Το νησί των οστών

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Πόση αλήθεια κρύβεται μέσα στους θρύλους που διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά; Τί είναι αυτό που διατηρεί άσβεστη την φλόγα τους; Εμείς οι άνθρωποι που τους δεχόμαστε,χωρίς να προσπαθούμε να τους ''αποδομήσουμε'',ή,είναι τόσο βαθειές οι ρίζες τους καί όσα συνδέονται,άμεσα καί έμμεσα,με εκείνους που δεν μας επιτρέπουν να τους αφήσουμε στο παρελθόν; Ό,τι κι αν είναι,το μόνο σίγουρο είναι πως υπήρχαν,υπάρχουν καί θα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα. Κι ας μην πάμε τόσο μακρυά. Σχεδόν καθημερινά γύρω μας,κάτι θα πάρει το αυτί μας για τόπους,κτίρια κι άλλα πιθανά μέρη κι αντικείμενα που σχετίζονται με την ύπαρξη διαφόρων θρύλων. Μην μου πείτε πως ποτέ δεν έχετε γίνει αυτήκοοι μάρτυρες ανάλογων ιστοριών,γιατί δεν θα σας πιστέψω. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν οι θρύλοι καί δεν ψάχνετε διάφορους από αυτούς,είμαι βέβαιη πως κάποιοι σας είναι γνώριμοι. Δεν χρειάζεται να πιστεύετε σε αυτούς καί να τους αποδέχεστε ως κάτι αληθινό. Αλλά δεν σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό η σκέψη,πως ίσως καί να ισχύουν; Δεν σας ιντριγκάρει ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκαν; Εμένα πολύ! Γι'αυτό λαχταρώ να λαμβάνω όλο καί περισσότερες πληροφορίες γύρω από εκείνους.

   Το όνομα της συγγραφέως Μαίρης Βούλγαρη είναι γνωστό στους κύκλους του αναγνωστών/στριων,που επιλέγουν να διαβάζουν βιβλία φαντασίας καί θρίλερ,μέσα από τις πετυχημένες τις συμμετοχές σε συλλογές ανάλογων διηγημάτων κι όχι μόνο. Εγώ μέχρι σήμερα δεν είχε τύχει να έρθω σε επαφή με κάποιο έργο της. Αντιλαμβάνεστε,συνεπώς,την χαρά μου όταν έπιασα,για πρώτη φορά,στα χέρια μου το βιβλίο της,με τίτλο ''Το νησί των οστών'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο κι άρχισα να το επεξεργάζομαι. Τίτλος άκρως δελεαστικός που συνδυάζεται με αυτό το γοτθικό,μα συνάμα ερωτικό,εξώφυλλο που η εικόνα του μας μεταφέρει σε ένα απόκοσμο σκηνικό που θυμίζει ένα ψυχρό κύμα αέρα που μας διαπερνά σαν τη λεπίδα ενός ξιφους,χωρίζοντάς μας στα δύο...

   "Πόσα να αντέξει ένας άνθρωπος,Χένρι; Πόσα κύματα να αντέξει ο ψυχικός του κόσμος; Η ψυχή μας φθείρεται σαν τον βράχο που στέκει ακίνητος στη θάλασσα. Νομίζεις ότι είναι σταθερός και ισχυρός,ένα σίγουρο έδαφος. Όμως φθείρεται και διαβρώνεται σιγά σιγά,απελπιστικά αργά και τόσο αμετάκλητα κάτω από το θαλασσινό νερό…» Ο ψυχίατρος Χένρι Κουέντους δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο σκοτεινά του όνειρα τι θα ανακάλυπτε στο Νησί των Οστών,στο οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει ως ο ευνοούμενος διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής της μυστηριώδους λαίδης Σκάρλετ Ντι Νότσε. Μια απόφαση που θα σημαδέψει ανεξίτηλα τη ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του,αποκαλύπτοντας τα μυστικά του μικρού νησιού στη λιμνοθάλασσα της κοσμοπολίτικης Βενετίας." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Η συγγραφέας επιλέγει να ορίσει ως τίτλο του βιβλίου,μα καί ως κύριο τόπο διεξαγωγής των γεγονότων το νησί των οστών,την Ποβέλια. Για να είμαι ειλικρινής,πριν να ξεκινήσω την ανάγνωση του βιβλίου,έριξα μια ματιά στις τελευταίες σελίδες λαμβάνοντας χρήσιμες πληροφορίες σύμφωνα με το νησί. Η ύπαρξή του καί η ιδέα πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσα να το επισκεφθώ ήταν αρκετές για να μου εξάψουν ακόμη παραπάνω την φαντασία. Αρχίζοντας,λοιπόν,να ''χάνομαι'' στον κόσμο των προσώπων της ιστορίας,η αγωνία,η ένταση καί το μυστήριο σταδιακά λάμβαναν όλο καί μεγαλύτερη έκταση. Οι αποχρώσεις του ερέβους εναλλάσσονταν καί μας περικύκλωναν όλο καί περισσότερο στερώντας μας το όποιο αίσθημα ασφάλειας,κλείνοντας ερμητικά κάθε έξοδο διαφυγής...

   Διαβάζοντας το βιβλίο,μπορώ να δηλώσω αρκετά ικανοποιημένη από την πένα της συγγραφέως καί να ελπίζω πως μελλοντικά μας επιφυλάσσει κι άλλα αξιοπρεπή έργα όπως το παρόν. Ο λόγος της είναι οικείος,σωστά δομημένος καί με συνοχή. Με συνεχόμενη κινηματογραφική δράση,γρήγορο ακατάπαυστο ρυθμό,τις απαραίτητες ανατροπές,τον σωστό αριθμό διαλόγων ανάμεσα στα πρόσωπα της υπόθεσης,που ευτυχώς δεν φλυαρούν,αλλά μας δίνουν σταδιακά όλα τα κομμάτια του παζλ,εντέλει έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα από την αρχή έως καί το τέλος. Μία γοτθική ιστορία που συνδυάζει άψογα τον τρόμο με τον έρωτα καί το δράμα καί την πραγματικότητα με την φαντασία. Ένα βιβλίο που μπορεί να κάνει καί τους πιο δύσπιστους αναγνώστες να αλλάξουν στάση απέναντι στους θρύλους. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΙΡΗ Α. ΒΟΥΛΓΑΡΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ





   


Το νησί των οστών Το νησί των οστών Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 23, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.