Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Αινεία Πετάνη



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Μία πολύ ωραία συνέντευξη μου παραχώρησε σήμερα,για το blog,ο συγγραφέας κύριος Αινείας Πετάνης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. To βιβλίο του με τίτλο ''ΕΚΕΙΝΟΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος καί μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                      Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΑΙΝΕΙΑΣ ΠΕΤΑΝΗΣ

                                                     Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την συγγραφή;

Α.Π. Όλα ξεκίνησαν ένα βροχερό απόγευμα, όταν άρπαξα ένα μικρό “τεφτέρι” πάνω στο γραφείο μου και ξεκίνησα να γράφω όσα ένοιωθα εκείνη τη στιγμή. Από κει και πέρα,όλα προχώρησαν μόνα τους. Από μικρός μου άρεσε να γράφω και μεγαλώνοντας ένοιωθα ακόμα πιο έντονα την ανάγκη να εκφράζομαι κατ’ αυτόν τον τρόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οσελότος το μυθιστόρημά σας,με τίτλο ‘’ΕΚΕΙΝΟΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ’’. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Α.Π. Το “Εκείνος για Εκείνον” είναι ένα είδος αυτοβιογραφίας, το οποίο ισορροπεί ανάμεσα στη ζωή και την απώλεια, στο πραγματικό και το ιδεατό. Όλοι μας,λίγο ως πολύ,δεν ισορροπούμε σε κάτι τέτοιο;

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πώς προέκυψε η ιδέα της ιστορίας του βιβλίου σας; Πόσος χρόνος χρειάστηκε να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Α.Π. Η ιδέα εξ αρχής ήταν, όπως προείπα, να έγραφα κάτι αυτοβιογραφικό. Αυτοβιογραφία δεν είναι μόνο όσα ζούμε εμείς οι ίδιοι, αλλά μπορεί να είναι και όσα είδαμε ή όσα ακούσαμε από τρίτους και τα ερμηνεύσαμε κατά τον δικό μας τρόπο. Επίσης,ήθελα να τονίσω και μερικές πτυχές της ζωής τις οποίες πολύς κόσμος μπορεί να αγνοεί την ύπαρξή τους.
Το βιβλίο, μου πήρε σχεδόν πέντε μήνες να ολοκληρωθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;

Α.Π. Μου την έχουν κάνει αρκετοί αυτή την ερώτηση και πιστεύω πως κρύβει μια δόση υπερβολής η λέξη “όραμα”. Θεωρώ πως κανένας συγγραφέας δεν γράφει “κατά παραγγελία” ή επειδή “πρέπει” να γράψει. Θα γράφω,λοιπόν,όσο έχω έμπνευση να γράφω και όσο πιστεύω πως έχω πράγματα να γράψω. Να εκβιάσω τη συγγραφή, θεωρώ θα ήταν από μόνο του καταστροφικό και θα γινόταν εύκολα κατανοητό και στους αναγνώστες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια;

Α.Π. Ναι, αυτή τη περίοδο συγγράφω το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο μου, το οποίο καταπιάνεται με την έννοια της διαφορετικότητας και τον ρατσισμό. Είχα σκοπό να το ξεκινούσα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά λόγω της κατάστασης και με τον εγκλεισμό το ξεκίνησα τελικά εν μέσω καραντίνας. Θεωρώ πως θα έχει να δώσει πολλά πράγματα και πως θα είναι για κάθε εποχή επίκαιρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποιό το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από τo βιβλίo σας προς τους αναγνώστες;

Α.Π. Θέλω μέσα από τα βιβλία μου ο κόσμος να σκεφτεί το “μήπως τελικά είναι και κάπως αλλιώς τα πράγματα;” Θέλω τα βιβλία μου να είναι τροφή για σκέψη και όχι απλά βιβλία για να γεμίσουμε τις ώρες που βαριόμαστε.

EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Α.Π. Διαβάζω ό,τι μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Από αστυνομικά μέχρι κοινωνικά και από πολιτικά μέχρι ερωτικές νουβέλες. Ποτέ δεν περιοριζόμουν σε κάτι συγκεκριμένο. Υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζεις για την πλοκή τους, άλλα για το ύφος του συγγραφέα, άλλα για το ανατρεπτικό τους τέλος και άλλα πάλι επειδή  είναι απλά καλά βιβλία.  Αυτά είναι που προτιμώ κυρίως.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πόσο εύκολα,ή,δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Α.Π. Δυστυχώς υπάρχει μια προκατάληψη σε νεότερους συγγραφείς. Το “καλό” με το “κακό” βιβλίο είναι λίγο σχετικό, οπότε καλό θα ήταν να έχουν όλοι την ευκαιρία τους. Θεωρώ πως στην εποχή που ζούμε κάτι το “μέτριο” μπορεί να πάρει διαστάσεις λόγω της καλής του προβολής και κάτι πραγματικά “ενδιαφέρον” να μείνει στα αζήτητα λόγω ελλιπής εμπορικής διαχείρισης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Α.Π. Μου αρέσει πολύ ο Jo Nesbo σαν συγγραφέας, όμως το βιβλίο που μου έχει μείνει στο μυαλό, είναι το “Κάθετη έξοδος” του Πασχάλη Λαμπαρδή. Ένα πολύ “δοτικό” βιβλίο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Α.Π. Να το τολμήσουν φυσικά. Δεν υπάρχει ωραιότερο αίσθημα από το να ανταλλάζεις βλέμματα με μια λευκή κόλλα και να σε παρακαλάει να την γεμίσεις με σκέψεις σου. Είναι το καλύτερο ταξίδι που μπορείς να κάνεις.

                              Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

                                Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                          Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                          https://dominicamat.blogspot.com/2020/06/blog-post_21.html
Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Αινεία Πετάνη Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Αινεία Πετάνη Reviewed by Dominica on Ιουνίου 04, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.