Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Γεωργία Κιζιρίδου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων την συγγραφέα κυρία Γεωργία Κιζιρίδου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Grotesque του ομίλου Ελκυστή το παιδικό βιβλίο της,με τίτλο ''Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει'',καθώς καί η αντίστοιχη διασκευή του σε θεατρικό έργο. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                          Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΙΖΙΡΙΔΟΥ

                                                Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Aρχικά,θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια ήταν η αφορμή για ασχοληθείτε με την συγγραφή;

Γ.Κ. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ θερμά για τη συνέντευξη! Η συγγραφή είναι στην πραγματικότητα σύμφυτη με εμένα από πολύ μικρή ηλικία, καθώς ήταν ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με τους άλλους γύρω μου. Οι εμπειρίες μου είναι πάντα η αρχική αφορμή για να γράψω σε συνδυασμό με το κοινωνικό γίγνεσθαι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Grotesque το παιδικό βιβλίο σας,με τίτλο ΄΄Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό; 

Γ.Κ. Να είστε καλά! Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά 10 ετών και πάνω. Το κύριο θέμα που πραγματεύεται είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας σε σχέση με τους έμφυλους ρόλους. Πιο ειδικά, ο πρωταγωνιστής είναι ένα ευαίσθητο αγόρι που έχει διαφορετική κλίση και ταλέντα σε σύγκριση με το μέσο αγόρι της ηλικίας του. Συγκεκριμένα, αγαπά το χορό και εκφράζεται μέσα από αυτόν. Η διαφορετικότητα αυτή είναι η αφορμή για να δεχθεί επίθεση από τους συνομηλίκους του. Θίγεται κατ’ επέκταση το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού και ο ρόλος της φιλίας, της οικογένειας και της αγαστής συνεργασίας με το σχολικό πλαίσιο. Δεν αποκαλύπτω ωστόσο άλλες πληροφορίες για να διατηρήσω ενεργό το ενδιαφέρον των αναγνωστών!

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Παράλληλα με το παιδικό βιβλίο, κυκλοφορεί καί η αντίστοιχη διασκευή σε θεατρικό έργο, το οποίο βασίζεται στην ιστορία του βιβλίου. Πώς πήρατε αυτήν την απόφαση; 

Γ.Κ. Εκτιμώ πως υπάρχει ανάγκη για παιδικό θεατρικό βιβλίο στην Ελλάδα. Η θεατρική διασκευή είναι στην ουσία ένα μέσο για να μπορέσουν να εκφραστούν οι μαθητές μέσα από την Τέχνη. Τα θετικά οφέλη της θεατρικής αγωγής είναι πολλαπλά τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τους μαθητές που εμπλέκονται στη διαδικασία της δραματοποίησης. Μέσα από ένα βιωματικό τρόπο επιτυγχάνεται η πολυαισθητηριακή προσέγγιση της γνώσης σε συνδυασμό με τα θετικά συναισθήματα που απορρέουν από αυτήν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιά η πηγή έμπνευσης του βιβλίου σας;  Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή του;

Γ.Κ. Η πηγή έμπνευσης είναι ένα παζλ από εμπειρίες που αποκόμισα από την εκπαιδευτική και κλινική πράξη με τα παιδιά και τους εφήβους. Διαπίστωσα πως σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας χρησιμοποιούμε στερεοτυπικό λόγο αναφορικά με τα φύλα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αποδεχόμαστε τους άλλους βάσει των χαρακτηριστικών προσωπικότητάς του. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι αναμένουν από ένα κορίτσι να είναι ήσυχο και να παίζει με κούκλες, ενώ ένα αγόρι να είναι πιο επιθετικό και να αγαπά το ποδόσφαιρο. Οτιδήποτε διαφορετικό προκαλεί ενδεχομένως σε μια μεγάλη μερίδα μικρών και μεγάλων αρνητικές αντιδράσεις, άρα και καταπίεση στο αγόρι και στο κορίτσι που έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα. Επομένως, ο κύριος στόχος ήταν εξαρχής να τονιστεί το δικαίωμα του καθενός από μικρή ηλικία να αυτοπροσδιορίζεται ανεξάρτητα από το αν είναι αγόρι ή κορίτσι και να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα αποδοχής από το οικείο και ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Η σύλληψη της ιδέας έγινε το 2018 και η τελική έκδοση ολοκληρώθηκε σε δύο χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποιό το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από τo βιβλίo σας προς τους αναγνώστες; Τί θα επιθυμούσατε να κρατήσουν από την ανάγνωση του βιβλίου;

