Ευτοπία, η γέννηση ενός νέου κόσμου-Βιβλίο τρίτο


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

 Είμαστε,άραγε,ποτέ ουσιαστικά έτοιμοι/ες να εμπλακούμε σε μία μάχη,ακόμη κι αν την σχεδιάζαμε καιρό καί τώρα έφτασε η κατάλληλη στιγμή για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον; Από πού θα αντλήσουμε την απαραίτητη δύναμη; Ποιοί/ες θα σταθούν δίπλα μας; Μέχρι πού είμαστε διατεθειμένοι/ες να φτάσουμε; Ποιές θυσίες θα κάνουμε; Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον είναι πάντοτε η αφορμή καί η κινητήριος δύναμη για να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά καί να απαιτήσουμε όσα μας ανήκουν καί μας αξίζουν. Δυστυχώς,όμως,κάθε μάχη έχει καί απώλειες. Απώλειες που δεν αναπληρώνονται,μα η σκέψη πως δεν έγιναν εις μάτην,κάπως ελαφρύνει αυτόν τον αβάσταχτο πόνο.
  Το τρίτο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Άννης Παπαθεοδώρου,με τίτλο ''Ευτοπία, η γέννηση ενός νέου κόσμου'',όχι μόνο κλείνει με τον πιο κατάλληλο τρόπο την τριλογία ''Ευτοπία'',αλλά εκδόθηκε καί την πιο ταιριαστή εποχή. Πρόκειται για ένα δυστοπικό-κοινωνικό μυθιστόρημα που κάλλιστα θα μπορούσε να βασιστεί σε αληθινά γεγονότα. Άλλωστε,όλη αυτή η περίοδος που ζήσαμε καί εξακολουθούμε να ζούμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού,ως μία δυστοπία μπορεί να χαρακτηριστεί. Εύστοχα η συγγραφέας κάνει ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στις λέξεις δυστοπία καί ευτοπία. Σε μία πιο ελεύθερη ''μετάφραση''-ας μου επιτραπεί η σκέψη-μου μοιάζουν οι λέξεις σαν να περιγράφουν ένα σκοτεινό κι ένα φωτεινό μέλλον αντίστοιχα.
  Για μία ακόμη φορά η πένα της συγγραφέως είναι μαγευτική καί καθηλωτική. Θα μπορούσα να έχω τελειώσει την ανάγνωση του βιβλίου μέσα σε λίγες ώρες. Παρ'όλα αυτά επέλεξα να το διαβάσω τμηματικά μέσα σε δύο μέρες για να παρατείνω την αίσθηση απόλαυσης που μου προσέφερε.
  Η γραφή της συγγραφέως εξελίχθηκε,όπως εξελίχθηκαν καί οι χαρακτήρες των ηρώων μέσα από τα όποια προβλήματα καί καταστάσεις που έζησαν. Δεν έμεινε στάσιμη κι αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα-όπως άλλωστε έχετε καταλάβει κι από άλλες φορές-να το συναντώ στα βιβλία των συγγραφέων που επιλέγω να διαβάζω. Το καθημερινό καί πλούσιο λεξιλόγιο,οι γρήγοροι,ρεαλιστικοί διάλογοι,η σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων καί οι παραστατικές περιγραφές καθιστούν το βιβλίο ευανάγνωστο καί αξιόλογο. Το κατάμεστο από πληθώρα εικόνων κείμενο γεννά στην ψυχή καί το μυαλό των αναγνωστών σκέψεις καί συναισθήματα. Σκέψεις για το τι θα έκαναν οι ίδιοι/ες αν βρίσκονταν στην θέση των ηρώων. Όσο για τα συναισθήματα; Πόνος,ελπίδα,λύτρωση θα ήταν τα κυρίαρχα.
  Στο τρίτο καί τελευταίο βιβλίο,όλα έρχονται στο φως. Οι ανατροπές είναι πολλές καί συνεχόμενες. Το ίδιο καί η δράση καί η αγωνία που ''χτυπά'' κόκκινο. Δεν υπάρχει γυρισμός,ούτε λεπτό που οι ήρωες μας θα δειλιάσουν. Είναι τόσο κοντά στην υλοποίηση του ονείρου,που τίποτα δεν μπορεί να τους σταθεί εμπόδιο.
  Η συγγραφέας εύστοχα επιλέγει στην αρχή του βιβλίου να δώσει στο αναγνωστικό κοινό μία περίληψη των δύο προηγούμενων βιβλίων,η οποία βοηθά ώστε ο αναγνώστης να μπεί πιο ομαλά μέσα στο κλίμα των γεγονότων καί να θυμηθεί πρόσωπα καί καταστάσεις,που ίσως να είχε ξεχάσει σε περίπτωση που έχει μεσολαβήσει αρκετό διάστημα από την ανάγνωση των δύο πρώτων βιβλίων. Άν καί σε άλλη περίπτωση,αυτό ίσως να με ενοχλούσε καί να το θεωρούσα περιττό,εδώ μπορώ να πώ ότι με βοήθησε να πιάσω το νήμα της υπόθεσης από εκεί που το είχα αφήσει την προηγούμενη φορά.
  Είπα,παραπάνω,ότι είναι φανερή η εξέλιξη των ηρώων καί ότι ανατράπηκαν σχεδόν τα πάντα. Ναι,είναι αλήθεια. Σχέσεις μεταξύ μελών των οικογενειών αποκαταστάθηκαν καί μυστικά του παρελθόντος ήρθαν στην επιφάνεια καί έφεραν τεράστιες αλλαγές. Αλλαγές που δεν είναι πάντα για κακό. Βέβαια,υπήρξαν κι εκείνοι που δεν άλλαξαν καθόλου κι έμειναν αμετακίνητοι στις πεποιθήσεις τους καί αμετανόητοι μέχρι τέλους.
  Ένα ακόμη στοιχείο του βιβλίου που το βρήκα πολύ αρεστό ήταν το γεγονός πως η συγγραφέας,πλέον,φέρνει όλους τους ήρωες καί των τριών βιβλίων μπροστά. Δεν μένει κανένας πίσω. Αντίθετα,θα βοηθήσει καθένας με την σειρά του στην ομαλή ροή των γεγονότων καί θα βάλει το λιθαράκι του για να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου τους. Απολαμβάνω να διαβάζω τον τρόπο με τον οποίο σκιαγραφεί τον χαρακτήρα κάθε ήρωα ξεχωριστά. Με μεγάλη μαεστρία ''μπαίνει'' από τον έναν ρόλο στον άλλο καί αποτυπώνει πάνω στο χαρτί τις σκέψεις τόσο των γυναικών καί των ανδρών,όσο καί των μικρών παιδιών.
   Επειδή το βιβλίο δεν έχει κυκλοφορήσει πολύ καιρό,κάπου εδώ επιλέγω να κλείσω την κριτική μου,αναφέροντάς σας την πρώτη σκέψη που μου πέρασε από τον νού όταν τελείωσε η ανάγνωση του βιβλίου καί με μία συμβουλή. Ποιά ήταν αυτή η σκέψη; Πως η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον ξεκινάει μέσα από τα παιδιά καί την αγάπη μας για εκείνα. Άν δεν παλέψουμε εμείς,εκείνα δεν θα έχουν ποτέ όσα θα επιθυμήσουν. Όσο για την συμβουλή,εγώ σας προτρέπω να αναζητήσετε καί να διαβάσετε καί τα τρία βιβλία της τριλογίας.
                                                                 Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σαράντα χρόνια μετά την εγκαθίδρυση του Μανιφέστου, ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά με την επιβολή παγκόσμιας διακυβέρνησης, το κλείσιμο των συνόρων, την απαγόρευση μετακινήσεων και επικοινωνιών, τη δημιουργία οικονομικών ζωνών σε κάθε χώρα, τον έλεγχο γεννήσεων και θανάτων και τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε χρήσιμους και ακατάλληλους.

