Αφιέρωμα στα βιβλία ''Βαλέρια 1: Στη θέση της Βαλέρια" & ''Βαλέρια 2: Η Βαλέρια στον καθρέφτη"


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Όλο καί περισσότερο τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ιστορίες βιβλίων να παίρνουν ''σάρκα καί οστά'',όχι μόνο ως σενάρια κινηματογραφικών ταινιών,αλλά καί ως τηλεοπτικές σειρές με φανατικό κοινό. Όσοι/ες παρακολουθείτε σειρές καί ταινίες στο συνδρομητικό κανάλι Netflix,μπορεί να έχετε δει την σειρά ''Βαλέρια'' που βασίζεται στα δύο πρώτα βιβλία από την ομώνυμη σειρά (αν κατάλαβα σωστά πρόκειται για τετραλογία) της συγγραφέως Elisabet Benavent. Καί έρχομαι να σας ρωτήσω. Πόσες φορές δεν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναρωτιέστε το αν καί κατά πόσο το σενάριο ακολουθεί πιστά την ιστορία όπως υπάρχει μέσα στις σελίδες του βιβλίου; Εγώ για να είμαι ειλικρινής,ούτε ανάλογα έργα παρακολουθώ στο Netflix,ούτε γνώριζα τα βιβλία μέχρι τη στιγμή που έμαθα γι'αυτά καί εξέφρασα την επιθυμία να τα διαβάσω καί να σας τα παρουσιάσω μέσα από ένα μικρό αφιέρωμα. Οι τίτλοι των δύο πρώτων βιβλίων,που κυκλοφορούν καί στη χώρα μας,από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα,είναι ''Βαλέρια 1: Στη θέση της Βαλέρια" & ''Βαλέρια 2: Η Βαλέρια στον καθρέφτη" σε μετάφραση της κυρίας Ασπασίας Καμπύλη καί των κυριών Μαρία Καραλή καί Αλίσια Μανωλά αντίστοιχα. Κι αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις,περνώ στις εντυπώσεις που αποκόμισα από την επαφή μου με τα βιβλία.

   Ξεκίνησα,λοιπόν,με το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο ''Βαλέρια 1: Στη θέση της Βαλέρια" (En los zapatos de Valeria) από τον οποίο θεωρώ πως μας δίνονται οι κατευθυντήριες πάνω στις οποίες θα κινηθούμε για να συστηθούμε με την κεντρική ηρωϊδα του κειμένου την Βαλέρια καί συνάμα να ενταχθούμε με ομαλό τρόπο μέσα στο κλίμα της υπόθεσης. Εγώ,εσκεμμένα,επιλέγω να σταθώ στην φράση ''Στη θέση της Βαλέρια''. Πιστεύω πως εκεί είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε το νόημα του κειμένου. Θα πρέπει από την μεριά μας να μπούμε στην θέση εκείνης καί να δούμε όλα όσα θα λάβουν χώρα βάσει της δικής της οπτικής,των επιθυμιών,των σκέψεων,των εμπειριών καί των συναισθημάτων που θα γεννηθούν στην ψυχή της καθ'όλη τη διάρκεια της εξιστόρησης των γεγονότων. Αυτό,βέβαια,ενισχύεται πολύ από το γεγονός πως η κατά κόρον πρωτοπρόσωπη αφήγηση από την πρωταγωνίστρια βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε τόσο τον δικό της ψυχισμό,όσο καί των λοιπών προσώπων που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο μέσα στην ιστορία καί στην εξέλιξή της.

  "Η Βαλέρια είναι μια συγγραφέας σε κρίση, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή. Έχοντας ήδη εγκαταλείψει τη δουλειά της για να αφοσιωθεί στη συγγραφή, διαπιστώνει με τρόμο την πλήρη απουσία έμπνευσης που τη βασανίζει, ενώ την ίδια στιγμή ο γοητευτικός σύζυγός της Αντριάν μοιάζει να μην είναι ποτέ κοντά της. Για καλή της τύχη όμως, στο πλευρό της βρίσκονται οι τρεις καλύτερες φίλες της, η Κάρμεν, η Λόλα και η Νερέα. Γοητευτικές, έξυπνες, ενδιαφέρουσες και πάντα πολυάσχολες, αυτές οι τρεις γυναίκες στηρίζουν πάντοτε κάθε της επιλογή." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Με λόγο σύγχρονο,κατανοητό,χιουμοριστικό καί σε κάποια σημεία ''πιπεράτο'' η συγγραφέας μιλάει για τις γυναίκες που ξέρουν τι θέλουν καί το διεκδικούν. Γυναίκες αληθινές που κάθε άλλο παρά αδιάφορες τις λες. Γυναίκες όπου το πάθος καί η ένταση υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στη ζωή τους καί καθημερινά έρχονται αντιμέτωπες με έρωτες,όνειρα,απογοητεύσεις,ζήλιες,απιστίες,αμφιβολίες καί μυστικά. Γυναίκες σε καίριες στιγμές της ζωής τους που θα πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον καί την πορεία τους.

