ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

                                          '' ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΙΝ ΜΙΛΕΡ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 1975
Όταν η υπολοχαγός Κάριν Μίλερ καλείται να διαλευκάνει τον φόνο μιας έφηβης που το πτώμα της ανακαλύφθηκε στη νεκρή ζώνη περιμετρικά του Τείχους του Βερολίνου, σκέφτεται ότι έχει δει πολλές φορές το ίδιο έργο. Μόλις φτάνει στον τόπο του εγκλήματος, συνειδητοποιεί ότι η υπόθεση αυτή δεν θυμίζει καμία άλλη αντίστοιχη. Απ’ ό,τι φαίνεται, το κορίτσι προσπαθούσε να δραπετεύσει – όχι όμως από την Ανατολική προς τη Δυτική Γερμανία, αλλά το αντίστροφο – και, όπως θα αποδειχθεί, το σκηνικό του φόνου ήταν σκηνοθετημένο.
Η Μίλερ είναι μέλος της Αστυνομίας του Λαού, ωστόσο σε ένα καθεστώς όπως αυτό της Ανατολικής Γερμανίας η δύναμή της είναι περιορισμένη. Οι αξιωματικοί της Στάζι της ζητούν να ανακαλύψει την ταυτότητα του δολοφονημένου κοριτσιού, αλλά στην πορεία τη βγάζουν από την υπόθεση με την αιτιολογία ότι έχει υπερβεί τα όρια της δικαιοδοσίας της. Εκείνη όμως δεν πτοείται. Συνεχίζει την έρευνα και οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια και επώδυνες αλήθειες.''
                                                      (Περίληψη οπισθοφύλλου)

  Η γνωριμία μου με την γραφή του συγγραφέα κυρίου David Young έγινε με τρόπο ανορθόδοξο,μπορώ να πώ. Αφού πρώτα διάβασα το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο ''Ο λύκος της Στάζι'',σήμερα επέλεξα να διαβάσω καί να σας παρουσιάσω το πρώτο του βιβλίο,με τίτλο ''Το παιδί της Στάζι''. Δεν μετανιώνω γι'αυτήν μου την επιλογή,επειδή ο συγγραφέας έξυπνα αποτυπώνει τις ιστορίες πάνω στο χαρτί με τέτοιον τρόπο,ώστε να είναι ευκολοδιάβαστες καί να μπορούν να στέκονται αυτόνομες.
  Η ιστορία τοποθετείται στην Ανατολική Γερμανία στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ο συγγραφέας επίτηδες ''αλλοιώνει'' ημερομηνίες καί πρόσωπα,απλά καί μόνο για να καταστήσει πιο έντονη κι ενδιαφέρουσα την πλοκή. Οι γερμανικοί όροι,για ακόμη μία φορά,αναφέρονται ως έχουν μέσα στο κείμενο με σκοπό να ''ακουστεί'' πιο δυνατά στα αυτιά των αναγνωστών καί να προσωποποιηθεί η βαναυσότητα των ανθρώπων που κατείχαν την εξουσία,συνάμα με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της χώρας.
  Ο συγγραφέας μας δίνει μία ιστορία γεννημένη στο μυαλό του,η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να έχει συμβεί καί στην πραγματικότητα. Άλλωστε,δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που είχαν ακουστεί ανάλογες υποθέσεις εκείνη την σκοτεινή περίοδο. Η δράση είναι συνεχόμενη καί οι ανατροπές πολύ περισσότερες. Εκεί που κάποιος είναι βέβαιος ότι έχει βρεί την λύση,τα πάντα αλλάζουν καί τα πιόνια του παιχνιδιού ξαναστήνονται από την αρχή καί ένας νέος γύρος ξεκινά. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα καί πολύ γρήγορα... Τα πάντα κρέμονται από μία λεπτή κλωστή που είναι έτοιμη να σπάσει.
  Άν καί πρόκειται για δύο αστυνομικά βιβλία,βρήκα πολύ αρεστό το γεγονός πως ο συγγραφέας αναφέρεται στα κακώς κείμενα εκείνης της εποχής. Ασκεί αυστηρή κριτική στην πολιτική καί τους εμπλεκόμενους με αυτήν,με λόγο αιχμηρό,καυστικό,σκληρό καί ωμό. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις καί δεν δικαιολογεί. Μας κάνει να δούμε την ασχήμια των κατάλοιπων του πολέμου καί των συνεπειών τους στην καθημερινή ζωή των απλών,αθώων πολιτών.
  Η δεξιοτεχνία της γραφής του συγγραφέα φαίνεται τόσο από τον τρόπο με τον οποίο σκιαγραφεί τον χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας καί των λοιπών ηρώων,μα κι από τον τρόπο που στήνει όλο το σκηνικό της δράσης. Δεν αφήνει κενά,ούτε κουράζει με περιττές επαναλήψεις. Ειδικά δε το τέλος του βιβλίου δεν θα μπορούσα να το φανταστώ καί με εξέπληξε πολύ ευχάριστα.
  Με λίγα λόγια,έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο με σφιχτοδεμένη πλοκή,γρήγορη εξέλιξη των γεγονότων,πολλή αγωνία,σασπένς αλλά καί φόβο. Φόβο,όχι μόνο για όσα συνέβαιναν καί για όλα όσα μπορούσαν να συμβούν,αλλά καί για εκείνα που πιθανότατα θα έπρεπε να κάνουν οι απλοί πολίτες για να επιβιώσουν οι ίδιοι καί οι οικογένειές τους. Ένα δίλημμα που θέτει ο συγγραφέας μέσα από τον επίλογο του βιβλίου είναι το μέχρι που είναι ικανός να φτάσει ένας άνθρωπος για να προστατέψει τους αγαπημένους του. Δυστυχώς,όλες αυτές οι δυσμενείς συνθήκες τον κάνουν να προβεί σε πράξεις που καταδικάζει καί σε άλλη περίπτωση δεν θα έπραττε έτσι.
  Δεν θα σας κουράσω παραπάνω. Εγώ απλά θα σας προτρέψω να αναζητήσετε καί να διαβάσετε καί τα δύο βιβλία με την σειρά που έχουν εκδοθεί. Θα μάθετε πολλά πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε καί ταυτόχρονα θα έχετε την αίσθηση ότι παρακολουθείτε μία πολύ αξιόλογη κινηματογραφική ταινία μία εποχής,όχι τόσο μακρινής από την δική μας.
                                                           Καλές σας αναγνώσεις! 

Υ.Γ. Βραβείο Dagger της Βρετανικής Ένωσης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας για το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: DAVID YOUNG

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Stasi Child

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ

                           Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο ''Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ'':

                               https://dominicamat.blogspot.com/2020/04/blog-post_42.html
 


ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ Reviewed by Dominica on Μαΐου 10, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.