Συνέντευξη με τη συγγραφέα Νεοφύτα Ευαγγέλου


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η συγγραφέας Νεοφύτα Ευαγγέλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της με τίτλο "Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                                     Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;


Ν.Ε. Κατά καιρούς διάβαζα διάφορα λογοτεχνικά βιβλία, μερικά με είχαν συγκινήσει τόσο πολύ που ασυναίσθητα με οδήγησαν στην επιθυμία να τους ακολουθήσω, νιώθοντας ότι το μπορώ. Ωστόσο να πω ότι οι επαγγελματικές, οι οικογενειακές υποχρεώσεις μαζί με κάποια άλλα, δεν μου άφηναν τέτοιο περιθώριο, πάντα το έσπρωχνα για μετά. Η συνταξιοδότηση σε συνδυασμό με την πανδημία και τους περιορισμούς της αποτέλεσαν το έναυσμα.  


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το πρώτο σας μυθιστόρημα με τίτλο ''Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας''. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;


Ν.Ε. Ένας μεγάλος έρωτας ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές που ο καθένας έχει την δική του οικογένεια. Οι οικογένειες τους συνδέονται μεταξύ τους με σχέσεις, φιλίας, συγγένειας και  επαγγελματικής συνεργασίας. Ενώ ο άντρας κάνει το μεγάλο βήμα και προχωρεί προς το διαζύγιο, η πρωταγωνίστρια νιώθει να αδυνατεί. Εγκλωβισμένη και ερωτευμένη αναδεικνύει σιγά σιγά μια δική της ξεχωριστή λογική, δικές της αξίες και στόχους, ακροβατώντας έξω από τα πλαίσια της κοινωνικής αποδοχής. Η ίδια ωστόσο παραμένει πιστή στα πιστεύω της μέχρι το τέλος. Αναπόφευκτα η ιδιαίτερη στάση της, οδηγεί σε απρόβλεπτες ανατροπές και προβλήματα και το ερώτημα είναι αν η αγάπη και ο έρωτας τους τελικά τα καταφέρει.  


ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Γιατί επιλέξατε να γράψετε ένα βιβλίο που ανήκει στο είδος της αισθηματικής λογοτεχνίας; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;


Ν.Ε. Κατά καιρούς έχω διαβάσει διάφορα βιβλία φιλοσοφικά, λογοτεχνικά, παιδαγωγικά, πολιτικού περιεχομένου και άλλα, εκείνα που πάντα με συγκινούσαν πιο πολύ ήταν όσα παράλληλα με το όποιο θέμα και τα όποια μηνύματα τους, εξυμνούσαν την αγάπη και τον έρωτα. Όσο αφορά το βιβλίο μου καθώς η πλοκή εξελίσσεται, το έργο σιγά σιγά εμπλουτίζεται και με νέες διαστάσεις ως προς τον χαρακτήρα του. Πολλά κοινωνικά ζητήματα του σύγχρονου ανθρώπου με έμφαση τους νέους, αρχίζουν να βγαίνουν στο προσκήνιο. Στερεότυπα και προκαταλήψεις, τοξικότητα, συνέπειες από το διαζύγιο και τη οικογενειακή δυσαρμονία, αποκλίσεις στα θέματα αυτοεικόνας είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Το έργο διατρέχει ένα μεγάλο χρονικό ορίζοντα ώστε να μπορέσει να σκιαγραφήσει σταδιακά τις αλλαγές τόσο στο ψυχισμό, όσο και στις επιλογές των ηρώων μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Οι βαθιές τομές στο λογισμό και τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων αποτελούν μέρος της θεματολογίας οπόταν αναπόφευκτα κάποιες σκηνές είναι ιδιαίτερα αναλυτικές. Μάλλον ναι, δεν το αποκλείω αργότερα να ασχοληθώ και με άλλα είδη λογοτεχνίας.  

   

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Από τί εμπνέεστε συνήθως;


Ν.Ε. Από οτιδήποτε εμπίπτει στην αντίληψη μου, ακόμη και πράγματα που εκ πρώτης άποψης φαίνονται ασήμαντα ή επουσιώδη. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;


Ν.Ε. Ναι, τώρα γράφω το δεύτερο μου μυθιστόρημα, θα έλεγα ότι θα αποπειραθώ να συνδυάσω το ιστορικό και το αισθηματικό στοιχείο με τη ταξιδιωτική λογοτεχνία.  


