Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Γεωργία Κιζιρίδου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας κυρία Γεωργία Κιζιρίδου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Verde publications κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της με τίτλο ''Στιγματισμένοι''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν από το επίσημο site του εκδοτικού.



                                              Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΙΖΙΡΙΔΟΥ


                                                   Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Verde publications το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Στιγματισμένοι’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;


Γ.Κ. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Το βιβλίο αυτό είναι ο καρπός από ένα σύνολο αφηγήσεων στο πλαίσιο της κλινικής μου δουλειάς κατά βάση ως πραγματογνώμονας στα δικαστήρια και ως ιδιώτης ψυχολόγος τα προηγούμενα χρόνια. Κεντρικός άξονας είναι το στίγμα που κουβαλάνε κάποιοι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου,ηλικίας και κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου. Πρόκειται για αφηγήσεις ανθρώπων που μπορεί να είναι δίπλα μας και γύρω μας,οι οποίοι φέρουν τα δικά τους τραύματα από τον περίγυρό τους και προσπαθούν να επιβιώσουν συναισθηματικά.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Ποιά η πηγή έμπνευσης της παρούσας συλλογής διηγημάτων;


Γ.Κ. Οι ιστορίες των ανθρώπων που με άγγιξαν μέσα από τις αφηγήσεις τους και την οπτική τους. Συνειδητοποίησα πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κοινά τραύματα στην πορεία της ζωής τους και ίσως θα ήταν καλό να αναδειχθούν ορισμένα θέματα,όπως η βία και η κακοποίηση,ώστε να ταυτιστούν και να προβληματιστούν οι αναγνώστες.


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πόσο σας βοήθησε η ειδικότητά σας ως ψυχολόγος-πραγματογνώμων στη συγγραφή της παρούσας συλλογής;


Γ.Κ. Η ειδικότητά μου ήταν η αφορμή για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο. Προσπάθησα να «μπω στα παπούτσια» των αφηγητών και να ταυτιστώ ως ένα βαθμό μαζί τους,να κατανοήσω τα κίνητρα που τους ώθησαν σε ορισμένες συμπεριφορές που ίσως στα μάτια του κόσμου να φαντάζουν αποτρόπαιες ή και ανεξήγητες. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ενώ σαν κοινωνία έχουμε εξελιχθεί τόσο πολύ,γιατί ακόμη παρατηρούμε περιστατικά βίας; Ποιά η άποψή σας ως ειδικός;


Γ.Κ. Εκτιμώ πως μπορεί σε ορισμένους τομείς να σημειώνεται πρόοδος,όπως για παράδειγμα στην τεχνολογία,όμως δε συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στην ανθρώπινη επικοινωνία και στη συναισθηματική νοημοσύνη. Τα θεμέλια για τη μείωση και –γιατί όχι- την εξάλειψη της βίας τίθενται από την προσχολική αγωγή μέσα από τη συστηματική εκπαίδευση σε βασικές κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Προσωπικά το θεωρώ αδιανόητο να μη διδάσκεται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση το μάθημα των Διαπροσωπικών σχέσεων και της Σεξουαλικής αγωγής. Πώς περιμένουμε να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα στις κοινωνικές συναναστροφές,όταν προωθείται τόσο έντονα ο ανταγωνισμός μεταξύ των συνομηλίκων; Πώς θα μειωθεί η βία όταν ο καθένας δεν αναλαμβάνει την ατομική του ευθύνη και υποχρέωση να φερθεί με σεβασμό στο συνάνθρωπό του και δρα επιλεκτικά με αυθαίρετα κριτήρια;


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί το στίγμα ακολουθεί τόσο έντονα κι επίπονα τα θύματα της όποιας μορφής βίας;


Γ.Κ. Το θύμα προκαλεί ποικίλα συναισθήματα στον κάθε άνθρωπο. Άλλοι νιώθουν συμπόνοια,άλλοι οίκτο και άλλοι απέχθεια. Ενδεχομένως να είναι ένας μηχανισμός άμυνας των παρατηρητών του θύματος,όπου μέσω της απώθησης να προσπαθούν,συνειδητά ή ασυνείδητα,να αντιμετωπίσουν το δικό του φόβο περί θυματοποίησης.  


