Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων,ο ρόλος των γυναικών σε πολλές καίριες συγκυρίες καί δράσεις ήταν καταλυτικός. Πολλές γυναίκες ήταν άκρως ενεργές καί έλαβαν μέρος σε πολλά γεγονότα της σκοτεινής εκείνης εποχής,με σκοπό την πάταξη του πολέμου καί την διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος,όχι μόνο για τις ίδιες,αλλά καί για τα παιδιά τους καί τους οικείους τους. Αψήφησαν τον θάνατο καί τις όποιες κακουχίες καί έπεσαν στην μάχη,με μία ανδρεία καί αποφασιστικότητα ίση καί ακόμη μεγαλύτερη κι από αυτήν των ανδρών.
  Η συγγραφέας κυρία Παμ Τζενόφ στο νέο της ιστορικό μυθιστόρημα,με τίτλο ''Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού'',αποδίδει έναν φόρο τιμής σε όλες εκείνες τις γυναίκες που έδωσαν την ψυχή τους για να έχουμε όλοι κι όλες εμείς σήμερα ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Σε εκείνες τις μάνες,κόρες,αδερφές,συζύγους,μικρότερες ή μεγαλύτερες γυναίκες σε ηλικία που δεν δείλιασαν ούτε ένα λεπτό καί δεν υποτάχθηκαν στον εχθρό,αλλά επέλεξαν να πεθάνουν καί να μην προδώσουν την πατρίδα καί τις αξίες τους. Δεν πρέπει,λοιπόν,να τις ξεχνάμε καί να γίνονται απλές αναμνήσεις αποτυπωμένες πάνω σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής...
  Από τον τίτλο κιόλας του βιβλίου μας δίνονται κάποια στοιχεία για την υπόθεση του βιβλίου. Στοιχεία όπως είναι η εξαφάνιση των γυναικών,προφανώς κάτω από αδιευκρίνιστες καί μυστηριώδεις συνθήκες,ο χώρος της διεξαγωγής των γεγονότων,το Παρίσι,καθώς καί μία γυναίκα που κρατάει μία βαλίτσα. Άραγε,τί περιέχει μέσα η βαλίτσα; Μόνο ρούχα,ή,καί άλλα σημαντικά αντικείμενα που θα οδηγήσουν με την σειρά τους στην διελεύκανση της υπόθεσης; Ποιά είναι αυτή η γυναίκα καί ποιός ο ρόλος της; Μήπως αντιπροσωπεύει παραπάνω από ένα άτομα; Ίσως στο πρόσωπό της να συγκεντρώνονται τα πρόσωπα όλων εκείνων των γυναικών που έπεσαν για το καθήκον,αλλά αυτό δεν τους αναγνωρίστηκε ποτέ.
  Στους σταθμούς των τρένων καί στα αεροδρόμια υπάρχει τμήμα απολεσθέντων αντικειμένων -κυρίως βαλιτσών κι άλλων αποσκευών- όπου φυλάσσονται αυτά κι αναμένουν τους ιδιοκτήτες τους για να τα αναζητήσουν καί να τα παραλάβουν. Βέβαια,υπάρχουν κι εκείνα που μένουν στα αζήτητα καί περνάνε στα χέρια τρίτων,οι οποίοι έπειτα δικαιούνται ό,τι υπάρχει μέσα τους. Πόσες φορές οι νέοι ιδιοκτήτες βρίσκουν πράγματα χρηματικής,ή,συναισθηματικής αξίας καί προσπαθούν να βρούν τους αρχικούς ιδιοκτήτες για να τα παραδώσουν;
  Τί είναι αυτό που μας ελκύει όταν αντικρίζουμε μία βαλίτσα,ή,τσάντα καί μας κάνει να την ανοίξουμε; Tί ευελπιστούμε να βρούμε ανοίγοντάς την; Υποθέτω πως είναι το μυστήριο που μπορεί να εκπέμπει,καθώς καί η περιέργεια που γεννάται μέσα στο μυαλό μας. Άλλωστε,κι εμείς κατά την διάρκεια της ζωής μας αποθηκεύουμε διάφορα αγαπημένα μας καί πολύτιμα για την ψυχή μας αντικείμενα μέσα σε αυτές σαν μία πράξη διαφύλαξης καί απαθανάτισης σημαντικών στιγμών κι αναμνήσεων.
  Η συγγραφέας στήνει ένα κινηματογραφικό σκηνικό,σαν τις παλιές,κλασικές ασπρόμαυρες ταινίες που η περιπέτεια,το μυστήριο καί η αγωνία είναι συνοδοιπόροι μας σε αυτό το μαγικό ταξίδι πίσω στον χρόνο. Με πλοκή που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα,το βιβλίο υπόσχεται να σας συνεπάρει από την πρώτη έως καί την τελευταία του σελίδα. Μαζί με τους ήρωες του βιβλίου θα ζήσουμε μέσα στην δίνη του πολέμου,θα αγαπήσουμε,θα προδοθούμε,θα αγωνιστούμε καί θα παλέψουμε με νύχια καί με δόντια να κρατηθούμε στην ζωή. Ταυτόχρονα,θα αναπτύξουμε συναισθήματα για τους ήρωες,θα προσπαθήσουμε να μάθουμε τι απέγιναν,θα τολμήσουμε να προσεγγίσουμε τους πραγματικούς ενόχους καί να έρθει η αλήθεια στο φώς μαζί με την πολυπόθητη λύτρωση των πρωταγωνιστών.
   Βρήκα ευρηματικό τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει η συγγραφέας να προσεγγίσει καί να σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες των ηρώων. Τονίζει το μεγαλείο της ψυχής αυτών των γυναικών καί το σθένος με το οποίο γεννήθηκαν. Άν καί με μία πρώτη ματιά μοιάζουν σαν τις άλλες,απλές καθημερινές γυναίκες εκείνης της εποχής,σηκώνουν το ανάστημά τους καί ανατρέπουν συνήθειες καί δεδομένα.
  Το βιβλίο το χαρακτηρίζει ο σύγχρονος λόγος,εμπλουτισμένος από το άφθονο λεξιλόγιο,οι πολλές καί άκρως περιγραφικές εικόνες,που ζωντάνευαν μπροστά στα μάτια των αναγνωστών καθιστώντας τους μέρος της ιστορίας,η γρήγορη καί συνεχόμενη ροή των γεγονότων,καθώς καί η αληθοφάνεια των ηρώων καί των διαλόγων ανάμεσά τους.
  Κλείνοντας το βιβλίο,οφείλω να ομολογήσω πως ένιωσα πιο ανάλαφρη. Σαν να έφυγε ξαφνικά από πάνω μου ένα βαρύ φορτίο,αν μπορεί να μεταφραστεί ως τέτοιο,η αγωνία για την τύχη όλων εκείνων των ανθρώπων που πέθαναν για την ελευθερία καί εντέλει δικαιώθηκαν έστω καί καθυστερημένα. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε στην ζωή μας καί να μην τα θεωρούμε δεδομένα. Ποτέ δεν ξέρετε πως τα φέρνει η ζωή.
  Το βιβλίο είναι πολύ δυνατό τόσο από άποψη ιστορίας,όσο κι από άποψη συναισθημάτων. Εγώ το ρούφηξα με μία ανάσα καί δεν ήθελα να τελειώσει. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Είτε είστε λάτρεις των ιστορικών μυθιστορημάτων,ή όχι,είμαι βέβαιη πως θα σας μαγέψει.
                                                            Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μανχάταν, 1946

