Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Γεώργιο Τζιτζικάκη

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας κύριος Γεώργιος Τζιτζικάκης. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Κάκτος κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο ''ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Διαβάστε την κριτική μου γι'αυτό στην στήλη ''Βιβλιοπροτάσεις''. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.



                                    Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΑΚΗΣ

 

                                                 Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;


Γ.Τ. Στα παιδικά και έφηβικά μου χρόνια είχα κάποιες ζόρικες μέρες (αντιμετωπίζοντας διάφορα οικογενειακά θέματα),οπότε ξεσπούσα σε σελίδες,τη μουσική και ενίοτε τη ζωγραφική. Το γράψιμο τότε είχε ημερολογιακή μορφή αλλά κάπου στα 14 μου κατάλαβα πως αποτελεί έναν τρόπο απόσπασης από την πραγματικότητα και με βοηθά να νιώθω ομορφότερα,οπότε συνέχισα να γράφω. Ακόμη και σήμερα για τον ίδιο λόγο το κάνω.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κάκτος το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Παραθεριστής’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;


Γ.Τ. Ο Παραθεριστής δεν είναι ένας ήρωας βιβλίου,είναι ένας από εμάς,είναι εσύ,είναι ο δίπλα και ο απέναντι που νιώθει πως κάτι δεν πάει καλά με τα μέσα του και την κοινωνία γύρω του. Κάνει τις διακοπές του αλλά νιώθει να μην περνάει καλά και γι' αυτό φταίει μια προσωπική κρίση ταυτότητας που διάγει. Καταλήγει οργισμένος και προκλητικός με όλους,δεν μασάει τα λόγια του και δεν φοβάται να αναμετρηθεί με ορισμένους,ενώ στηλιτεύει πολλά από εκείνα που δεν του αρέσουν(όπως η επιφάνεια στις σχέσεις,η εφημερότητα της ύπαρξης,τα ψέματα που επιτρέπουμε να κυριαρχούν στις ζωές μας,η μη διεκδίκηση των «θέλω» μας κ.α.). Γρήγορα θα διαπιστώσει πως ο θυμός του για την κοινωνία είναι θυμός για τον ίδιο του τον εαυτό,τη δική του παραίτηση σε πολλά θέματα. Εδώ,θα πρέπει να πούμε ότι ο Παραθεριστής αποτελεί ένα ιδιαίτερα προσωπικό βήμα για εμένα καθώς είναι μυθιστόρημα-πείραμα. Η συγγραφή του συστήθηκε από ψυχίατρους προς απόσπαση της σκέψης από καταθλιπτικές τάσεις και σκέψεις αυτοκτονίας. Έτσι,κεφάλαιο το κεφάλαιο βγήκε ένας ιαματικός χείμαρρος σκέψεων(είτε δικές μου είτε άλλων που συναναστράφηκα και τις μοιράστηκαν μαζί μου) και όλο αυτό σήμερα έρχεται στα χέρια του αναγνώστη για να δούμε πώς θα το εισπράξει,αν θα τον απασχολήσει και ίσως βοηθηθεί κάπως. Από μία άποψη,όσο το βιβλίο διαβάζεται και έρχεται πίσω η ανταπόκριση των αναγνωστών,το πείραμα συνεχίζεται επιτυχημένα εφόσον συζητάμε για το μεγάλο θέμα του στρες στις ζωές μας και της κατάθλιψης που συχνά δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα σημάδια της.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιό το κρυφό νόημα του τίτλου ‘’Παραθεριστής’’;


Γ.Τ. Αυτό απαντάται στο τελευταίο κεφάλαιο του έργου,οπότε αν σας το πω θα είναι spoiler για όποιον δεν έχει διαβάσει το βιβλίο. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Παραθεριστής (και κάθε Παραθεριστής) έχει φανταστεί διαφορετικά τη ζωή του, και τον θλίβει να τη ζει μέσα σε μια κοινωνία με τόσο πολύ κόσμο που όμως όλοι νιώθουν τόσο μόνοι τους.


