Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Πολλά μικρά παιδιά ζητούν διακαώς από τους γονείς τους να τους πάρουν ένα ζωάκι ως κατοικίδιο. Κάποιοι γονείς ''υποκύπτουν'' στην επιθυμία των παιδιών τους καί κάποιοι άλλοι όχι. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις,οι γονείς που αρνούνται έχουν κάποια σωστά επιχειρήματα γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ευχή των παιδιών τους. Ξέρω πως αρκετοί γονείς εκεί έξω επιθυμείτε να εξηγήσετε στα μικρά σας την σημασία του να έχει κάποιος/α ένα κατοικίδιο καί τις ευθύνες που ''πέφτουν'' στις πλάτες των κατόχων τους. Είναι δύσκολο να τους εξηγήσουμε καί να καταλάβουν,ειδικά όταν είναι σε πολύ τρυφερή ηλικία,αλλά καί πάλι θα πρέπει να τους μιλάμε με τον κατάλληλο τρόπο. 

    Η σημερινή μου πρόταση για εσάς είναι το νέο παιδικό παραμύθι του συγγραφέα κυρίου Μάκη Τσίτα με τίτλο ''Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα παραμύθι που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 4 ετών καί άνω. 

   Ο συγγραφέας μέσα από την μικρή κι ευχάριστη ιστορία του βιβλίου του θα μιλήσει στους μικρούς βιβλιόφιλους για την αξία της παρουσίας ενός κατοικιδίου στην ζωή μας,το πόσο μεγάλη χαρά μας φέρνει η ύπαρξή του καί τις όποιες δυσκολίες γεννιούνται στην καθημερινότητα. Πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι όλα τα ζώα ικανά να γίνουν κατοικίδια. Κάποια είναι άγρια καί πρέπει να ζούν ευτυχισμένα στο φυσικό τους περιβάλλον με άλλα ζώα του είδους τους κι άλλα είναι πολύ μεγάλα καί δεν έχουν προοριστεί να μας κρατούν συντροφιά. Δεν είναι σαν τα σκυλάκια,τις γατούλες καί τα κουνελάκια. Όσο πιο παράξενα κι εξωτικά,τόσο πιο δύσκολα μπορούν να συμβιώσουν με εμάς. Επίσης,ο συγγραφέας θίγει το ζήτημα της αιχμαλωσίας των ζώων καί της εκμετάλλευσής τους από τους ανθρώπους στα διάφορα τσίρκα. Ακόμα μία πηγή δυστυχίας αυτών των αθώων πλασμάτων. 

    ''Είναι ωραίο να έχεις κατοικίδιο. Όσοι έχουν το ξέρουν καλά. Όπως ο Αλέξανδρος. Μόνο που το δικό του δεν είναι σκυλάκι, γατάκι ή έστω κουνελάκι με ένα συνηθισμένο όνομα. Το δικό του λέγεται Χαραλαμπία και είναι… μια καμηλοπάρδαλη. Μια καμηλοπάρδαλη, όμως, που παραείναι ζωηρή και άθελά της κάνει πολλές ζημιές. Κι αυτό βέβαια δεν αρέσει καθόλου στους γονείς του, που σκέφτονται να της βρουν άλλη στέγη. Ο Αλέξανδρος όμως δε συμφωνεί και παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Και τότε…''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Στα λοιπά υπέρ του βιβλίου μπορούν να προστεθούν το απλό,οικείο λεξιλόγιο,οι σύντομες,κατανοητές προτάσεις καί η πολύχρωμη,χαρούμενη εικονογράφηση που κοσμεί τις σελίδες του βιβλίου. Είμαι βέβαιη πως όλοι/ες θα μείνετε ικανοποιημένοι/ες όπως εγώ. Αν,λοιπόν,θέλετε να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας την αγάπη για τα ζώα είναι μία ιδανική πρόταση. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

                                                        Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΣΑΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

    

Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 14, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.