Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίνα Κουλούρη


 Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


  Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Μαρίνα Κουλούρη.Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Λυκόφως κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο ''Ρακοσυλλέκτης''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού (ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε την εξαιρετική προσφορά που τρέχει λόγω Black Friday),είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο. 

                                                 Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στη ζωή σας;


Μ.Κ. Θα πρέπει να ήμουν δεκατεσσάρων-δεκαπέντε ετών όταν άρχισα να γράφω τις πρώτες μου ιστορίες, και μάλιστα στα αγγλικά, γιατί δεν ήθελα να μπορούν να τις διαβάσουν οι δικοί μου στο σπίτι. Τις έδινα μόνο σε …επιλεγμένους αναγνώστες και φυσικά τις διάβαζα η ίδια: πάντα μου άρεσε να ζω διαφορετικές ζωές και η συγγραφή μου έδινε αυτή τη δυνατότητα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πόσα βιβλία σας έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα;


Μ.Κ. Έχει εκδοθεί ένα μυθιστόρημά μου, με τίτλο «Το φως στο σκοτάδι», από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, και η συλλογή διηγημάτων με τον γενικό τίτλο «Ρακοσυλλέκτης» από τις εκδόσεις ΛΥΚΟΦΩΣ.



ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιος είναι ο πυρήνας του νέου σας βιβλίου «Ρακοσυλλέκτης»;


Μ.Κ. Είναι μικρές προσωπικές ιστορίες, και όταν λέω προσωπικές δεν εννοώ ότι αφορούν αποκλειστικά στο πρόσωπό μου. Είναι εμπνευσμένες από δημοσιεύματα, διηγήσεις, συζητήσεις και προσωπικές εμπειρίες, ασφαλώς. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος, ο άνθρωπος μέσα στην πόλη, μέσα στην κρίση, μέσα στην ιστορία, μέσα στον πόνο και στον θάνατο, μέσα στα όνειρα που μπορούν ή όχι να πραγματοποιηθούν. Είναι μια προσπάθεια να γίνει η πραγματικότητα που μας περιβάλλει λίγο πιο οικεία, ιδιαίτερα η πραγματικότητα που βιώσαμε την δεκαετία αυτή της κρίσης, που δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών, μία περίοδος που δοκιμαστήκαμε πολύ και ως ανθρώπινα όντα.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί σας έδωσε την ιδέα και τι σας επηρέασε περισσότερο στη συγγραφή του;


Μ.Κ. Μετά την έκδοση του μυθιστορήματός μου, είχα μεγάλη ανάγκη να ξαναγράψω, όμως η κρίση είχε ταράξει πολύ την ικανότητά μου για συγκέντρωση κι έμοιαζε αδύνατον να μπορέσω να γράψω κάτι μακροσκελές. Εκείνη την περίοδο ήμουν ιδιαίτερα δραστήρια στα θέματα που αφορούσαν στην επικαιρότητα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Διάβασα και άκουσα πολλά, συμμετείχα σε δράσεις, σκέφτηκα ακόμα περισσότερα. Σταδιακά, βέβαια, οι ιστορίες στράφηκαν περισσότερο προς τον ενδότερο εαυτό, είναι προφανές αυτό διαβάζοντας το βιβλίο, όμως το έναυσμα για την ενδοσκόπηση ήταν πάντοτε μία εικόνα, μία κουβέντα, μία συζήτηση από τον πραγματικό κόσμο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Έχετε αρχίσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;


Μ.Κ. Έχω ήδη κατασταλάξει στον σκελετό της επόμενης ιστορίας μου, που θα είναι μυθιστόρημα, και θα αφορά, όπως πάντα, στον άνθρωπο και στον τρόπο που βιώνει την ιστορική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Είναι το αγαπημένο μου θέμα και πιστεύω είναι ανεξάντλητο. Αυτή τη φορά θα διαδραματίζεται στους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Από τί εμπνέεστε συνήθως;