EΡΩΤΗΣΗ 4: Ποιό είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας προς τους αναγνώστες;


Γ.Τ. Να μην το βάζουν ποτέ κάτω στα ζόρια,να γνωρίζουν πως όλοι μας περνάμε μέρες που νιώθουμε σαν ψόφια ψάρια σε μια στάσιμη λίμνη και να διεκδικούν το φως στη ζωή τους –αν δεν το κάνουν οι ίδιοι,δεν θα το κάνει κανένας για εκείνους. Να πάψουν να ζούνε τη ζωή τους μέσα στις σκέψεις τους,σε λάθη παρελθόντος ή σε σαθρά μοτίβα (όπως π.χ. η ψεύτικη εικόνα των social media που τους θέλει να δείχνουν πάντα happy,δίχως αυτό να ισχύει) και να βγούνε εκεί έξω,στη δράση της ζωής για να ανακαλύψουν τα πραγματικά τους «θέλω» και τον εαυτό τους. Για όσους είναι χειρότερα τα πράγματα και βιώνουν κάποια μορφή κατάθλιψης,θα ήθελα διαβάζοντας το βιβλίο να πούνε: Αυτός ο τύπος που το έγραψε κατάφερε και νίκησε τη θλίψη του,γιατί να μην μπορέσω κι εγώ; Αν συμβεί αυτό,τότε το βιβλίο θα έχει πετύχει τον σκοπό του.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί είναι αυτό,που κατά την γνώμη σας,οδηγεί πολλούς/ες εκεί να ζούν την ζωή τους ως απλοί παραθεριστές καί όχι όπως θα επιθυμούσαν;


Γ.Τ. Ο φόβος. Πίσω από κάθε μας υποχώρηση ή συμβιβασμό κρύβεται ο φόβος μας. Άλλοτε είναι ο φόβος της αποδοχής από τους άλλους (μια και είμαστε κοινωνικά όντα που αναζητούν να ανήκουν κάπου, σε μια ομάδα) και άλλοτε είναι ο φόβος για να ζήσουμε (και τι θα γίνει αν το κάνουμε και μας πάνε όλα στραβά, ε;). Τις περισσότερες φορές,απλώς έχουμε γύρω μας κάμποσα λάθος άτομα που μας θέλουν μέσα στη μαυρίλα και τη στασιμότητα ενώ μας αντιμετωπίζουν ως θύματα στην ίδια μας τη ζωή. Αν τους πιστέψουμε και το πιστέψουμε αυτό και για τον εαυτό μας,τη βάψαμε! Στην πραγματικότητα,δεν είναι δυνατόν όλοι μας να είμαστε πάντα καλά και όλοι μας πέφτουμε συχνά σε ψυχολογικές λακκούβες (και για κάποιους είναι δυσκολότερο να βγούνε) όμως με την παραίτηση και την υιοθέτηση μιας ηττοπάθειας δεν βγαίνει κάτι. Δοκιμάζουμε,κάνουμε λάθη,πληγωνόμαστε,μαθαίνουμε κάτι από αυτά και συνεχίζουμε. Η ζωή είναι υπέροχη,αρκεί να καταλάβεις στην ώρα της πόσο όμορφη είναι και να μη μεμψιμοιρείς ότι όλα σου πάνε στραβά. Όλα εκείνα που σου πάνε στραβά,εσύ τους επιτρέπεις να σε επηρεάζουν. Άλλαξε μοτίβο,βγες στη δράση,ρίσκαρε,γέλα,ΖΗΣΕ! 


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;


Γ.Τ. Πρέπει; Γενικότερα,αν πιστεύει κάποιος ότι «πρέπει» να κάνει κάποια πράγματα στη ζωή του,τότε το έχει χάσει το παιχνίδι. Στη ζωή μας καλό είναι να κάνουμε όσα θέλουμε,όχι όσα υπαγορεύει κάποιος κανόνας διότι μαθηματικά αυτό θα μας οδηγήσει στη δυστυχία. Αντίστοιχα και με τα βιβλία,οφείλουμε μονάχα στον εαυτό μας να τα διαβάζουμε επειδή μας αρέσουν τα βιβλία,είναι η διασκέδασή μας αυτή και ταξιδεύουμε με τις ιστορίες τους.


EΡΩΤΗΣΗ 7: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Γ.Τ. Τρόμου κάθε είδους και ψυχολογίας κυρίως.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;


Γ.Τ. Δεν μπορώ να σας δώσω απάντηση σε αυτό,είναι τεράστια η λίστα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;


Γ.Τ. Να διαβάζουν τριπλάσια από όσο γράφουν,να είναι γενναιόδωροι σε άλλους που γράφουν (συνήθως αυτό σπανίζει),να είναι προετοιμασμένοι για μεγάλες απογοητεύσεις και χαστούκια διότι ο χώρος της συγγραφής δεν είναι ένας αγγελικά πλασμένος χώρος και αν κάποιος τους πει να μη γράψουν γιατί δεν αξίζει αυτό που γράφουν να συνεχίζουν να γράφουν και να μην το βάλουν ποτέ κάτω.


                          Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


                            Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat













Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Γεώργιο Τζιτζικάκη Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Γεώργιο Τζιτζικάκη Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.