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποιο το νόημα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας προς το αναγνωστικό κοινό;


Ν.Ε. Δεν θα μιλούσα για ένα αποκλειστικά νόημα, η προσέγγιση στο θέμα του προσδίνει περισσότερα, ανάλογα πάντα με την ματιά του αναγνώστη. Σίγουρα οι πλείστοι θα ταξιδεύσουν, θα ταυτιστούν με κάποιον από την πληθώρα ηρώων, θα αισθανθούν, θα συμπαθήσουν, θα αντιπαθήσουν. Ωστόσο στα σίγουρα ορισμένοι  θα ψηλαφήσουν και τον αλληγορικό χαρακτήρα που υποβόσκει. Εγώ προτιμώ να μιλήσω μόνο για τα μηνύματα που στέλνει. Το έργο είναι ένα μάθημα πίστης στην αλήθεια και στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. 

   

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Επιλέγξατε να γράψετε το βιβλίο χρησιμοποιώντας ένα πλάνο/σχεδιάγραμμα,ή,αφήσατε να σας οδηγήσουν οι ήρωες καί η ιστορία του;


Ν.Ε. Ως γνωστό κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν ένα έργο χωρίς να έχουν προκαταβολικά ένα αρχικό σαφή και ολοκληρωμένο πλάνο και κάποιοι άλλοι αφήνονται να τους ταξιδεύσει η αρχική τους ιδέα. Μην ξεχνούμε συχνά για να ολοκληρωθεί ένα έργο χρειάζεται να γίνει διερεύνηση η οποία μπορεί να μας φέρει νέα δεδομένα τέτοια, που αναπόφευκτα γίνονται μέρος της θεματολογίας. 

Επομένως απαντώντας στο ερώτημα σας θα έλεγα ότι μάλλον χρησιμοποιώ ένα συνδυασμό παραγόντων. Ξεκινώ με μια προ υπάρχουσα ιδέα, η οποία στην πορεία αναπτύσσεται όχι μόνο από τους ήρωες και την ιστορία αλλά και από άλλες παράμετρούς πέραν της φαντασίας. Διερεύνηση και συγκλονιστικά γεγονότα της επικαιρότητας για παράδειγμα. Κάπως έτσι λειτούργησα για να γράψω το βιβλίο.


ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Γιατί κατά την γνώμη σας οι οποιασδήποτε μορφής σχέσεις,ακόμη κι ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας,είναι τόσο δύσκολες; 


Ν.Ε. Γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Σε κάποιες οικογένειες η δύναμη της μακροχρόνιας υποβολής ιδεών και αντιλήψεων επικυριαρχεί και επιβάλλεται στη συνείδηση. Αυτό όμως δεν έχει καθολικό χαρακτήρα εξαιρέσεις πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν οπόταν από εκεί ξεκινούν οι αντεγκλήσεις και οι αποκλίσεις. Πολλοί έχουν την τάση να απορρίπτουν ως λανθασμένο οτιδήποτε είναι έξω από τα δικά τους μέτρα και σταθμά, άλλοι οτιδήποτε δεν κατανοούν και τέλος άλλοι αποδέχονται ως ορθό μόνο ό,τι είναι κοινώς αποδεκτό. Σε κάποιους πολύ δυνατούς διαλόγους του έργου τέτοιες οπτικές θίγονται με τρόπο δυναμικό και έντονο και υπό αυτή την έννοια κάποιες από τις τρικυμίες στην αισθηματική ιστορία του βιβλίου αποκτούν και αλληγορικό νόημα.  

 

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα,ή,δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;


Ν.Ε. Αν έλεγα δύσκολα, θα ξεκινούσα έχοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις και στα σίγουρα θα έκανα διαχωρισμούς, πράγμα που προτιμώ να αποφύγω, επομένως λέω μόνο, εξαρτάται.  


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;


Ν.ΕΘα αναφερθώ σε δυο γιατί δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιο αγαπώ περισσότερο. Το «eat, pray, love» της Elizabeth Gilbert και το «λουλούδι της ψυχής μου» της Ζωγραφιάς Τσαβέα. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή; 


Ν.Ε. Να το κάνουν, η ανάγκη για συγγραφή είναι μέσα μας και όταν υπάρχει το νιώθουμε πάντα. 


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε την κριτική μου για το βιβλίο εδώ: https://dominicamat.blogspot.com/2021/12/blog-post_17.html









Συνέντευξη με τη συγγραφέα Νεοφύτα Ευαγγέλου Συνέντευξη με τη συγγραφέα Νεοφύτα Ευαγγέλου Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 11, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.