ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Στο διαδίκτυο αν ψάξει κάποιος/α θα βρεί ανηρτημένα πολλά τεστ/κουίζ που δελεάζουν τους επισκέπτες με την πρόφαση,ότι θα τους δώσουν την ακριβή ημερομηνία του θανάτου τους. Πόσοι καί πόσες δεν έχουν τολμήσει να απαντήσουν στις ερωτήσεις καί περιμένουν με αγωνία την τελική απάντηση; Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό όσων η περιέργεια τους οδηγεί σε τέτοιες ενέργειες. Ποιό το όφελος στην ζωή κάποιου/ας εξαιτίας μίας ανάλογης απάντησης; Ποιός είναι αυτός που μπορεί να μας δώσει με απόλυτη ακρίβεια μία σωστή ημερομηνία; Πόση εμπιστοσύνη μπορείτε να δείξετε στο εκάστοτε αποτέλεσμα καί να διαμορφώσετε την ζωή σας βάσει αυτού;
  Η συγγραφέας κυρία Κλοϊ Μπέντζαμιν επιστρέφει δυναμικά με το νέο της βιβλίο,με τίτλο ''ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ''. Ένα μυθιστόρημα με πολλές πτυχές καί πρωταγωνιστές που θα φέρει στην επιφάνεια,θα αναδείξει καί θα καταδείξει,ταυτόχρονα,θέματα που απασχόλησαν καί απασχολούν μέχρι καί σήμερα τις σύγχρονες κοινωνίες.
  Θέματα,όπως είναι ο ρατσισμός εξαίτιας της καταγωγής,ή,λόγω του χρώματος του δέρματος ενός ανθρώπου,η διαφορετικότητα καί ό,τι αυτή συνεπάγεται,η ανάγκη για αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο,η εμφάνιση καί άνθιση νοσημάτων που διαδίδονται μέσω της ερωτικής επαφής,ο έρωτας,οι ενδοοικογενειακές σχέσεις,η αδερφική αγάπη καί το δέσιμο ανάμεσα στα αδέρφια,οι προκαταλήψεις,ο πόνος εξαιτίας της απώλειας αγαπημένων προσώπων καί η άσβεστη ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Κι όλα αυτά απαλλαγμένα από γραφικότητες καί τάσεις εντυπωσιασμού,που θα χρησίμευαν απλά καί μόνο για να καλύψουν περιττές επαναλήψεις,ή,κενά στην ιστορία.
  Στην αρχή της περίληψης που κοσμεί το οπισθόφυλλο του βιβλίου,υπάρχει η εξής ερώτηση: ''ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΑΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΑΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ;'' Έχει περάσει ποτέ από τον νού σας αυτή η ερώτηση; Κι αν την ακούτε για πρώτη φορά,πώς θα απαντούσατε;
  Είμαι σίγουρη πως κάποιοι θα απαντούσατε παρορμητικά καί άλλοι θα χρειαζόσασταν χρόνο για να το επεξεργαστείτε όλο αυτό καί να καταλήξετε σε μία ασφαλή απάντηση. Σίγουρα οι απαντήσεις θα ήταν πολλές καί ενδιαφέρουσες,με κοινό τους παρανομαστή το να προλάβει κάποιος να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά που έχει ονειρευτεί καί να πεί στους αγαπημένους του όσα έχει κρυμμένα μέσα στην ψυχή του καί πάντα θεωρούσε ότι είχε απεριόριστο χρόνο μπροστά του για να τα εξομολογηθεί.
  Το κείμενο ξεκινάει με έναν πρόλογο,ο οποίος μας βοηθάει να μπούμε με ομαλό τρόπο μέσα στην ιστορία καί στην πορεία την αφήνει να ανθίσει μπροστά μας σαν ένα δέντρο που βγάζει καρπούς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση,το δέντρο είναι οι γονείς καί οι καρποί τα τέσσερα παιδιά τους,οι τέσσερις βασικοί πρωταγωνιστές μας. Όσα είναι δηλαδή καί τα μέρη στα οποία χωρίζεται το κείμενο. 
  Σε κάθε διαφορετικό μέρος κύριος πρωταγωνιστής,ως ενήλικας πλέον,είναι ένα εκ των τεσσάρων παιδιών που θα γνωρίσουμε στην αρχή. Εκεί μέσα θα δούμε την ζωή τους καί τις επιλογές που έκαναν,γνωρίζοντας την πιθανή ημερομηνία του θανάτου τους. Όλα τα μέρη είναι αλληλένδετα μεταξύ τους καί βοηθούν στην ομαλή ροή καί εξιστόρηση των γεγονότων.
  Η συγγραφέας καταφέρνει καί ξεδιπλώνει όλες τις πλευρές του χαρακτήρα του εκάστοτε ήρωα. Ακόμη κι αν κάποιος/α δεν είναι φυσικά παρών/παρούσα,η συμμετοχή του/της σε όλη την υπόθεση είναι καταλυτική. Ουσιαστικά μοιάζει σαν να μην έπαψε ποτέ να βρίσκεται εκεί. Τους απογυμνώνει μπροστά στα μάτια των αναγνωστών καί τους καθιστά γήινους καί οικείους. Έτσι,οι αναγνώστες θα αναπτύξουν συναισθήματα για εκείνους,με μεγάλη πιθανότητα την ταύτιση με εκείνους,αφού μπορεί να δούν μέσα σε αυτούς,τον ίδιο τους τον εαυτό.
   Με λόγο αδιάκοπο,απλό λεξιλόγιο,περιγραφικές ρεαλιστικές εικόνες καί γρήγορους διαλόγους έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο άκρως ευανάγνωστο,που οι σελίδες του κυλούν αβίαστα σαν τρεχούμενο νερό. Ένα βιβλίο με ιστορία που συγκινεί καί προβληματίζει καί εντέλει δίνει μία νότα αισιοδοξίας. Ένα βιβλίο που μας παροτρύνει να ζήσουμε την ζωή μας,απαλλαγμένοι/ες από τον διαρκή φόβο του θανάτου,με μία ελευθερία καί ξεγνοιασιά. Γιατί,τότε μόνο θα έχουμε αντιληφθεί την πραγματική της αξία.
   Κλείνοντας,θα ήθελα να σας εκμυστηρευτώ κάτι. Δεν θέλω να μάθω πότε θα έρθει το τέλος,γιατί φοβάμαι πως θα χάσω την μαγεία που περικλείει το μυστήριο της ζωής. Επιλέγω να σκέφτομαι το μακρυνό μέλλον καί να κάνω όνειρα μέχρι το άπειρο. Ποιός ξέρει; Μπορεί κάποια στιγμή να έρθει η στιγμή που η ανθρωπότητα να έχει βρεί το κλειδί της αθανασίας,αλλά να μην υπάρχει το κίνητρο για αυτήν....
                                                               Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                       ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΑΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΑΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ;

