Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Κώστα Θερμογιάννη



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων τον συγγραφέα κύριο Κώστα Θερμογιάννη,τον οποίο ευχαριστώ θερμά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο του ''Η εφεύρεση του ανθρώπου'' όπου περιλαμβάνονται δημοσιευμένα άρθρα του ιδίου στον ηλεκτρονικό κι έντυπο τύπο από τις 18/11/2016 έως καί 12/11/2019. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.

                                            Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας....

                                             ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ



ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποια ανάγκη σας ήρθε να καλύψει η συγγραφή στη ζωή σας;

Κ.Θ. Κυρία Γανίτη επιτρέψτε μου αρχικώς να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτή μας τη συζήτηση.
Το γράψιμο ήρθε ως ένα φυσικό επακόλουθο της ανάγνωσης αλλά και ως μια επιθυμία για εξωτερίκευση σκέψεων και εμπειριών από τη ζωή μου. Το κομμάτι βεβαίως της αρθρογραφίας προέκυψε κυρίως από το γεγονός πως δε θα μπορούσα να μείνω αδιάφορος σε ό,τι με ενοχλεί και αφορά τον κόσμο γύρω μου.


EΡΩΤΗΣΗ 2: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Κ.Θ. Η έμπνευση είναι κάτι που είναι καλοδεχούμενη μεν αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε, τουλάχιστον αυτό ισχύει για τη δική μου περίπτωση, να την προσκαλέσουμε να μας χτυπήσει την πόρτα όταν το επιθυμούμε. Έχω εδώ και χρόνια σταματήσει να περιμένω την έμπνευση για να γράψω, ο δρόμος που ακολουθώ για τη συγγραφή των κειμένων μου είναι διαφορετικός και προέρχεται κυρίως από τη μελέτη και το διάβασμα. Αν κάτι πάντως με προκαλεί να γράψω και θα μπορούσα ενδεχομένως να το βαφτίσω έμπνευση, είναι οι εικόνες που δημιουργεί στο μυαλό μου η ποίηση. Η μελέτη της ποίησης είναι ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της ζωής μου και μέσα από αυτή έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις που ένιωσα να πυροδοτείται εντός μου η ανάγκη να εκφραστώ δια της γραφής.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Από το βιογραφικό σας μαθαίνουμε ότι έχετε δημιουργήσει κι ασχολείστε με τον διαδικτυακό τόπο τοβιβλιο.net (tovivlio.net). Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια;

Κ.Θ. Εφτά χρόνια πριν, από μια ανάγκη εσωτερική για τη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για τη λογοτεχνία, δημιουργήθηκε ο δικτυακός τόπος τοβιβλίο.net. Το σκεπτικό για τη δημιουργία του ήταν και παραμένει ακόμα το ίδιο: Ένα μέρος στο οποίο κάθε άνθρωπος που θέλει να εκφραστεί κι έχει κάτι αξιόλογο να δώσει στον κόσμο της λογοτεχνίας να μπορεί να το κάνει. Ταυτόχρονα, η ιστοσελίδα αποτελεί πηγή σοβαρής και αξιόπιστης πηγής πληροφόρησης για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και όχι μόνο. Αν και δεν μου αρέσει να μιλώ με αριθμούς, οι αριθμοί άλλωστε δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μιλήσουν για ποιοτικά κριτήρια, θα πρέπει να αναφέρω πως στα εφτά χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι μάς έχουν εμπιστευτεί το έργο τους. Την ίδια στιγμή, εκτός από τις λογοτεχνικές συμμετοχές, τα δοκίμια και το εκπαιδευτικό υλικό, έχουμε δημοσιεύσει χιλιάδες βιβλιοκριτικές από αξιόπιστους και αξιόλογους ανθρώπους που γράφουν για το βιβλίο. Συνεχίζουμε πάντα με το ίδιο μεράκι της πρώτης μέρας. Και το κάνουμε όχι γιατί αποσκοπούμε σε κάποιο οικονομικό όφελος, άλλωστε απολύτως καμία οικονομική συναλλαγή δεν γίνεται στη σελίδα ούτε υπάρχουν διαφημίσεις, το κάνουμε γιατί απλώς αγαπάμε τη λογοτεχνία. Και μετά από εφτά χρόνια αγαπήσαμε και την ίδια τη σελίδα, το δικτυακό τόπο τοβιβλίο.net!