Ταυτόχρονα, κάποιοι πολίτες αντιστέκονται δημιουργώντας έναν μυστικό υπόγειο κόσμο, την Ευτοπία, ενώ άλλοι δημιουργούν τους Άλφα και την οργανωμένη και μεθοδευμένη αντίσταση ενάντια στους απάνθρωπους κανόνες του Μανιφέστου.

Δυο οικογένειες ακροβατούν ανάμεσα στην εξουσία και την επανάσταση, την επιλογή της συμμόρφωσης με τους ανηλεείς κανόνες ή την εξέγερση και τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Τα μέλη τους θα συνδεθούν με ακατάλυτους δεσμούς και θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα μυστικά και τις ενοχές του παρελθόντος, που άλλοτε τους στοιχειώνουν και άλλοτε τους εξιλεώνουν και τους απελευθερώνουν.

Ο αγώνας έχει πλέον οργανωθεί παγκόσμια και η εξέγερση είναι προ των πυλών.

Θα βρουν οι άνθρωποι το θάρρος και τη θέληση να πολεμήσουν, να αντισταθούν, να θυσιαστούν και να ανατρέψουν μια για πάντα την κατάρα του Μανιφέστου;


Θα μπορέσει το όραμα των πολλών ανίσχυρων να επιβληθεί στους λίγους ισχυρούς και ο νέος κρυφός κόσμος να αναδυθεί για να δώσει ζωή στα όνειρα των ανθρώπων;

                                                            ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΒΙΒΛΙΑ


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το πρώτο βιβλίο:


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το δεύτερο βιβλίο:


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Ευτοπία, η γέννηση ενός νέου κόσμου-Βιβλίο τρίτο Ευτοπία, η γέννηση ενός νέου κόσμου-Βιβλίο τρίτο Reviewed by Dominica on Μαΐου 20, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.