Σέκρου Γέννηση


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

   Όλοι κι όλες συμφωνούμε στο γεγονός πως καθώς μεγαλώνουμε αλλάζουν οι αναγνωστικές μας συνήθειες,καθώς καί η άποψη μας σχετικά με την ανάγνωση βιβλίων. Θεωρώ πως θα πρέπει να δώσουμε βάση ώστε οι έφηβοι/ες να μάθουν να αγαπούν την λογοτεχνία καί όχι να την αντιμετωπίζουν ως ένα ακόμη ''καταναγκαστικό'' έργο μέσα στο ήδη επιφορτισμένο με πολλές υποχρεώσεις καθημερινό τους πρόγραμμα. Καί για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα για εμένα,κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου δεν διάβασα κανένα λογοτεχνικό βιβλίο,αν καί μέχρι τα τέλη του δημοτικού ήμουν μία μικρή βιβλιοφάγος. Ούσα ενήλικη πια καί νιώθοντας την ανάγνωση βιβλίων αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου,θαυμάζω τους εφήβους καί τις έφηβες που αγκαλιάζουν την λογοτεχνία. Νιώθω πως μας δίνουν ελπίδα πως η φιλαναγνωσία δεν θα εκλείψει,μα θα αποκτήσει ακόμη φανατικότερους/ες υποστηρικτές/τριες. 
   Βλέποντας το πόσο πολλά καί καλά βιβλία κυκλοφορούν κατά διαστήματα,που απευθύνονται στο εφηβικό κοινό,δεν σας το κρύβω πως αισθάνομαι ένα μικρό τσίμπημα ζήλειας που με προ(σ)καλεί να θέλω να τα διαβάσω κι εγώ με τη σειρά μου. Η προσωπική μου άποψη είναι πως απ'όλα τα βιβλία,με τα οποία έρχομαι σε επαφή,λαμβάνω κάτι. Γι'αυτό δεν φορώ παρωπίδες όσον αφορά τα βιβλία καί είμαι ''ανοικτή'' σε όλα. Με χαροποιεί δε,ιδιαίτερα,το γεγονός να προσπαθούν οι νέοι/ες δημιουργοί από αρκετά νεαρή ηλικία να φτιάχνουν δικούς τους κόσμους που παίρνουν μορφή μέσα σε βιβλία. Όχι,δεν είναι παιδιάστικα όνειρα. Μην τα αντιμετωπίζετε ως τέτοια,γιατί υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αναδειχθούν πραγματικά ταλέντα καί θησαυροί από αυτά. 
   Από τις εκδόσεις Υδροπλάνο δεν έχει πολύ καιρό που κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του ανερχόμενου καί με δυνατότητες εξέλιξης συγγραφέα Κωνσταντίνου Σαμαρά,με τίτλο ''Σέκρου Γέννηση". Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον καί πρωτότυπο μυθιστόρημα φαντασίας που απευθύνεται τόσο σε εφήβους/ες,όσο καί σε ενηλίκους/ες. Καί για να είμαι ειλικρινής,αυτό που κέντρισε περισσότερο την προσοχή μου καί με δελέασε ώστε να διαβάσω το βιβλίο,ήταν η πληροφορία πως η ιστορία του γεννήθηκε πρώτη φορά από τον συγγραφέα σε ηλικία 11 ετών. Αυτό καί μόνο προσδίδει ένα ακόμη θετικό πρόσημο στην ιστορία. Καί να που τώρα έφτασε το πλήρωμα του χρόνου καί αυτό το βιβλίο να ταξιδέψει στις ψυχές καί στη σκέψη του αναγνωστικού κοινού.
   "Ο δωδεκάχρονος Ντίνο διανύει ένα τόσο βαρετό καλοκαίρι στη Νήσο του, που ανυπομονεί να αρχίσει η νέα σχολική χρονιά για να ξαναδεί τους φίλους του. Όταν εκείνος κι η παρέα του, σε μια εξόρμησή τους, βρίσκουν κάποιες σπάνιες πέτρες, νιώθουν πολύ τυχεροί γι’ αυτή την ανακάλυψή τους. Καθώς, όμως, διαπιστώνουν πως οι πέτρες αυτές κουβαλούν δυνάμεις που συνδέονται με τον καθέναν τους αποκλειστικά και πως πρέπει να πορευθούν μαζί τους, δεν αργούν να συνειδητοποιήσουν πως τους ανατέθηκε μια τεράστια ευθύνη. Μέσα σε μια νύχτα, η ανέμελη ζωή τους αλλάζει ριζικά. Τότε, αυτός και οι φίλοι του έρχονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της νέας τους ζωής. Με οδηγό το ένστικτό τους, βιώνουν επικίνδυνες καταστάσεις, περνούν παράτολμες δοκιμασίες κι έχουν να αντιμετωπίσουν νέους εχθρούς, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να παραμείνουν ενωμένοι. Μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν; Γιατί τα Σεκρού δεν είναι μια απλή υπόθεση." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Μνεία στην αξία της φιλίας,φαντασία στον βαθμό που πρέπει,συνεχόμενη δράση,περιπέτεια,μυστήριο,εξωπραγματικοί κόσμοι,ανατροπές καί μία καλή,καθαρή γραφή από την μεριά του συγγραφέα είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου. Ίσως να ήθελα μικρότερη αναφορά σε κάποια σημεία,αλλά καί πάλι αυτό δεν με κούρασε,ούτε με εμπόδισε να κατανοήσω το νόημα του βιβλίου καί το που μας οδηγούσε η πλοκή. Ειδικά ο επίλογος με έκανε να σκεφτώ ποικίλα σενάρια για το που καί το πως θα καταλήξουν όλα τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης. Ανυπομονώ,λοιπόν,για τη συνέχεια. Αν κι εσείς δηλώνετε λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας,ή,θέλετε να το προσφέρετε ως δώρο σε κάποιον/α έφηβο/η είναι μία καλή επιλογή.
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ




   

  
Σέκρου Γέννηση Σέκρου Γέννηση Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 22, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.