   Το δεύτερο βιβλίο της σειράς φέρει τον τίτλο ''Βαλέρια 2: Η Βαλέρια στον καθρέφτη" (Valeria en el espejo) καί συναντάμε για δεύτερη φορά αυτήν την ξεχωριστή παρέα των τεσσάρων γυναίκων που πλέον έχουν γίνει καί δικές μας φίλες. Έχουμε αναπτύξει μία οικειότητα καί συναισθήματα για αυτές,καθώς καί μία ταύτιση μαζί τους,-σε μικρότερο,ή,μεγαλύτερο βαθμό-,αφού μπορεί να έχουμε εντοπίσει πάνω τους κομμάτια του δικού μας εαυτού,ή,γνωστών μας ανθρώπων. Με τη διαφορά πως στο παρόν βιβλίο,η Βαλέρια καί όλοι/ες εμείς μαζί της θα σταθούμε μπροστά στον καθρέφτη,-όχι απαραίτητα με την κυριολεκτική-,αλλά με την μεταφορική έννοια του όρου καί θα αναμετρηθούμε με όλα. Καί κυρίως με το μέσα μας. 

   "Η Βαλέρια νιώθει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια δίνη δυνατών και αντιφατικών συναισθημάτων. Έχει μόλις δημοσιεύσει το πρώτο της μυθιστόρημα και τρέμει αναμένοντας την υποδοχή των κριτικών. Ο χωρισμός της με τον Αντριάν δεν είναι καθόλου εύκολος, και εκείνη δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θέλει να είναι με τον Βίκτορ ή όχι. Και ενώ η Βαλέρια προβληματίζεται, κλαίει, διασκεδάζει και ονειρεύεται το μέλλον, οι τρεις αγαπημένες κολλητές της ζουν το δικό τους «δράμα» η καθεμία: η Λόλα δεν ξέρει τι να κάνει με τον Σέρχιο και νιώθει μοναξιά, η Κάρμεν έχει εγκαταλείψει τη δουλειά της και πασχίζει να καταλάβει τον Μπόρχα, τον νυν σύντροφο και πρώην συνάδελφό της... και η Νερέα ξυπνάει κάθε πρωί με ναυτία." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ακόμη πιο σπιρτόζικο,καθηλωτικό καί καλογραμμένο το δεύτερο βιβλίο θα μας κάνει να ξεκαρδιστούμε στα γέλια,να πονέσουμε,να κλάψουμε,να νιώσουμε απόγνωση καί αγωνία μα πάνω απ΄όλα να πιστέψουμε ξανά ότι μπορεί να υπάρξει ο πραγματικός έρωτας καί πως η φιλία μπορεί να είναι καί αιώνια. Προσωπικά αγάπησα καί τα δύο βιβλία (ανυπομονώ για τη συνέχεια) γιατί η συγγραφέας δεν ωραιοποιεί καταστάσεις,ούτε μας παρουσιάζει άλλο ένα ρομαντικό βιβλίο με το βαρετό,-κατ'εμέ-,ευτυχισμένο τέλος. Η αληθοφάνεια που χαρακτηρίζει τόσο τα πρόσωπα,τις καταστάσεις που βιώνουν,ακόμη καί τους αναμεταξύ τους διαλόγους,είναι ένας από τους κύριους λόγους που απήλαυσα καί διάβασα απνευστί καί συνεχόμενα τα βιβλία. 

   Δύο βιβλία ύμνος στην αξία της φιλίας. Ναι,υπάρχει πραγματική φιλία ανάμεσα στις γυναίκες,όσο καί αν ακούγονται φωνές που υποστηρίζουν το αντίθετο. Κι αυτές οι τέσσερις γυναίκες το αποδεικνύουν περίτρανα,καθώς αποδέχονται,αγαπούν,σέβονται,κατανοούν καί αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη,χωρίς να υπάρχουν αντιπαλότητες,ή,άλλου είδους ανταγωνισμοί. Διότι φιλία σημαίνει να μην φοβάσαι να εκθέσεις τον εαυτό σου στον άλλον άνθρωπο έτσι ακριβώς όπως είναι κι εκείνος να σε αγκαλιάσει γι'αυτό που είσαι κι όχι γι'αυτό που θα ήθελε να είσαι. Να μην προσπαθεί να σε αλλάξει για να σε φέρει στα μέτρα του,ούτε να σε κρατά δίπλα του για προσωπικό συμφέρον. Δύο βιβλία που σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα.

Καλή ανάγνωση!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ELIZABETH BENAVENT


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ


Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο "Βαλέρια 1: Στη θέση της Βαλέρια" εδώ: http://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&product_id=1764


Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο "Βαλέρια 2: Η Βαλέρια στον καθρέφτη" εδώ: http://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&path=276&product_id=1765






Αφιέρωμα στα βιβλία ''Βαλέρια 1: Στη θέση της Βαλέρια" & ''Βαλέρια 2: Η Βαλέρια στον καθρέφτη" Αφιέρωμα στα βιβλία ''Βαλέρια 1: Στη θέση της Βαλέρια" & ''Βαλέρια 2: Η Βαλέρια στον καθρέφτη" Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 24, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.