Μυστηριώδεις φόνοι στη λίμνη


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μίνωας το αστυνομικό μυθιστόρημα ''Μυστηριώδεις φόνοι στη λίμνη'' του συγγραφέα κυρίου Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ,το οποίο αναφέρεται στην τρίτη περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Δικαστή Τι.
  Αν κι εσείς,όπως εγώ,δεν έχει τύχει να διαβάσετε τα δύο πρώτα βιβλία,μην άγχεστε για το αν θα μπορέσετε να καταλάβετε την υπόθεσή του. Έξυπνα ο συγγραφέας στο υστερόγραφο του βιβλίου δίνει όλες εκείνες τις χρήσιμες λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν στην κατανόησή του. Αλλά καί στην επεξήγηση του κινεζικού συστήματος δικαιοσύνης της τότε εποχής. Εγώ,μάλιστα,πρίν ξεκινήσω την επαφή μου με το κείμενο,διάβασα με προσοχή όσα αναφέρονται μέσα στο υστερόγραφο κι έπειτα συνέχισα με την κανονική σειρά την ανάγνωσή του.
  Ξεκινώντας να ξεφυλλίζετε το βιβλίο θα βρείτε έναν χάρτη/άποψη του Χαν-Γιουάν,του μέρους δηλαδή που θα λάβουν χώρα τα γεγονότα. Στην συνέχεια,υπάρχει ο πρόλογος από τον ίδιο τον συγγραφέα που είναι εξίσου πολύ κατατοπιστικός καί πρίν αρχίσει η εξιστόρηση της ιστορίας,μας παρέχεται ένας αναλυτικός πίνακας των ονομάτων των προσώπων που θα συναντήσουμε μέσα στην υπόθεση,παράλληλα με την αναφορά στην ιδιότητά τους.
  Το βιβλίο αποτελείται από 20 μικρά,περιεκτικά κεφάλαια,καθένα εκ των οποίων έχει ως δικό του τίτλο δύο προτάσεις,οι οποίες εσωκλείουν όλο το νόημα του κεφαλαίου,καθώς καί σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές.
  Εδώ έχουμε μία ιστορία πρωτότυπη,ενδιαφέρουσα καί πολυπρόσωπη. Την χαρακτηρίζει η σφιχτοδεμένη πλοκή,η πληθώρα των εικόνων,το απλό λεξιλόγιο,η δράση καί το μυστήριο. Επίσης,θα συναντήσουμε τρείς κι όχι μία υποθέσεις,οι οποίες αν καί εκ πρώτης άποψης μοιάζουν να μην σχετίζονται μεταξύ τους,τελικά είναι αλληλένδετες κι η μία βοηθάει στην επίλυση της άλλης.
  Ο τόπος διεξαγωγής των γεγονότων είναι το Χαν-Γιουάν το 666 μ.Χ. Δεν πιστεύω να είστε προκατειλημμένοι/ες βλέποντας τον αριθμό στην χρονολογία! Δεδομένου ότι τόσο ο Δικαστής Τι,όσο καί κάποια γεγονοτά ήταν πραγματικά,θα έπρεπε ο συγγραφέας να τοποθετήσει την υπόθεση στην συγκεκριμένη περίοδο. Με αυτό τον τρόπο τονίζονται τα ήθη καί τα έθιμα της χώρας.
  Επιπλέον bonus,12 εικόνες σχεδιασμένες από τον συγγραφέα με την κινεζική τεχνοτροπία,εντέχνως τοποθετημένες σε καίρια σημεία του κειμένου. Του δίνουν έναν τόνο ζωντάνιας καί φρεσκάδας καί μπορεί το αναγνωστικό κοινό ευκολότερα να αντιληφθεί τα χαρακτηριστικά των ηρώων.
  Αν ψάχνετε κάτι αλλιώτικο κι εναλλακτικό,το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μία αρκετά καλή πρόταση. Εγώ θα σας πρότεινα να αναζητήσετε καί τα δύο προηγούμενα καί να τα διαβάσετε με την σειρά που έχουν εκδοθεί.
                                                          Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

666 μ.Χ. Ο Δικαστής Τι διορίζεται επίτροπος στη Χαν-γιουάν, μια μικρή πόλη χτισμένη στην όχθη μιας μυστηριώδους λίμνης. Τα νερά της λεγόταν ότι πήγαζαν από τον Κάτω Κόσμο και στον βυθό της κατοικούσαν παράξενα πλάσματα που άρπαζαν ανυποψίαστους ψαράδες και τους τραβούσαν στα ερεβώδη βάθη της. Κάθε νύχτα, τα περιβόητα «καράβια των λουλουδιών», αυτοί οι πολύχρωμα φωταγωγημένοι πλωτοί οίκοι ανοχής όπου θεσπέσιες εταίρες ψυχαγωγούσαν τους μαγεμένους καλεσμένους, έπλεαν στα ανοιχτά της λίμνης, με τα τραγούδια και τα γέλια να αντηχούν στα μαύρα νερά.


Σε αυτή την παράξενη πόλη, όπου η αισθησιακή απόλαυση συμπλέκεται με το σκοτεινό μυστήριο, ο Δικαστής Τι έρχεται αντιμέτωπος με τον αιφνίδιο θάνατο μιας νεαρής χορεύτριας. Αμέσως μόλις ξεκινά την έρευνα για την εξιχνίαση του εγκλήματος, η μυστηριώδης υπόθεση μιας ακόμα νεαρής κοπέλας που εντοπίζεται νεκρή την πρώτη νύχτα του γάμου της έρχεται στο δικαστήριο. Τα πράγματα θα πάρουν ανεξέλεγκτη τροπή όταν ο Δικαστής Τι θα βρεθεί μπλεγμένος στον δαιδαλώδη ιστό μιας καταχθόνιας συνωμοσίας που εξυφαίνεται γύρω από την τρομερή σέκτα του Άσπρου Λωτού. Τρεις παράξενες υποθέσεις, τρεις γρίφοι που μόνο ο Δικαστής Τι με τη συλλογιστική του ικανότητα θα μπορέσει να λύσει.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΡΟΜΠΕΡΤ ΒΑΝ ΓΚΟΥΛΙΚ(Robert van Gulik)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Chinese Lake Murders

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΣΑΜΑΡΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ
Μυστηριώδεις φόνοι στη λίμνη Μυστηριώδεις φόνοι στη λίμνη Reviewed by Dominica on Απριλίου 26, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.