Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Άντρη Χαϊράλλα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Άντρη Χαϊράλλα. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Το βιβλίο της ''Αναστασία,Παλεύοντας με τη Σχιζοφρένεια'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευγνώμων. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                            Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΑΝΤΡΗ ΧΑΪΡΑΛΛΑ

                                                  Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την συγγραφή;

A.X. Κυριακή μου σ’ ευχαριστώ πολύ για τη ζεστή φιλοξενία στο μπλοκ σου και την ωραία μας κουβεντούλα. 
Θα έλεγα πως δεν επέλεξα εγώ την συγγραφή, αλλά αυτή εμένα μιας και δεν είχα σκοπό να γίνω συγγραφέας. Όμως, η έντονη ανάγκη μου να εκφράσω όλα όσα ένιωθα και ταλαιπωρούσαν την ψυχή και τις σκέψεις μου με έφερε στον όμορφο δρόμο της συγγραφής. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Επανακυλοφορεί από τις εκδόσεις Ευγνώμων το βιβλίο σας με τίτλο ‘’Αναστασία, Παλεύοντας με τη Σχιζοφρένεια’’. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

A.X. Η «Αναστασία» μου, το πρώτο μου βιβλίο, η αρχή της συγγραφικής μου πορείας. Τι να πρωτοπώ; Πρόκειται για αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται στην Κύπρο των προηγούμενων δεκαετιών. Οτιδήποτε έχει γραφτεί στο βιβλίο είναι αληθινό, οι τοποθεσίες, τα γεγονότα, οι ήρωες. Μόνο τα ονόματα διαφέρουν, όλα πλην ενός, αυτό της ηρωίδας, της Αναστασίας. Η Αναστασία είναι μια γυναίκα έξυπνη, γεμάτη αγάπη και καλοσύνη απέναντι στους δικούς της ανθρώπους. Έπασχε, όμως, από σχιζοφρένεια και αυτό έκανε τη ζωή της δύσκολη μιας και ο περίγυρός της επέκρινε το καθετί διαφορετικό και αφύσικο. Μέσα από την πορεία της ζωής της ηρωίδας ξεδιπλώνονται ένα-ένα τα νήματα που σκιαγραφούν τον χαρακτήρα της και τους ρόλους που κρίνεται να παίρνει αναλόγως των περιστάσεων – κόρη, αδερφή, μάνα, θεία, οικότροφος, ασθενής – καθώς και τον διαρκή αγώνα της στο να κρατηθεί στον κόσμο των «λογικών». Η πορεία εξέλιξης της αρρώστιας της και ταυτόχρονα η αντίδρασή της απέναντι στην απόρριψη ή την αποδοχή της από τον κόσμο είναι διάχυτη σε όλο το βιβλίο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιά η αφορμή για να γράψετε το βιβλίο σας ‘’Αναστασία,Παλεύοντας με τη Σχιζοφρένεια’’; Πόσος καιρός χρειάστηκε για να το ολοκληρώσετε; 

A.X. Μούσα μου υπήρξε η Αναστασία και αφορμή η αίσθηση του χρέους μου απέναντι της. Βλέπεις, ένιωθα πως δεν έκανα όλα όσα έπρεπε, λόγω άγνοιας, και όφειλα με κάποιον τρόπο να μπορέσω να βοηθήσω άλλα άτομα να μην βιώσουν αυτά που είχαμε βιώσει εμείς ή στην καλύτερη περίπτωση να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο απέναντι στα άτομα με ψυχικές ιδιαιτερότητες και διαταραχές. 
Αρχικά δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι, δεν είχα σκεφτεί πως ήθελα να γίνω συγγραφέας. Απλά έγραφα όλα όσα με απασχολούσαν, μέχρι που μια μέρα κάθισα και διάβασα όλα όσα έγραφα καιρό πριν. Και τότε είναι που συνειδητοποίησα πως τα γραφόμενά μου έπρεπε να γίνουν βιβλίο. Από εκείνην τη στιγμή της συνειδητής πλέον συγγραφής μου πήρε δύο χρόνια να το ολοκληρώσω και να το εκδώσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Η ιστορία του βιβλίου σας βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Πόσο δύσκολο ήταν να τα αποτυπώσετε πάνω στο χαρτί όλα αυτά; Πόσο σας επηρέασε ψυχολογικά η ιστορία;

