Η κουκουβάγια


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Ένα από τα ''πλεονεκτήματα'' της καραντίνας είναι ότι μας δόθηκε επιπλέον ελεύθερος χρόνος για να μπορέσουμε να διαβάσουμε τα αδιάβαστα βιβλία που περιμέναν υπομονετικά στις βιβλιοθήκες μας να τα επιλέξουμε. Έτσι,λοιπόν κι εγώ σήμερα διάβασα καί σας προτείνω το αστυνομικό βιβλίο του συγγραφέα κυρίου Samuel Bjork με τίτλο ''Η κουκουβάγια''. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τον Χόλγκερ Μουνκ καί την Μία Κρούγκερ,μετά τον ''Παγωμένο άγγελο''.
  Παρ'όλο που δεν έχει τύχει να διαβάσω το πρώτο βιβλίο,ομολογώ πως δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα στην κατανόηση της πλοκής του εν λόγω μυθιστορήματος. Ο συγγραφέας αποδίδει με άρτιο τρόπο πάνω στο χαρτί την υπόθεση καί δεν αφήνει κενά,ή,ερωτηματικά στους αναγνώστες. Βέβαια,θα επιθυμούσα μελλοντικά να διαβάσω καί το προηγούμενο βιβλίο για να μπορέσω να δω την πιθανή εξέλιξη στην γραφή του συγγραφέα.
  Η γραφή είναι στρωτή καί το κείμενο σωστά δομημένο. Χωρίζεται σε εννέα μέρη,καθένα εκ των οποίων αποτελείται από μικρά,συνοπτικά κεφάλαια,τα οποία με την σειρά τους βοηθούν να έχουμε στα χέρια μας ένα ευκολοδιάβαστο καί ευχάριστο μυθιστόρημα. Οι διάλογοι είναι γρήγοροι καί ρεαλιστικοί καί το λεξιλόγιο οικείο. Θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει τον χαρακτηρισμό ''page turner'' γιατί η έντονη δράση καί οι συνεχόμενες ανατροπές δεν επιτρέπουν στους αναγνώστες να το αφήσουν κάτω. Θέλουν να γυρίζουν συνεχώς τις σελίδες καί να φτάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στο τέλος καί να λάμψει η αλήθεια.
   Μέσα στυν υπόθεση του περιέχονται όλα εκείνα τα συστατικά που επιθυμώ από ένα αστυνομικό βιβλίο. ''Ιδιαίτερα'' εγκλήματα που απαιτούν προσεκτικούς καί λεπτούς χειρισμούς για να διελευκανθούν,πολλοί πιθανοί ύποπτοι,μυστήριο,σασπένς,αληθοφανείς ήρωες με τα όποια προσωπικά θέματα τους συντροφεύουν(κυρίως οικογενειακής φύσεως),προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις καί ατομικές συμπεριφορές,μη αναμενόμενα αποτελέσματα καί πολλή περιπέτεια. Θέλω να ''παιδέψω'' το μυαλό μου πρίν βρώ τον ένοχο κι όχι να μου δοθεί απλόχερα... Όπως έγινε κι εδώ.
  Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι όσα τραγικά βιώνουμε στην παιδική μας ηλικία,μας στοιχειώνουν καί μας ακολουθούν σε όλη την πορεία της ζωής μας. Δύσκολα μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά κι αν ποτέ το θελήσουμε,απαιτείται πολλή προσπάθεια από εμάς. Κανείς δεν γεννιέται εγκληματίας. Εντάξει,δεν υπάρχουν δικαιολογίες,μα μπορούμε να το κατανοήσουμε ως ένα βαθμό. Σίγουρα,όμως,αξίζει να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε.
  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του: ''Είναι Οκτώβριος. Ο χειμώνας έχει ήδη απλωθεί σαν γκρίζο παγωμένο πέπλο πάνω από την πόλη, πάνω από την ειδυλλιακή εξοχή – και πάνω από το γυμνό σώμα του δεκαεφτάχρονου κοριτσιού, που έχει δολοφονηθεί και έχει τοποθετηθεί ευλαβικά σε ένα στρώμα από φτερά κουκουβάγιας, με μια ξανθιά περούκα και ένα λουλούδι στο στόμα, περιτριγυρισμένη από κεριά. Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, Χόλγκερ Μουνκ, και η ατίθαση, μελαγχολική συνεργάτιδά του, Μία Κρούγκερ, είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τη φρίκη με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι. Αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε φαντασία – είναι έργο ενός παρανοϊκού εγκεφάλου. Ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί. Άμεσα. Γιατί αλλιώς… θα το ξανακάνει.''.
                                                            Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: SAMUEL BJORK

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: UGLEN

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΔΙΟΠΤΡΑ
  
Η κουκουβάγια Η κουκουβάγια Reviewed by Dominica on Μαΐου 08, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.