ΦΛΟΓΑ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  

                                                                    ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


    Η πίστη,ή μη,είναι ένα απολύτως προσωπικό ζήτημα του κάθε ανθρώπου που οφείλει να είναι σεβαστό από όλους μας. Κανείς καί καμία δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τις επιλογές ενός άλλου ανθρώπου,όσον αφορά το λεπτό ζήτημα της πίστης σε οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα,ή όχι. Ο άνθρωπος πρέπει να νοιάζεται καί να αγαπά τον συνάνθρωπο χωρίς κριτήρια. Είμαι ένα άτομο που πιστεύω με τον δικό μου τρόπο καί δεν μου αρέσει να το διατυμπανίζω. Έχω μάθει να δέχομαι όλους τους ανθρώπους χωρίς να ''κοιτώ'' τα θρησκευτικά τους,ή όχι,πιστεύω. Για μένα δεν έγκειται εκεί η ουσία της ανθρωπιάς καί του σεβασμού προς το πρόσωπο των άλλων.

   Επιτρέψτε μου να έχω την γνώμη -σωστή ή λάθος- πως δεν επιδέχονται όλα τα βιβλία κριτικής με τον αυστηρό όρο της λέξης. Ναι,διαβάζουμε βιβλία καί εκφέρουμε την άποψή μας,αφού τα έχουμε πρώτα ''κρίνει''. Για ένα ανάλογο βιβλίο πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα καί γεμάτα από άποψη νοημάτων κείμενα που είχα την ευκαιρία να διαβάσω μέχρι τώρα.

   Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το νέο βιβλίο του συγγραφέα κυρίου Ανδρέα Κονάνου με τίτλο ''ΦΛΟΓΑ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ''. Ένα βιβλίο μέσα στο οποίο αποτυπώνει ο συγγραφέας καί μας ''κοινωνεί'' πολλές απ'τις προσωπικές ερωτήσεις καί εμπειρίες που βίωσε κοντά σε έναν αγαπημένο Γέροντα καί που έχουν χαρακτεί βαθειά στη μνήμη καί την ψυχή του μέχρι σήμερα. 

   Μέσα από αυτές τις συζητήσεις που έχουν γίνει σε χρονική περίοδο 20+ ετών,από όταν ακόμη ο συγγραφέας ήταν ιερωμένος μέχρι καί σήμερα,θα βρούμε απαντήσεις σε ερωτήματα που ίσως να μας προβληματίζουν μα καί χρήσιμες συμβουλές για τη ζωή μας. Προσέξτε! Σε καμία των περιπτώσεων ο συγγραφέας δεν επιθυμεί να μας ''επιβάλλει'' τη δική του άποψη καί πιστεύω. Μας προτρέπει,βέβαια,να αφήσουμε στην άκρη τον εγωϊσμό που μας ''τρώει'' την ψυχή καί να αφήσουμε την αγάπη να μας καθοδηγήσει σε σωστά μονοπάτια.

    Ο συγγραφέας με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο του Γέροντα αλλάζει ονόματα,τόπους καί χώρους ώστε να μην μπορεί κάποιος/α που δεν τον γνωρίζει προσωπικά να ταυτίσει το πρόσωπο του ήρωα με τον αληθινό. Άλλωστε,θεωρώ πως εμείς οι άνθρωποι εκτιμάμε περισσότερο κάτι,όταν δεν το βλέπουμε... Ίσως πάλι να κάνω καί λάθος. Σημασία έχουν τα λόγια αυτού του ανθρώπου που απ'ό,τι καταλαβαίνουμε δεν επιδιώκει ούτε την αυτοπροβολή,ούτε τη δημοσιότητα. Έχει περάσει τις όποιες δυσκολίες καί έχει δώσει τις δικές του εξετάσεις στη ζωή...

    Ένα στοιχείο του βιβλίου που με εξέπληξε ευχάριστα ήταν ο απλός,οικείος λόγος του συγγραφέα. Δεν είναι ούτε ''ξύλινος'',ούτε αυστηρός καί μονότονος. Τα παραδείγματα κι αυτά παρμένα από την καθημερινή ζωή,καθιστούν το κείμενο ευανάγνωστο καί προσιτό. Εγώ ολοκληρώνοντας την ανάγνωσή του ένιωσα πλήρης καί γαλήνια. Εάν κι εσείς αναζητάτε κάτι διαφορετικό,είναι μία ιδανική πρόταση.


                                                                 Περιγραφή βιβλίου


Εύχομαι, καθώς θα διαβάζεις αυτό το βιβλίο, να γαληνέψει η ψυχή σου γλυκά και να μουδιάσει από τη Φλόγα του έρωτα. Έρωτα για τον Χριστό, για τη ζωή και για τα πάντα.

Και να δεις τα πάντα από την αρχή, σαν γιορτή! Να ερωτευτείς ξανά τον αγαπημένο και την αγαπημένη σου, τους δικούς σου, το παιδί σου, τους φίλους και γνωστούς σου, το σπίτι και τη δουλειά σου.

Να έρθουν ξανά η έκσταση, η έκπληξη και η χαρά στη ζωή σου. Να ζωντανέψουν τα νεκρωμένα κύτταρά σου και η ευαίσθητη καρδιά σου να χτυπήσει πάλι χαρμόσυνα. Και να σου φύγουν η θλίψη και η κατάθλιψη και το όποιο παράπονο. Και να γεμίσουν οι μέρες σου θαύματα και ομορφιά. Και οι νύχτες σου όνειρα γλυκά.


Ο άνθρωπος που περιγράφω στα κείμενα αυτά αγάπησε από παιδάκι τόσο πολύ τον Θεό, ερωτεύτηκε τόσο βαθιά τον Ιησού, ενώθηκε μαζί Του με τέτοια πληρότητα και δόσιμο, που έγινε και ο ίδιος Φλόγα και Φως και Έρωτας εκστατικός. Όταν το σίδερο μπει για πολλή ώρα στη φωτιά, δεν ξεχωρίζει τελικά. Γίνεται και το ίδιο κατακόκκινο. Φως εκ Φωτός.


Διάβασε τα θαυμαστά αυτά βιωματικά κείμενα που έζησα κοντά του –τα γεμάτα απλότητα, θεϊκή Χάρη και ενέργεια– με ανοιχτή καρδιά και δίψα για πνευματική αφύπνιση. Και κράτα κι ένα κεράκι, κράτα και χαρτομάντιλο. Διότι ποιος ξέρει; Μπορεί σε κάποια σελίδα να ανάψει και στη δική σου καρδιά μια Φλόγα, να ανθίσει ένα χαμόγελο, να στάξει ένα δάκρυ και να ξυπνήσει ο έρωτας. Για τα πάντα!


Το εύχομαι. Και το πιστεύω.


                                                          Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΝΑΝΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ













ΦΛΟΓΑ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ  ΦΛΟΓΑ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΦΩΤΙΑ Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 01, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.