Γ.Κ. Θα ήθελα να καλλιεργηθούν σημαντικές αξίες, όπως είναι η αποδοχή του άλλου και η έννοια της πραγματικής φιλίας μέσα από την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη. Σε δεύτερο επίπεδο να αποδομηθούν τα στερεότυπα που έχουν να κάνουν με το φύλο, ώστε ανεξάρτητα με το αν είναι ένα παιδί αγόρι ή κορίτσι να αναπτύξει ολόπλευρα την προσωπικότητά του, χτίζοντας μια ισορροπημένη προσωπικότητα στο πλαίσιο του σχολείου και της οικογένειας μέσα από την αποδοχή του ίδιου του εαυτού του και μέσω της ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Το βιβλίο σας απευθύνεται μόνο σε παιδιά,ή,θα είναι χρήσιμο ‘’εργαλείο’’ στα χέρια γονιών καί εκπαιδευτικών; 

Γ.Κ. Εντός του βιβλίου υπάρχουν οδηγίες για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και δύο παραρτήματα με προτεινόμενες συνοδευτικές ασκήσεις, αλλά και χρήσιμες ιστοσελίδες/ τηλέφωνα για παιδιά και εφήβους. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο ο ενήλικας μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων Αγωγής Υγείας με θέμα τις διαπροσωπικές σχέσεις, την εφηβεία, τις έμφυλες ταυτότητες, τη συναισθηματική και κοινωνική αγωγή. Οι ασκήσεις είναι ενδεικτικές άλλωστε και μπορεί ο καθένας είτε γονιός, είτε εκπαιδευτικός ή και θεραπευτής να το αξιοποιήσει αναλόγως με τις εκάστοτε ανάγκες.

EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Γ.Κ. Μ’ αρέσει η ελληνική λογοτεχνία και η ελληνική ποίηση. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πόσο εύκολα,ή,δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;

Γ.Κ. Το ελληνικό κοινό είναι πολύ ενημερωμένο και επιζητά να γνωρίσει νέους συγγραφείς. Σε γενικές γραμμές είναι θετικά προσκείμενο. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

Γ.Κ. Δύσκολα να ξεχωρίσω ένα συγγραφέα και ένα μόνο βιβλίο. Μ’ αρέσει ο τρόπος γραφής της Αλκυόνης Παπαδάκη και της Μάρως Βαμβουνάκη. Έχω διαβάσει όλα τους τα βιβλία και το καθένα αγγίζει ευαίσθητες χορδές τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Από την άλλη, διαβάζω με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα βιβλία του Γιάλομ, του Μπουκάι και του Γιωσαφάτ, γιατί με βοηθούν να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου ως ψυχολόγος.  

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Γ.Κ. Να πιστέψουν στον εαυτό τους και στα όνειρά τους και να τολμήσουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή. Να μην απογοητευθούν από τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θα συναντήσουν, αντιθέτως να συνεχίσουν να προσπαθούν ακόμα περισσότερο, ώστε να φθάσουν πιο κοντά στον στόχο τους!

                                Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

                                                                    Γ.Κ.  Εγώ ευχαριστώ!

                                  Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                           Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                                https://dominicamat.blogspot.com/2020/07/blog-post_83.html

Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Γεωργία Κιζιρίδου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Γεωργία Κιζιρίδου Reviewed by Dominica on Ιουλίου 26, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.