Βασιλική καρδιά

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


    Σε μία παγκόσμια κοινωνία που θέλει να χαρακτηρίζεται ως προοδευτική καί ότι τάσσεται στο πλευρό των ανθρώπων καί των δικαιωμάτων τους,ποια η στάση που οφείλουμε να κρατήσουμε εμείς οι πολίτες απέναντι στην διαφορετικότητα,την αποδοχή καί κατανόηση αυτής; Ας πούμε αλήθειες πια! Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε πως,πλέον,όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως ίσοι καί αγκαλιάζονται καί δεν κρίνονται από τους άλλους γύρω τους,αυτό δεν συμβαίνει παντού καί πάντα. Από την μία μεριά,έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας για να διανύσουμε,αλλά από την άλλη,γίνονται καθημερινά προσπάθειες καί όλο καί περισσότερος κόσμος δείχνει να ευαισθητοποιείται καί κοιτούν την αξία του ανθρώπου καί όχι το φύλο,ή,τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Με σταθερά βήματα,ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

    Για μένα η ορθή παιδεία καί ο σεβασμός προς τους ανθρώπους,τη φύση καί τα ζώα ξεκινά από την οικογένεια,συνεχίζεται από το σχολείο καί ολοκληρώνεται μέσα από τα βιβλία. Πώς επιθυμούμε τα παιδιά να έχουν σωστή συμπεριφορά,αν δεν έχουν ορθά πρότυπα; Ξέρω πως είστε πολλοί οι γονείς που ψάχνετε τα κατάλληλα λόγια καί παραδείγματα για να μιλήσετε στα παιδιά σας για αρκετά σοβαρά ζητήματα. Ένα ζήτημα που απασχολούσε,απασχολεί καί θα εξακολουθεί να μας απασχολεί είναι η αποδοχή του άλλου ανθρώπου όπως ακριβώς επιθυμεί. Με βάση το ''είναι'' κι όχι το ''φαίνεσθαι''. Ναι,καλά ακούσατε! Ας αφήσουμε πίσω τις όποιες ταμπέλες κι ας νοιαστούμε πραγματικά για την ουσία του ανθρώπου καί όχι για το φύλο,την ηλικία,τον τρόπο ζωής καί ντυσίματος καί οτιδήποτε άλλο. 

   Η δρ Ανδρομάχη Μπούνα (Διδάσκουσα Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης) καί η συγγραφέας Γεωργία Κιζιρίδου (Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος) ενώνουν τις δυνάμεις τους καί προβαίνουν στην εισαγωγή καί μετάφραση στα ελληνικά του παραμυθιού του συγγραφέα Γκρεγκ ΜακΓκούν,με τίτλο ''Βασιλική καρδιά''. Ένα παραμύθι άκρως πρωτότυπο -ίσως καί το μοναδικό στο είδος του- για τα δεδομένα της χώρας μας που υμνεί καί εξηγεί,τόσο στα μικρά παιδιά από ηλικίες 5-6 ετώ καί άνω,όσο καί στους εφήβους,την σημασία της αποδοχής του ζητήματος της φυλοδιαφορετικότητας. Ένα βιβλίο,άκρως χρήσιμο,όχι μόνο για γονείς,αλλά καί για εκπαιδευτικούς. 

   Ξεχάστε ό,τι γνωρίζετε από τα παλιά,κλασικά μα καί τα νεότερα παραμύθια. Εδώ θα βρείτε κάτι το διαφορετικό που όμως υπάρχει γύρω μας,όσο κι αν κάποιοι/ες επιλέγουν να μην το βλέπουν,ή,να το σνομπάρουν. Στην υπόθεση του παραμυθιού κεντρικό πρόσωπο είναι ένα διεμφυλικό άτομο που προσπαθεί να αγαπήσει καί να αποδεχθεί τον ίδιο του τον εαυτό κι έπειτα,να καταφέρει να συμβεί κι αυτό από την οικογένεια καί τους γύρω τους. Άραγε,έχουμε σκεφτεί πόσο επώδυνο είναι γι'αυτά τα άτομα να κατακτήσουν όσα εμείς θεωρούμε ως δεδομένα; Ναι,για μένα είναι δύσκολο να μπω στην θέση τους,μα προσπαθώ να τους/τις κατανοήσω. Άν γίνω κάποια στιγμή μητέρα καί με ρωτήσουν τί θα ήθελα να γίνει το παιδί μου,η απάντηση θα ήταν ''ευτυχισμένο'' με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τί κι αν δεν ''καλύπτει'' τα πρότυπα καί τις επιθυμίες των άλλων; Σημασία έχει να είναι γερό καί να ζήσει τη ζωή του,γιατί δική του/της θα είναι κι όχι δική μου,με τον τρόπο που εκείνος/η θα θέλει,ακόμη κι αν πηγαίνει κόντρα στις πεποιθήσεις. Οπότε προτρέπω τους γονείς να σκέφτονται έχοντας αυτό κατά νου κι όχι το τι θα πει ο κόσμος. 

   Θετικά στοιχεία του βιβλίου:

- Μικρή,περιεκτική καί κατανοητή ιστορία

- Γρήγορες εναλλαγές σκηνών

- Σύντομες προτάσεις καί άφθονο λεξιλόγιο

- Εξαιρετική απόδοση της ιστορίας μέσω της πολύχρωμης εικονογράφησης

- Αποδοχή της διαφορετικότητας σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό καί την ηγεσία

- Βάση στην αξία της ατομικότητας καί της ελευθερία των προσωπικών επιλογών

   Εγώ το βιβλίο το διάβασα άκοπα καί με ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε όλοι κι όλες. Θα σας κάνει να δείτε τα πράγματα όπως πρέπει να είναι.

                                                             Καλά σας αναγνώσματα!


Υ.Γ. Για προπαραγγελίες στο τηλέφωνο: 2108826600 (εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης),ή στο e-mail: cplanet1@otenet.gr


 



ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: GREGORY McGoon(Γκρεγκ ΜακΓκούν)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The Royal Heart


ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΜΠΟΥΝΑ & ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΙΖΙΡΙΔΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πολύχρωμος Πλανήτης
















Βασιλική καρδιά Βασιλική καρδιά Reviewed by Dominica on Ιουλίου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.