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσο εύκολη, ή, δύσκολη η μετάβαση απ’ την αρθρογραφία στην συγγραφή;

Κ.Θ. Θα έθετα το ερώτημα ανάποδα, αν βεβαίως ως ‘συγγραφή’ εννοείτε τη δημιουργία λογοτεχνικών κειμένων. Ξεκίνησα από τα τελευταία και στη συνέχεια πέρασα στην αρθρογραφία, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείψω τη λογοτεχνία. Το πέρασμα στην αρθρογραφία έγινε γιατί ένιωσα πως ως πολίτης έχω την υποχρέωση να συνδράμω στο δημόσιο διάλογο εκθέτοντας τις απόψεις μου για όλα εκείνα τα ζητήματα που θεωρώ πως δεν είναι ιδανικά. Πολίτης με την έννοια του «συμπράττω» και του «συμμετέχω» στις υποθέσεις των κοινών, της πόλης και της πολιτικής, όχι όμως και των πολιτικών κομμάτων. Η μετάβαση από το ένα είδος στο άλλο δεν είναι δύσκολη, έχω άλλωστε πιάσει τον εαυτό μου πολλές φορές μέσα στην αρθρογραφία μου να προσθέτω ή να χρησιμοποιώ λογοτεχνικά στοιχεία. Αυτό το τελευταίο στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει γίνει ασυνείδητα, είναι ίσως μια συνήθεια πια. Σε μια πρόσφατη κριτική για το βιβλίο μου «Η εφεύρεση του Ανθρώπου», ο ποιητής Μπάμπης Τσέλος αναφέρει: «Τα άρθρα του δεν είναι άρθρα συνηθισμένα, είναι λογοτεχνικά. Ο λόγος του ξεπερνά τον πεζό λόγο και φτάνει στις παρυφές του ποιητικού». Ίσως τελικά αρθρογραφία και συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων να μη διαφέρουν και πολύ!

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Πώς αποφασίσατε να εκδώσετε όλα αυτά τα άρθρα μέσα σε ένα βιβλίο; Πώς έγινε η επιλογή των; Πόσος χρόνος χρειάστηκε;

Κ.Θ. Οφείλω να ομολογήσω πως η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου δεν ήταν δική μου. Προήλθε από ένα τηλεφώνημα μιας εξαιρετικής κυρίας η οποία όντας φιλόλογος μού είπε πως διδάσκει κείμενά μου στο μάθημα της Έκθεσης στους μαθητές της στο Λύκειο και με ρώτησε αν υπάρχει κάπου συγκεντρωμένο το σύνολο των κειμένων μου. Η εφεύρεση του Ανθρώπου είναι το πρώτο μη λογοτεχνικό μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής. Είχα την αίσθηση πως θα ήταν αδύνατο κάποιος εκδοτικός οίκος να θελήσει να συνεργαστεί μαζί μου για να δημιουργήσουμε ένα τέτοιου είδους βιβλίο. Οφείλω λοιπόν, με την ευκαιρία που μου δίνετε, να ευχαριστήσω τις εκδόσεις Ελκυστής και τον εκδότη Αχιλλέα Τριαντόγλου για την εμπιστοσύνη.
Η επιλογή των άρθρων έγινε από ένα σύνολο δημοσιευμένων στον Τύπο κειμένων των τελευταίων δύο και πλέον ετών με κριτήριο κυρίως την αντιπροσωπευτικότητά τους για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία μας αλλά κι εμάς τους ίδιους ως ανθρώπους. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί επιλέξατε να τα τοποθετήσετε με φθίνουσα χρονική σειρά; 

