ΕΚΕΙΝΟΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''Ο Κώστας Παπουτσέλης ζούσε μια φυσιολογική ζωή μέχρι το θάνατο του Σταμάτη Νικολάου. Ένα ντόμινο εξελίξεων τον φέρνουν αντιμέτωπο με τον έρωτα, αλλά και την απώλεια. Ποια τροπή παίρνει η ζωή του και πώς την αντιμετωπίζει; Είναι έτοιμος για αυτές τις αλλαγές;
Ο αστυνόμος Παπαντωνίου και η ψυχίατρος Θεανώ Μητσοπούλου βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Προσπαθούν να συνδέσουν γεγονότα και καταστάσεις, για να φτάσουν στη πραγματική εκδοχή των πραγμάτων. Ή μήπως έχουν κάνει κάποιο λάθος; Ποιος τελικά είναι ο Κώστας Παπουτσέλης;''
                                                      (Περίληψη οπισθοφύλλου)

 Όλοι οι άνθρωποι έχουν μία φωτεινή καί μία σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους,το ποια από τις δύο τελικά θα επικρατήσει είναι ένα συνοθύλευμα πολλών εμπειριών που θα βιώσουν κατά την διάρκεια της ζωής τους. Σώφρον εκ μέρους μας,λοιπόν,θα είναι να μην κρίνουμε έτσι εύκολα τους γύρω μας,χωρίς να ξέρουμε το τι έχουν περάσει καί τον τρόπο που αυτά τους έχουν σημαδέψει. Πιστέψτε με! Είναι πολύ εύκολο κάποιος/α να περάσει από την λογική στην τρέλα καί να δημιουργήσει έναν δικό του ξεχωριστό,ιδανικό κόσμο όπου δεν θα υπάρχει πόνος καί έγνοιες.
  Χάρη στην ενασχόλησή μου με το blog,μου δίνονται ακόμη παραπάνω ευκαιρίες να έρχομαι σε επαφή με τα έργα καί την γραφή πολλών αξιόλογων συγγραφέων που μέχρι πρότεινος δεν είχε τύχει. Σήμερα είχα την χαρά να διαβάσω καί να σας παρουσιάσω ένα ιδιαίτερο καί ενδιαφέρον βιβλίο. Ο λόγος για το μυθιστόρημα με τίτλο ''ΕΚΕΙΝΟΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ'' από τον συγγραφέα κύριο Αινεία Πετάνη.
  Ο συγγραφέας με λόγο καθαρό καί στιβαρό την ίδια στιγμή,μέσα από την υπόθεση του βιβλίου του,μιλάει για την αξία της ζωής,τον έρωτα αλλά καί την ψυχιατρική καί την χρησιμότητά της στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις,μα τα δίνει όλα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Υπάρχει,ας μου επιτραπεί,ένας νοερός διαχωρισμός του βιβλίου σε δύο μέρη που του δίνει έναν τόνο ζωντάνιας.
  Η αφήγηση των γεγονότων γίνεται κατά μεγάλο ποσοστό από τον κύριο πρωταγωνιστή σαν ένα είδος εξομολόγησης,η οποία επιτρέπει στους αναγνώστες να αγγίξουν την ψυχή του καί να αναπτύξουν συναισθήματα συμπάθειας για το πρόσωπό του. Ο δραματικός τόνος αυξάνεται σελίδα με την σελίδα καί οδηγεί στην κορύφωση των συναισθημάτων. Ζούμε καί αισθανόμαστε όλα όσα βιώνει εκείνη την στιγμή. Είναι ένας καθημερινός άνθρωπος της διπλανής πόρτας,ο οποίος θα μπορούσε να είναι κάποιος γνωστός μας,ή ακόμα,κι εμείς οι ίδιοι/ες.
  Το υπόλοιπο μέρος του βιβλίου έχει ένα διαφορετικό τρόπο εξιστόρησης των λοιπών γεγονότων,το οποίο καθιστά το βιβλίο ευανάγνωστο καί ελκυστικό. Σαν να έρχεται να κουμπώσει στα προηγούμενα λεγόμενα του πρωταγωνιστή καί να δώσει τις απαραίτητες επεξηγήσεις. Εδώ έχουμε ένα πιο λιτό ύφος,το οποίο ενισχύεται από τους γρήγορους,ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους λοιπούς ήρωες της ιστορίας.
  Το μυθιστόρημα αν καί ανήκει στην κατηγορία των κοινωνικών μυθιστορημάτων που τείνουν προς την αυτοβιογραφία,περιέχει μέσα στις σελίδες του ψήγματα αστυνομικής λογοτεχνίας αλληλένδετα με το υπόλοιπο κομμάτι. Ένα στοιχείο το οποίο το βρήκα αρκετά καλό,μόνο που θα επιθυμούσα να είναι πιο ομαλός ο τρόπος που περνάμε από το ένα μέρος του βιβλίου στο άλλο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε ένα λιγότερο καλό κείμενο. Θεωρώ πως η γραφή του συγγραφέα πατάει σε μία καλή βάση καί είναι εξελίξιμη. Μία εξέλιξη που θα χαρώ πολύ να δώ σε μελλοντικό του έργο. Ειδικά,ο επίλογος του βιβλίου με έβαλε σε σκέψεις καί με έκανε να δώ πολλά πράγματα από άλλη οπτική γωνία.
  Εάν είστε από τους αναγνώστες που επιθυμούν να διαβάσουν κάτι άλλο από τα συνηθισμένα καί να δώσετε μία ευκαιρία σε έναν νέο συγγραφέα,είναι μία αρκετά καλή πρόταση. Αναζητήστε το.
                                                         Καλά σας αναγνώσματα!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΙΝΕΙΑΣ ΠΕΤΑΝΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΟΣΕΛΟΤΟΣ
 
 
 
 


ΕΚΕΙΝΟΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ ΕΚΕΙΝΟΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ Reviewed by Dominica on Ιουνίου 02, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.