Πανδώρα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Ο μύθος για το κουτί της Πανδώρας καί το τι έκρυβε αυτό μέσα του,είναι λίγο έως πολύ γνωστός σε όλους κι όλες. Άν κι ειπωμένος για πρώτη φορά πρίν από χιλιάδες χρόνια,καταφέρνει να είναι διαχρονικός καί πιο επίκαιρος από ποτέ για την σύχγρονη εποχή. Άλλωστε,αν ρίξουμε μία ματιά γύρω μας,εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε όλα τα κακά που συμβαίνουν εξαιτίας του ανοίγματος του κουτιού της Πανδώρας κι ό,τι αυτό συνεπάγεται,π.χ.πόλεμοι,ή,προσφυγικό.
   Η συγγραφέας κυρία Ιωάννα Κουτρολού μέσα από το κοινωνικό της μυθιστόρημα,με τίτλο ''ΠΑΝΔΩΡΑ'' αγγίζει καί αναφέρεται σε πολλά από τα κακώς κείμενα της σύγχρονης εποχής,τα οποία θεριεύουν κάθε μέρα όλο καί παραπάνω καί είναι έτοιμα να μας κατασπαράξουν εν ριπή οφθαλμού. Ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί από το αναγνωστικό κοινό,αλλά κι από τους εφήβους,καθώς εκείνοι είναι η ελπίδα καί θα θέσουν γερά θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον.
  Η αφήγηση των γεγονότων είναι πρωτοπρόσωπη,συνεχόμενη,με σωστά δομημένο λόγο,άφθονο λεξιλόγιο καί πληθώρα εικόνων καί συναισθημάτων. Η συγγραφέας εσκεμμένα μπαίνει στον ρόλο του 15χρονου εφήβου. Σκέφτεται καί ονειρεύεται με τον ίδιο τρόπο. Νομίζω ότι πράττει σωστά,αφού τα παιδιά καί οι έφηβοι έχουν αγνές ψυχές καί θα δούν τα πράγματα στις πραγματικές διαστάσεις καί θα νιώσουν περισσότερα από έναν ενήλικο.
  Ένα διαφορετικό δώρο γενεθλίων,με αποδέκτη τον 15χρονο ήρωά μας,θα είναι η αφορμή για να δεί κατάματα αλήθειες που πονάνε καί πολλά προβλήματα που ταλανίζουν καθημερινά τους ανθρώπους κι ολόκληρες τις,κατά τ'άλλα,εξελιγμένες κοινωνίες. Προβλήματα όπως είναι το trafficking,η παράνομη παιδική εργασία,το σύγχρονο δουλεμπόριο καί η εκμετάλλευση του πόνου καί της ανάγκης των προσφύγων που αναζητούν μία νέα πατρίδα κι ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
  Δεν πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού. Πρέπει να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπο. Αλίμονο! Εάν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι,να ζούμε σε πολιτισμένες κοινωνίες,όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δεδομένα κι όχι ζητούμενα καί να ξεχωρίζουμε από τα θηρία,επιβάλλεται να δράσουμε! Να μην μένουμε μόνο στα όμορφα λόγια καί τις θεωρίες. Καί κάτι ακόμα. Τα παιδιά θα πρέπει να μην βιάζονται να μεγαλώσουν. Πρέπει να ζήσουν στο έπακρο την παιδική τους ηλικία. Να παίξουν,να μάθουν καί να κάνουν φίλους. Όχι να προετοιμάζονται να μεγαλώσουν για να γίνουν άβουλα γρανάζια στην μηχανή παραγωγής/λειτουργίας της εκάστοτε κοινωνίας καί των συμφερόντων της.
  Μπορεί η ιστορία του βιβλίου να είναι μικρή σε όγκο,αλλά τεράστια από άποψη μηνυμάτων που θα χαρακτούν ανεξίτηλα μέσα στο μυαλό καί την καρδιά των αναγνωστών. Γιατί,μόνο αν δούμε τα πράγματα στις κανονικές τους διαστάσεις μέσω των ίδιων των πρωταγωνιστών τους,θα μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε όλη την αλήθεια. Όσο σκληρή κι ωμή είναι.
  Μάθετε στα παιδιά σας την αξία της ανθρώπινης ζωής,την πάταξη ειδεχθών εγκλημάτων κατά αυτής,καί την ασχήμια του ρατσισμού.
                                                             Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα μυστηριώδες δώρο θα παραδοθεί σε έναν μαθητή Γυμνασίου, τη μέρα των δέκατων πέμπτων γενεθλίων του. Μέσα σ΄ ένα μεταφυσικό περιβάλλον θα ταξιδέψει σε διαφορετικούς κόσμους και για πρώτη φορά θα έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των κοινωνικών συνόλων. Παρασυρόμενος από το ποτάμι της λήθης, θα κολυμπήσει στα νερά που ναυάγησαν οι σχεδίες των ευρωπαϊκών κρατών. Και θα ανασυρθεί από τα δίχτυα μιας παγκόσμιας μεταφοράς, αντικρίζοντας τις άθλιες καταστάσεις που βιώνουν παιδικές ψυχές ανά τον κόσμο. Στη διάθεσή του έχει δεκαπέντε λεπτά για να εξερευνήσει τα κρυπτικά μονοπάτια του δώρου…

Ρέσταβεκ: Το restavek (ρέσταβεκ) είναι ένα σύγχρονο είδος δουλείας, στο οποίο κανένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών δεν
εφαρμόζεται στον τρόπο ζωής ενός παιδιού. Προέρχεται από τη φράση στα γαλλικά «reste avec» που σημαίνει «μένω μαζί». Ένα restavek είναι ένα παιδί που δόθηκε σε μια
οικογένεια αναδοχής, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής –παροχή εκπαίδευσης, διατροφής και στέγασης– με αντάλλαγμα να κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Ωστόσο, δεν τηρού-
νται τα βασικά δικαιώματα του παιδιού…

Trafficking: Είναι η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, εντός ή εκτός εθνικών συνόρων, από άτομα που έχουν την πρόθεση να ωθήσουν σε αναγκαστική εκμετάλλευση –εμπορική ή άλλη– άλλους ανθρώπους. Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή δουλείας που καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόσφυγας: «Πρόσφυγες είναι τα άτομα που βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους, εξαιτίας του φόβου διώξεων, διαμαχών, γενικευμένης βίας, ή άλλων καταστάσεων

που έχουν διαταράξει σοβαρά την έννομη τάξη και, ως αποτέλεσμα, δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ο ορισμός του πρόσφυγα δίνεται στη Σύμβαση του 1951 και στα περιφερειακά μέσα για τους πρόσφυγες, καθώς και στο καταστατικό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες». Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΤΡΟΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ
Πανδώρα Πανδώρα Reviewed by Dominica on Ιουνίου 04, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.