Στο Λόουερ Ιστ Σάιντ της Νέας Υόρκης κυκλοφορούν φήμες για την άφιξη μιας μυστηριώδους γυναίκας, ενός περιπλανώμενου μέντιουμ που ισχυρίζεται ότι μπορεί να πει σε οποιονδήποτε την ημέρα που θα πεθάνει. Τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας Γκολντ, πηγαίνουν κρυφά για να μάθουν τη μοίρα τους. Οι προφητείες του ισχυρού μέντιουμ θα επηρεάσουν τις δεκαετίες της ενήλικης ζωής τους. Ο μικρός Σάιμον πηγαίνει στη Δυτική Ακτή για να αναζητήσει τον έρωτα στο Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του ’80. Η ονειροπόλα Κλάρα γίνεται ταχυδακτυλουργός στο Λας Βέγκας προσπαθώντας να αναμίξει την πραγματικότητα και τη φαντασία. Ο μεγαλύτερος γυιός, ο Ντάνιελ, πασχίζει να διατηρήσει την ασφάλεια ως στρατιωτικός γιατρός μετά την αποφράδα 11η Σεπτεμβρίου. Και η βιβλιοφάγος Βάργια καταπιάνεται με έρευνες για τη μακροβιότητα,
δοκιμάζοντας τα όρια μεταξύ επιστήμης και αθανασίας…Με τις επιλογές τους τραβούν μια γραμμή ανάμεσα στο πεπρωμένο, στην πραγματικότητα και στις αυταπάτες τους, σε αυτόν τον κόσμο, αλλά και στον επόμενο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΛΟΪ ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ (CHLOE BENJAMIN)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Immortalists

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΡΤΕΜΙΣ ΤΡΙΚΚΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΩΚΕΑΝΟΣ
  
ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ Reviewed by Dominica on Μαΐου 28, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.