Η Γκρέις Χίλι έχασε τον άντρα της κατά τη διάρκεια του πολέμου και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της από την αρχή. Ένα πρωινό, πηγαίνοντας στη δουλειά της, βρίσκει μια παρατημένη βαλίτσα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Ανοίγοντάς την ανακαλύπτει τις φωτογραφίες δώδεκα γυναικών.

Οι φωτογραφίες εξάπτουν την περιέργειά της και σύντομα η Γκρέις ξεκινά έρευνα για τον εντοπισμό αυτών των γυναικών. Έτσι θα ανακαλύψει ότι η βαλίτσα ανήκε στην Έλανορ Τριγκ, την αρχηγό ενός δικτύου μυστικών πρακτόρων που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Ποιο μυστήριο καλύπτει την τύχη αυτής
της ομάδας μυστικών πρακτόρων;
Ποιες ριψοκίνδυνες αποστολές ανέλαβαν;
Κατάφεραν να επιβιώσουν;

H έρευνα της Γκρέις θα ξεδιπλώσει μια συναρπαστική ιστορία συντροφικότητας και θάρρους που στο επίκεντρό της βρίσκεται μια ομάδα γυναικών μυστικών πρακτόρων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Με ζωηρή πένα και εμπνευόμενη από πραγματικά γεγονότα, η συγγραφέας Παμ Τζενόφ φωτίζει τους απίστευτους ηρωισμούς των γενναίων γυναικών του πολέμου και υφαίνει μια αξιομνημόνευτη αφήγηση γεμάτη κινδύνους, βουτηγμένη στο μυστήριο και στην αγωνία.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΑΜ ΤΖΕΝΟΦ(PAM JENOFF)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Lost Girls of Paris

ΜΕΤΑΦΡΑΣH: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ



Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού Reviewed by Dominica on Ιουνίου 02, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.