και χρόνο, πώς να έχεις χρόνο όταν είσαι στο instagram δύο ώρες την ημέρα;  Σε μια εποχή που όλα τα έχουμε πει,τί είναι αυτό που κάνει τον νέο, νέο; Από την άλλη όλοι, σε κάθε χώρο υπήρξαν κάποια στιγμή νέοι. Και αυτό είναι ένα ασυναγώνιστο πλεονέκτημα. Θεωρώ,όμως, πως ο αναγνώστη πάντα αναζητά τον επόμενο «νέο».  

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία επιλέγετε να διαβάσετε;

Δ.Κ. Τα πάντα με αδυναμία στον Παπαδιαμάντη, στο σύμπαν της Ζατέλη, στη Σοφία Νικολαϊδου, στην Ορσαλία Κασσαβέτη - έχουμε κοινές εμμονές - στην Annie Proux, στον John Williams, στον Capote, στην Joan Didion, στην  Candance Bushnell, στον Herman Melville. Σίγουρα ξεχνάω πολλούς. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Ποιές οι συμβουλές σας προς τους νέους συγγραφείς καί αναγνώστες;

Δ.Κ. Για τον συγγραφέα: Για κάθε έναν που γράφει υπάρχει τουλάχιστον ένας που τον διαβάζει. 

Για τον αναγνώστη: Σήμερα τα social media κάνουν την επικοινωνία μοναδική. Μην σπαταλάτε την ενέργειά σας βάζοντας αστεράκια σε βιβλία σε site που σας πουλάνε διαφημίσεις. Αντίθετα,αναπτύξτε έναν διάλογο με τους συγγραφείς που διαβάζετε. Θα χαρώ πολύ να τα πούμε! ( Στο instagram:  koparanis)

                              Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

                               Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                       Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                          https://dominicamat.blogspot.com/2020/01/blog-post_76.html

                 

Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Δημήτρη Κοπαράνη Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Δημήτρη Κοπαράνη Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.