Κ.Θ. Η επιλογή αυτή καθώς και η αναγραφή της ημερομηνίας που δημοσιεύτηκε το κάθε άρθρο έγινε με μοναδικό σκοπό να γνωρίζει ο αναγνώστης το πλαίσιο και την επικαιρότητα της χρονικής στιγμής που αυτά γράφτηκαν. Επίσης, μπορεί να ανακαλέσει κανείς μέσα από το βιβλίο ορισμένα χρονικά ορόσημα των τελευταίων δύο - τριών ετών.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Έχετε γράψει κι άλλα βιβλία τα οποία έχουν εκδοθεί. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο γι' αυτά;

Κ.Θ. Τα υπόλοιπα βιβλία που έχω γράψει έχουν λογοτεχνικό χαρακτήρα, είναι βιβλία που με συλλογές μικρών ή μεγαλύτερων ιστοριών, όπως ο ‘Παράδρομος στο χρόνο’ και το βιβλίο ‘Ο δάσκαλος και ο καθρέφτης’, ένα παιδικό παραμύθι με τον τίτλο «Ταντίνιο, το χαμογελαστό κοχύλι» και η ‘Ελένη’ που είναι μια νουβέλα με χαρακτηριστικά παραμυθιού αλλά για μεγάλα παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Έχω επίσης συμμετέχει σε πάρα πολλά συλλογικά βιβλία. Είμαι περήφανος για όλες τις εκδόσεις που έχω κάνει, κάθε μία από αυτές με οδήγησε στο σημείο που βρίσκομαι σήμερα!

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Κ.Θ. Αυτή η ερώτηση κυρία Γανίτη θαρρώ πως δεν είναι εύκολο να απαντηθεί στο λιτό και περιορισμένο χώρο μιας συζήτησης όπως ετούτη. Όμως, για να σας δώσω μια απάντηση όσο το δυνατόν πιο περιεκτική, επιτρέψτε μου να αφαιρέσω από την ερώτησή τη λέξη «πρέπει». Δεν «πρέπει» να διαβάζουμε βιβλία αλλά να αποτελεί μια ανάγκη μας, όπως το νερό κι ο αέρας, η μελέτη (και όχι ενδεχομένως το ‘διάβασμα’) βιβλίων. Διότι τα βιβλία συνδέουν το νου του συντάκτη τους με το νου του αναγνώστη τους, ως εκ τούτου είναι φορείς ανθρώπινου πνεύματος και ψυχής και ως τέτοια πρέπει να τα αντιλαμβανόμαστε.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Μπορείτε να μας πείτε κάτι γι' αυτό;

Κ.Θ. Η αλήθεια είναι πως καμία στιγμή δε σταματώ ούτε να γράφω ούτε να μελετώ. Θα μπορούσα, στο πλαίσιο αυτό, να σας απαντήσω θετικά, πως έχω ξεκινήσει να γράφω το επόμενο πράγμα που θα ήθελα να γράψω, δεν ξέρω αν θα πάρει όμως τη μορφή του βιβλίου. Πρόκειται για ένα θεατρικό το οποίο γράφω ήδη πριν την κυκλοφορία της Εφεύρεσης του Ανθρώπου κι αισιοδοξώ να τελειώσει κάποια στιγμή μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Κ.Θ. Τούτο που μου ζητάτε, να ξεχωρίσω ένα βιβλίο κι έναν συγγραφέα μέσα από μια μεγάλη βιβλιοθήκη, το βρίσκω δύσκολο να το κάνω. Και δε θα το κάνω γιατί απλώς δεν μπορώ! Σίγουρα όμως στην καρδιά μου ξεχωρίζει ο Όμηρος και η Οδύσσεια. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Κ.Θ. Σημαντική και σοβαρή η ερώτησή σας, θα μου επιτρέψετε όμως να απαντήσω μονολεκτικά διότι έτσι πιστεύω πως πρέπει. Να διαβάζουν!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Κ.Θ. Η χαρά και η τιμή είναι δική μου κυρία Γανίτη. Σας ευχαριστώ θερμά!

                                        Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                       https://dominicamat.blogspot.com/2020/02/blog-post_83.html

Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Κώστα Θερμογιάννη Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Κώστα Θερμογιάννη Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 24, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.