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πόσο λεπτή είναι η γραμμή που διαχωρίζει στο να γίνει κάποιος θύμα,ή,θύτης;


Γ.Κ. Δυστυχώς η κλινική εμπειρία,αλλά και η ακαδημαϊκή έρευνα έχουν δείξει ότι το θύμα αν δεν αναζητήσει εξειδικευμένη βοήθεια και υποστήριξη,μετατρέπεται σε θύτη. Πολλές φορές αυτοί οι ρόλοι του θύτη και του θύματος εναλλάσσονται μέσα στην ίδια σχέση,με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι να ζουν μέσα σε ένα φαύλο σαδομαζοχιστικό κύκλο βίας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τί θα έπρεπε να κάνουμε ως κοινωνία,ώστε να εξαλείψουμε κάθε μορφή βίας;


Γ.Κ. Δίνω τεράστια σημασία στο ρόλο της εκπαίδευσης,τόσο των ενηλίκων,όσο και των παιδιών. Οι ενήλικες να αναγνωρίσουν τις τοξικές συμπεριφορές που έχουν κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές και να τις αποβάλλουν μέσα από την ψυχοθεραπευτική υποστήριξη. Τα παιδιά να εκπαιδεύονται από το νηπιαγωγείο σε δεξιότητες ζωής,όπως είναι η ενσυναίσθηση,η συναισθηματική,κοινωνική και ηθική νοημοσύνη. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Tί θα λέγατε στα θύματα,στους θύτες αλλά καί σε όλους κι όλες εμάς που δεν έχουμε βρεθεί ποτέ σε καμία από τις δύο θέσεις;


Γ.Κ. Θα έλεγα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Ο θύτης να παρατηρήσει τον εαυτό του και να αναρωτηθεί για ποιο λόγο φέρεται με βίαιο τρόπο. Το θύμα να βρει το θάρρος και πρωτίστως στον εαυτό του να πει την αλήθεια. Οι παρατηρητές να πάρουν θέση. «Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα,αφορά όλη τη γειτονιά και όχι μόνο το γείτονα». 


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τί έχετε να απαντήσετε σε όλους αυτούς που λένε πως έγινε μόδα η καταγγελία των περιστατικών βίας;


Γ.Κ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μόδα,αλλά για αφύπνιση. Ας είναι η αρχή για ριζικές αλλαγές. Με την ελπίδα να αναγνωρίζεται η βίαιη συμπεριφορά σε όλες τις μορφές και να αντιμετωπίζεται εγκαίρως. Με την αισιοδοξία επίσης ότι η πρόληψη θα ενισχυθεί τόσο πολύ,που θα είναι αχρείαστη η αντιμετώπιση.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες από το βιβλίο σας; Ποιό μήνυμα θα θέλατε να τους ‘’κοινωνήσετε’’;


Γ.Κ. Σκοπός μου ήταν εξαρχής να γίνει κατανοητό πως θύτης,όπως και θύμα μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος. Ο αναγνώστης μέσα από τις αφηγήσεις των 10 ηρώων θα έχει τη δυνατότητα να αφουγκραστεί την οπτική του στιγματισμένου ατόμου,να κατανοήσει,να προβληματιστεί και μέσα από αυτή τη ζύμωση να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του...! Καλή ανάγνωση λοιπόν!


                             Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


                                               Γ.Κ. Να είστε καλά! Σας ευχαριστώ και πάλι!


                                 Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/01/blog-post_30.html













Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Γεωργία Κιζιρίδου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Γεωργία Κιζιρίδου Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 01, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.