A.X. Αχ Κυριακή μου… Ξέρεις κάτι; Όσο κι αν έκλαψα, πολλές φορές, γράφοντας το βιβλίο της Αναστασίας μου, τόσο πιο πολύ ένιωθα να γαληνεύει το μέσα μου. Ήταν δύσκολη η συγγραφή, μα και λυτρωτική. Οι μνήμες ήταν νωπές στο μυαλό μου κι αυτό έκανε την αποτύπωση των γεγονότων στο χαρτί πολύ εύκολη. Η ιστορία δεν με επηρέασε μόνο ψυχολογικά, επηρέασε την ζωή μου ολόκληρη. Είμαι μέρος αυτής της ιστορίας, δεν είμαι απλός θεατής. Με ζόριζε, με δυνάμωσε, με ευαισθητοποίησε, με έμαθε να αγαπώ και να αποδέχομαι τον κάθε άνθρωπο όπως ακριβώς είναι γιατί είναι ξεχωριστός. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Μέσα στο βιβλίο σας καταπιάνεστε με απόλυτη προσοχή καί ευγένεια με ένα σοβαρό ψυχικό νόσημα. Ποιό το νόημα του βιβλίου σας; Tί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες από την ανάγνωσή του;

A.X. Όταν πήρα την απόφαση να προχωρήσω στην έκδοση του βιβλίου είχα έναν σκοπό, να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο απέναντι στα άτομα με ψυχικές διαταραχές. Νοήματα και μηνύματα δίνονται πολλά μέσα από το βιβλίο, που όμως ο κάθε αναγνώστης λαμβάνει μόνο όσα είναι έτοιμος να δεχθεί. Ευχή μου προς κάθε αναγνώστη είναι να δει μέσα από τα μάτια της Αναστασίας μου τον κόσμο μέσα από άλλη πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που είμαι σίγουρη πως θα τον κάνει λιγάκι πιο ανθρώπινο απ’ ό,τι πριν ξεκινήσει την ανάγνωση του βιβλίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί επιλέξατε να δώσετε στην κύρια πρωταγωνίστρια το όνομα ‘’Αναστασία’’; Ποιό το κρυφό του μήνυμα;

A.X. Κι όμως, το όνομα της πρωταγωνίστριας είναι το μόνο που δεν άλλαξα. Το κράτησα αυτούσιο. Αναστασία είναι το όνομα της αληθινής ηρωίδας, που όλος παραδόξως τυγχάνει να έχει και ένα κρυφό μήνυμα μιας και είναι σύνθετο όνομα προερχόμενο από το ανά + ίστημ, που σημαίνω φέρνω κάποιον ξανά στη ζωή. Έτσι και η ίδια η ηρωίδα της ζωής και του βιβλίου μου, με τον ερχομό της έφερε ξανά στη ζωή την μητέρα της και με τον χαμό της έφερε στη ζωή την Αναστασία την νεότερη. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Έχετε γράψει κι άλλα βιβλία. Θα μπορούσατε να μας πείτε και για εκείνα;

A.X. Χαρά μου να σας μιλήσω και για τα υπόλοιπα πνευματικά παιδιά μου. Θα τα πάρω με την σειρά που έχουν γραφτεί. 
Το «Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης & Οραμάτων» αποτελεί έναν οδηγό επίτευξης στόχων, ο οποίος σου δείχνει όλα τα βήματα που κάνοντας τα θα οδηγηθείς στην επιτυχία. Βασικό ρόλο παίζει η ευγνωμοσύνη, γι’ αυτό και αποτελεί ουσιαστικό μέρος της θεωρίας και της πρακτικής του βιβλίου. Να σημειώσω ότι με βάση το βιβλίο αυτό διεξάγω Βιωματικά Εργαστήρια μία φορά τον χρόνο. 
Η «Θετική Μεταδοτικότητα» είναι το εγχειρίδιο της θετικής νοοτροπίας και στάσης ζωής. Μέσα από τις γνώσεις που λαμβάνεις διαβάζοντας το και εφαρμόζοντας στην πράξη τις τεχνικές που υπάρχουν σε αυτό θα δεις τη ζωή σου να αλλάζει προς το καλύτερο και αυτό θα ξέρεις πως οφείλεται αποκλειστικά σε εσένα. Με οδηγό το συγκεκριμένο βιβλίο διενεργώ ομιλίες και διαλέξεις σε σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.