Μ.Κ. Από τα πάντα! Από την επικαιρότητα, από βιβλία, από ταινίες, από την επαφή μου με τους ανθρώπους. Επίσης από μουσικές. Δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις τι θα σου κινήσει το ενδιαφέρον για να γράψεις, αν και κάθε συγγραφέας, πιστεύω, έχει έναν βασικό πυρήνα ενδιαφέροντος και σκέψης. Για μένα, όπως είπα, είναι αυτό που συνήθως αποκαλώ «ο άνθρωπος μέσα στα μεγάλα γεγονότα». Αλλά εξαρτάται και από την συγκυρία. Συνήθως δουλεύω πολύ στο μυαλό μου τις ιδέες μου, κάνω έρευνα γύρω από τα θέματά μου, και τα έργα μου κάνουν πολύ καιρό να ολοκληρωθούν. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;


Μ.Κ. Γιατί είναι πλούτος. Και γιατί είναι εμπειρίες. Μέσα από τα βιβλία μπορεί κανείς να ζήσει εκατοντάδες ζωές, να προβληματισθεί για θέματα που δεν άπτονται καθόλου της πραγματικότητάς του, να μάθει πράγματα, να εμβαθύνει στον ίδιο του τον εαυτό, να δει πώς κάποιος άλλος βλέπει ορισμένα πράγματα και να συγκρίνει, να ψάξει, να διδαχθεί. Πιστεύω ότι τα βιβλία θα είναι πάντοτε σημαντικά στον πολιτισμό μας, όσο κι αν τα ηλεκτρονικά μέσα γίνονται όλο και πιο εύχρηστα και εντυπωσιακά. Η σχέση που αποκτά κανείς με ένα βιβλίο είναι πάντα πιο προσωπική και γι’αυτό, πιστεύω, πιο διαρκής.


EΡΩΤΗΣΗ 8: Τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Μ.Κ. Λογοτεχνία και ιστορία, κατά κύριο λόγο. Στη λογοτεχνία με τραβάει κυρίως το ύφος του συγγραφέα και είμαι αρκετά ανοιχτή στη θεματολογία.


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;


Μ.Κ. Δύσκολο να το απαντήσω. Είναι πολλά τα βιβλία που αγαπώ και οι συγγραφείς επίσης. Ενδεικτικά θα πω ότι έχω απολαύσει έργα του Πέτρου Πικρού, του Αντρέα Φραγκιά, της Πηνελόπης Δέλτα, του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, του Αντώνη Σαμαράκη, και φυσικά την ποίηση του Καρυωτάκη, του Ρίτσου, του Σεφέρη. Στην ξένη λογοτεχνία, όσο κι αν ακούγεται κλισέ, λατρεύω το ψυχογραφικό ύφος του Ντοστογιέφσκι, τον Χέρμαν Έσσε, τον Στέφαν Τσβάιχ, τον Ζαν Κλωντ Ιζζό, τον Ζοζέ Σαραμάγκου.


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Ως συγγραφέας έχετε κατεύθυνση και προτίμηση προς συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος;


Μ.Κ. Προτιμώ πάντα τα θέματα που ανιχνεύουν τον άνθρωπο σε βάθος, που τον βάζουν να παλεύει με τον κόσμο αλλά και τον εαυτό του. Αλλά θα διαβάσω εξίσου με ενδιαφέρον αστυνομική λογοτεχνία, λογοτεχνία του μεταφυσικού ή ερωτική λογοτεχνία. Αν η γραφή με προσελκύσει, τότε το θέμα μπορεί να ποικίλει.


ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή;


Μ.Κ. Θέλει πολλή υπομονή και ταπεινότητα, κατά τη γνώμη μου. Και επιμονή. Αλλά αξίζει κανείς να δοκιμάσει να αναμετρηθεί με τη λευκή σελίδα και πολύ περισσότερο με το (φαινομενικά) ολοκληρωμένο του έργο. Στην αρχή φαντάζει εύκολο, αλλά όσο περισσότερο παίρνεις τη συγγραφή στα σοβαρά, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς ότι το να γράφεις είναι τελικά στάση ζωής: πρέπει να είσαι έτοιμος να τολμήσεις και να υποφέρεις ακόμα, γιατί αυτό που έχει αξία έχει αναγκαστικά και κόπο ή πόνο.


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://dominicamat.blogspot.com/2021/06/blog-post_21.html







Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίνα Κουλούρη Συνέντευξη με τη συγγραφέα Μαρίνα Κουλούρη Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 26, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.