Η 7η απόγονος και τα δίδυμα πετράδια

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Όλοι οι άνθρωποι θεωρώ πως γεννιούνται έχοντας έναν προορισμό,ένα σκοπό που θα πρέπει να πετύχουν κατά την διάρκεια της ζωής τους. Απ΄την προσφορά στον συνάνθρωπο έως καί την διαφύλαξη των δικαιωμάτων καί την ειρήνη. Όλοι οι σκοποί,μικρότεροι ή μεγαλύτεροι,έχουν την ίδια αξία καί σημασία. Κανείς δεν είναι υποδυέστερος,ή,ανώτερος του άλλου. Το πότε,όμως,θα ανακαλύψουμε το τι είμαστε προορισμένοι/ες να κάνουμε δεν είναι κάτι που το γνωρίζουμε εξ αρχής,αλλά μας αποκαλύπτεται,ίσως καί τυχαία,στην ζωή μας. Αρκεί να είμαστε δεκτικοί/ες απέναντί του.

   Συνεχίζω,λοιπόν,τις αναγνώσεις με ένα βιβλίο από μία πολύ αγαπημένη μου κατηγορία,που δεν είναι άλλη από τα βιβλία φαντασίας. Διάβασα καί σας παρουσιάζω το μυθιστόρημα φαντασίας του συγγραφέα κυρίου Γιώργου Στάθη,με τίτλο ''Η 7η απόγονος και τα δίδυμα πετράδια'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.΄Ενα ευανάγνωστο κι ενδιαφέρον βιβλίο που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις καί με έκανε να θέλω μελλοντικά να διαβάσω κι άλλα έργα του συγγραφέα. Ένα βιβλίο που σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

   Για να είμαι ειλικρινής το βιβλίο μου φάνηκε αρκετά δελεαστικό αρχικά από τον τίτλο του. Με έβαλε σε σκέψεις για το ποια μπορεί να είναι η 7η απόγονος καί το τι συμβολίζουν αυτά τα δίδυμα πετράδια. Βλέπετε,τρέφω μία συμπάθεια στον αριθμό ''7'' καί στο πως έχει χρησιμοποιηθεί καί ταυτιστεί με πολλά σημαντικά γεγονότα. Έπειτα,μου αρέσει να διαβάζω καί να λαμβάνω γνώσεις σχετικά με τις ιδιότητες που έχουν οι ημιπολύτιμοι λίθοι. Θα μου πείτε,εύλογα,καλά όλα αυτά,μα τί σχέση έχουν άραγε με το βιβλίο; Κι όμως σχετίζονται πολύ παραπάνω από όσο μπορεί να νομίζουμε. Άλλωστε,στα βιβλία φαντασίας τα πάντα επιτρέπονται....

   Έχω ξαναδηλώσει πως είμαι αρκετά απαιτητική όσον αφορά τα μυθιστορήματα φαντασίας που διαβάζω καί ψάχνω όσο πιο πρωτότυπες ιστορίες είναι εφικτό. Μία εξ αυτών είναι καί η ιστορία του παρόντος βιβλίου. Η πρωταγωνίστρια θα ανακαλύψει έναν άγνωστο για εκείνη,μέχρι σήμερα,κόσμο καί όσα γνώριζε θα ανατραπούν. Θα περάσει από την εφηβική ηλικία στην ενηλικίωση με έναν όχι καί τόσο εύκολο κι ομαλό τρόπο. Θα έρθει αντιμέτωπη με φόβους,προβλήματα καί δυσκολίες που δεν πίστευε ποτέ πως θα αντιμετωπίσει. Θα βρεί το κουράγιο καί μία αστείρευτη δύναμη που κρύβει μέσα της καί θα ''σηκώσει'' στις πλάτες της την ευθύνη. Δεν το βάζει κάτω,μα συνεχίζει ακάθεκτη να παλεύει,όχι μόνο για εκείνη,αλλά για όλους όσους την εμπιστεύονται καί την αγαπούν. Θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση. 

