ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΒΕΙΣ ΜΙΑ ΤΟΥΡΤΑ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Τα μαθηματικά είναι πανταχού παρόντα στην καθημερινή μας ζωή καί παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που πιστεύουμε. Είναι αλήθεια πως ''ξυπνούν'' ακραία συναισθήματα σε όποιον έρχεται σε επαφή μαζί τους. Είτε τα μισείς,είτε τα λατρεύεις με το ίδιο ασίγαστο πάθος. Μπορούν τα περισσότερα να λυθούν μέσω των μαθηματικών; Tί θα γινόταν,άραγε,εάν έπαυαν να υπάρχουν; Με σιγουριά μπορώ να σας πώ ότι θα χανόταν η ισορροπία καί θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα που δεν θα φανταζόμασταν.
  Όπως έχω ξαναπεί,αναζητώ να διαβάζω βιβλία τα οποία θα είναι ιδιαίτερα καί εναλλακτικά καί θα διαφέρουν από όσα έχει τύχει να συναντήσω μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι πάντα πρέπει να διευρύνουμε τους αναγνωστικούς μας ορίζοντες καί να είμαστε δεκτικοί/ες καί σε άλλα είδη,που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν είχαμε ''προσεγγίσει'' έως τώρα.
  Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ενάλιος το νέο βιβλίο του συγγραφέα κυρίου Ίαν Στιούαρτ,με τίτλο ''ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΒΕΙΣ ΜΙΑ ΤΟΥΡΤΑ''. Ένα βιβλίο που θα λατρέψουν όσοι ασχολούνται καί αγαπούν την επιστήμη των μαθηματικών,αλλά ταυτόχρονα θα κάνει καί τους πιο δύσπιστους να τα δούν με άλλη ματιά.
  Ο συγγραφέας θέλησε να προβεί σε μία επεξήγηση των μαθηματικών μέσω παιχνιδιών καί γρίφων πολύ οικείων στα αυτιά των αναγνωστών. Το βιβλίο αποτελείται από 20 μικρά καί περιεκτικά κεφάλαια,τα οποία μέσα στις σελίδες τους περιέχουν απλά καί ευνόητα παραδείγματα από την καθημερινή μας ζωή. Προσπαθεί να τα αναλύσει με εύκολο τρόπο,χωρίς να χρειάζεται κάποιος/α να έχει εντρυφήσει στο θέμα των μαθηματικών,ή,να είναι άριστος γνώστης αυτών. Σχεδόν όλα είναι αυτοτελή καί μπορείτε να επιλέξετε εσείς ποια θα διαβάσετε καί με ποια σειρά. Ο συγγραφέας,επίσης,κάνει κάποιες αναφορές σε γνωστές θεωρίες καί στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχει κάποια χρήσιμη επεξήγηση.
  Όσον αφορά τον λόγο του βιβλίου μπορώ να σας πώ ότι είναι καθαρός καί συνεχόμενος. Όλα δίνονται με λογική σειρά,άλλωστε μιλάμε για τα μαθηματικά! Το λεξιλόγιο είναι λιτό καί προσιτό. Γενικά ο συγγραφέας τείνει να δίνει έναν εύθυμο,ευχάριστο τόνο σε όλο το κείμενο,καθιστώντας το βιβλίο ευανάγνωστο.
  Εάν είστε κι εσείς από εκείνους τους απαιτητικούς αναγνώστες καί επιθυμείτε να ξεφύγετε κάπως από τα συνηθισμένα για εσάς αναγνώσματα,είναι μία πολύ καλή πρόταση. Έαν πάλι επιθυμείτε να έρθετε κοντά με τα μαθηματικά καί να αποτινάξετε από πάνω σας την στείρα γνώση του σχολείου,καλό θα ήταν να το διαβάσετε.
                                                               Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 Γιατί στρίβουν πάντα τόσο πολύ τα καλώδια του τηλεφώνου;
Τί σχέση έχουν οι αυτοκρατορίες της Σελήνης με τα ηλεκτρονικά κυκλώματα;
Πόσα μπουκάλια γάλα μπορούν να χωρέσουν σε ένα καφάσι;
Και κυρίως... ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να κοπεί μια τούρτα;

Στο Πώς να κόβεις μια τούρτα, ο καθηγητής Ίαν Στιούαρτ μάς πηγαίνει ένα εκπληκτικό ταξίδι στον κόσμο των Μαθηματικών, έναν κόσμο για γερούς λύτες, παρουσιάζοντας είκοσι απίθανους γρίφους και προβλήματα. Κάποια έχουν σημαντικές πρακτικές εφαρμογές, άλλα σπαζοκεφάλιαζαν για δεκαετίες τους καλύτερους μαθηματικούς. Παρά τα καπρίτσια τους, όμως, δεν παύουν να είναι συναρπαστικά.
Ο συγγραφέας, ένας από τους δημοφιλέστερους σε μαθηματικά ζητήματα, μας αποκαλύπτει ένα περίεργο σύμπαν από παρτίδες σκακιού που δεν τελειώνουν ποτέ,
από πυγολαμπίδες που λάμπουν ταυτόχρονα και, φυσικά, από διαφωνίες για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κοπεί μια τούρτα. Από τα κορδόνια των παπουτσιών, μέχρι τις σαπουνόφουσκες και το τρίγωνο του Σιερπίνσκι, μάς δείχνει τη δύναμη και την ποικιλομορφία των σύγχρονων Μαθηματικών, με θέματα που κυμαίνονται από τα γραφήματα, τις πιθανότητες και τη λογική, μέχρι την τοπολογία και τους ημικρυστάλλους (και μην ξεχνάμε, τον καταμερισμό μιας τούρτας).
Βουτώντας στα είκοσι κεφάλαια του βιβλίου του, τα οποία αποτελούν σχεδόν όλα αυτοτελείς ενότητες, θα ανακαλύψουμε ένα μαθηματικό τοπίο για το οποίο δεν είχαμε ιδέα πως υπήρχε…

«Τα Μαθηματικά μπορούν να γίνουν διασκεδαστικά! Και, το σπουδαιότερο, όπως καταδεικνύει ο Ίαν Στιούαρτ, μπορούν να εξηγηθούν με απλή γλώσσα... Είναι μεγάλη έκπληξη που ανακαλύψαμε πως τα Μαθηματικά μπορούν να γίνουν τόσο προσιτά».

GoodBookGuide

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΑΝ ΣΤΙΟΥΑΡΤ(IAN STEWART)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: How to Cut a Cake

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΟΛΓΑ ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑ

ΣΕΙΡΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΝΑΛΙΟΣ
ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΒΕΙΣ ΜΙΑ ΤΟΥΡΤΑ ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΒΕΙΣ ΜΙΑ ΤΟΥΡΤΑ Reviewed by Dominica on Μαΐου 19, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.