Το ψηφιακό βιβλίο «Αγαπώ & Ευγνωμονώ» περιλαμβάνει τις πιο βασικές και ουσιώδεις αρχές και αξίες της ζωής μας. Μαθαίνοντας με ακρίβεια την σημασία, την αξία και τη χρησιμότητά τους και εφαρμόζοντας τις τεχνικές – ασκήσεις που υπάρχουν σε αυτό έχεις την δυνατότητα να καλλιεργήσεις σε βάθος τις αξίες αυτές.
Το βιβλίο μου «30+1 Τρόποι Για Να Περνάς Ποιοτικό Χρόνο Με Τα Παιδιά Σου» είναι το κατάλληλο εγχειρίδιο για γονείς, μιας και σε αυτό εμπερικλείονται 31 τρόποι συν άλλες τόσες παραλλαγές παιχνιδιών/δραστηριοτήτων, ώστε να μπορούν γονείς και παιδιά να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Ποιό το όραμά σας σαν συγγραφέας;

A.X. Όραμά μου ως συγγραφέας και ως άνθρωπος είναι να βάλω το δικό μου λιθαράκι ώστε ο κόσμος μας να γίνει λιγάκι καλύτερος, πιο ανθρώπινος σε όλα τα επίπεδα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου σας; Μπορείτε να μας πείτε κάτι γι'αυτό;

A.X. Χαχαχαχα Γελώ, γιατί αν σου πω ότι έχω ξεκινήσει τη συγγραφή του επόμενου βιβλίου μου εδώ και δύο χρόνια σχεδόν, αλλά την έχω παγοποιήσει θα με πιστέψεις; Κοντοζυγώνει, όμως, η στιγμή που θα πάρω και πάλι το χαρτί και το μολύβι μου και θα συνεχίσω την ιστορία. Ακριβώς, το επόμενο βιβλίο μου δεν θα είναι Προσωπικής Ανάπτυξης. Θα είναι η συνέχεια του πρώτου μου βιβλίου, της Αναστασίας. Οπότε, αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για αληθινή ιστορία που στόχο έχει να μας διδάξει πολλά, βιώνοντας άλλες πτυχές ενός ανθρώπου που παρά τις ανατροπές της ζωής βγαίνει νικητής. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

A.X. Αγαπημένο μου βιβλίο «Η Μέθοδος Του Γενικού Αντικλειδιού» του Charles Haanel. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Ποιό μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στα νέα παιδιά που επιθυμούν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

A.X. Μα φυσικά να τολμήσουν! Να γράφουν με πάθος και συν-αίσθημα όλα όσα υπάρχουν στις σκέψεις και την ψυχή τους. Να μάθουν τεχνικές συγγραφής και να δοκιμάζουν διαφορετικά είδη, μέχρι να βρουν αυτό ή αυτά που τους ταιριάζουν περισσότερο. Να αφήσουν το πνεύμα τους ελεύθερο να εμπνευστεί από το καθετί κι ας του δώσουν υπόσταση μέσα από τις λέξεις τους. Κι όταν θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε έκδοση του έργου τους να κάνουν καλή έρευνα ανάμεσα στους εκδοτικούς οίκους που υπάρχουν, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη εκδοτική στέγη για το έργο τους. Κάπου εδώ, ίσως θελήσουν να επικοινωνήσουν και μαζί μας στις Εκδόσεις Ευγνώμων.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

A.X. Αγαπημένη μου Κυριακή κι εγώ σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία μου στο αξιόλογο μπλοκ σου Dominica Amat. Είσαι υπέροχη! Σου εύχομαι από καρδιάς ό,τι πιο όμορφο και παραγωγικό! 
Αγαπώ κι Ευγνωμονώ
Άντρη

                                            Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                              https://dominicamat.blogspot.com/2020/04/blog-post_18.html

Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Άντρη Χαϊράλλα Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Άντρη Χαϊράλλα Reviewed by Dominica on Μαΐου 06, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.