    Ένα από τα πιο αρεστά στοιχεία του κειμένου είναι η επιλογή του συγγραφέα να δώσει στους ήρωές του εύηχα καί προσιτά ονόματα που μέσα στην όλη ομορφιά καί μαγεία εκπέμπουν μία οικειότητα καί καθιστούν εφικτή μία ταύτιση μερίδας των αναγνωστών μαζί τους. Θα τους θεωρήσουν δικούς τους ανθρώπους καί θα μπούν,έστω καί λίγο,στην θέση τους. Θα νιώσουν ό,τι αισθάνονται καί οι ήρωες. Θα επιθυμήσουν τα ίδια πράγματα καί θα ευχηθούν όλα να γίνουν όπως τα έχουν ονειρευτεί. Κάποιοι/ες θα γίνουν οι αγαπημένοι/ες τους καί άλλοι/ες όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως κανένας ήρωας δεν θα περάσει αδιάφορος. Όλοι κι όλες έχουν να προσφέρουν πολλά στην ιστορία καί στην τελική έκβασή της.

    ''Άραγε το πεπρωμένο το επιλέγεις ή σε επιλέγει; Η Θάλεια, ένα 17χρονο κορίτσι, μεγάλωσε σε μια καλύβα αγνοώντας την πραγματική της κληρονομιά και όσα της ανήκουν. Μέχρι τη στιγμή που ένα πετράδι μπαίνει στη ζωή της και αλλάζει όλα όσα ξέρει μέχρι τώρα. Ένας νέος, μαγικός κόσμος ανοίγεται μπροστά της γεμάτος δυνάμεις και μυθικά πλάσματα και η Θάλεια καλείται να ξετυλίξει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, πιο γρήγορα από όσο φανταζόταν. Σε έναν αιώνιο πόλεμο ανάμεσα στο καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, τα ιδανικά και το συμφέρον, μια προφητεία περιμένει να βγει αληθινή. Κι αν όλοι πιστεύουν στη Θάλεια ότι θα τα καταφέρει, πόσο εύκολο είναι να πιστέψει και η ίδια στον εαυτό της;''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Ο λόγος του συγγραφέα είναι ακατάπαυστος. Ρέει με έναν πολύ φυσικό τρόπο καθιστώντας το βιβλίο ξεκούραστο καί άκρως κατανοητό. Ο συγγραφέας ενισχύει τον λόγο του με πλούσιο λεξιλόγιο,πολλές καί γλαφυρές εικόνες,αληθοφανείς καί γρήγορους διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες καί περιεκτικά κεφάλαια τα οποία κουμπώνουν άψογα μεταξύ τους σαν τα κομμάτια ενός παζλ. Ευτυχώς προνοεί καί αποφεύγει τις βαρετές επαναναλήψεις,ή,τις ''κοιλιές''. Δεν αφήνει κενά σε κανένα σημείο της αφήγησης καί έχουμε ολοκληρώμενη καί σαφή εικόνα όλων των γεγονότων που συνέβησαν καί κατά την διάρκεια της εξιστόρησης των γεγονότων αλλά καί κατά το παρελθόν καί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία όλων των προσώπων που εμφανίζονται μέσα στην υπόθεση.

   Εν κατακλείδι,έχουμε να κάνουμε με ένα μυθιστόρημα φαντασίας που όχι μόνο μας ψυχαγωγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό καί μας ''ταξιδεύει'' σε κόσμους μαγικούς,κάνοντάς μας να ξεφύγουμε,για όσο διαρκεί η ανάγνωση,από την πνιγηρή μας πραγματικότητα,αλλά μας διδάσκει χρήσιμα μαθήματα για την ζωή μας. Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας,να παλεύουμε για το καλό,να νοιαζόμαστε για τους γύρω μας καί να ελπίζουμε πάντα για το καλύτερο. Μην επιτρέπετε στις άσχημες σκέψεις να αμαυρώνουν την ηρεμία σας καί την καλή σας διάθεση. Το χείριστο σενάριο υπάρχει ως πιθανότητα,αλλά εσείς πάντα να προδοκάτε πάντα στο κάλλιστο.

                                                              Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΗΣ 


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ



   



Η 7η απόγονος και τα δίδυμα πετράδια Η 7η απόγονος και τα δίδυμα πετράδια Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 16, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.